Vastuullisuus

Yritysten on kirkastettava yhteiskunnallinen roolinsa – niin myös Baronan

Bravedo Oy

Mitä vastuullisuus tarkoittaa juuri nyt, vuonna 2020? Miten se tarkalleen ottaen näkyy arjessamme tai ohjaa toimintaamme?

Olen pohtinut tätä viime aikoina, kun olen lukenut aiheesta ja tarkastellut, miten suomalaiset yritykset käytännössä taklaavat aikamme suuria haasteita.

Tunnistan hyvin, että pelkkä virallisten pelisääntöjen noudattaminen ei enää riitä. Äskettäin julkaistun kansainvälisen Trust Barometer 2020 -tutkimuksen mukaan eettinen toiminta on yrityksille yhä tärkeämpää: yrityksen integriteetti ja merkitys synnyttävät luottamusta kolme kertaa voimakkaammin kuin suoriutuminen tuotteiden ja palveluiden tuottamisessa.

Ymmärrän tämän selvänä osoituksena siitä, että yrityksiltä odotetaan yleisten velvollisuuksien noudattamisen lisäksi laajempia yhteiskunnallisia vaikutuksia.

Kun vastuullisuutta katsoo tästä näkökulmasta, herää iso kysymys: mikä on yrityksesi todellinen missio niin Suomessa kuin rajojen ulkopuolellakin?

Meillä on entistä isompi tehtävä

Baronan osalta voin puhtaalla omallatunnolla todeta, että ydinpalvelumme eli henkilöstövuokrauksen ja rekrytoinnit olemme hoitaneet jo pitkään eettisesti kestävällä tavalla. Yhtenä Suomen suurimmista, yli 30 000 ihmistä työllistävänä työnantajana, lain ja työehtojen noudattaminen on meille itsestäänselvyys.

Kiinnitämme erityistä huomiota tasavertaisuuteen ja syrjimättömyyteen. Tavoitteemme on aina, että vuokratyöntekijöitämme kohdellaan samalla tavalla kuin muita saman katon alla työskenteleviä työntekijöitä. Moni ei ehkä tiedäkään, että lähtökohtaisesti näin onkin, niin logistiikkavarastoissa kuin elokuvateattereissa. Useilla aloilla myös palkitsemme työntekijöitä hyvästä työstä.

Tänä päivänä tämä ei kuitenkaan enää riitä. Meiltä odotetaan enemmän.

Mikä se meidän isompi tehtävä on?

Suomessa on todella monella alalla akuutti osaajapula, ja meidän roolimme on kaivaa kaikki kivet ja löytää työlle paras mahdollinen tekijä. Tämän lisäksi autamme yksilöitä löytämään töitä sekä kehittämään omia kompetenssejaan.

Edellä mainitun luottausbarometrin mukaan 83 prosenttia vastaajista pelkää menettävänsä työpaikkansa esimerkiksi heikentyvän taloustilanteen, henkilökohtaisen oppimisvajeen tai teknologisen kehityksen vuoksi. Epävarmuuden lisääntyessä tarvitaankin tahoja, jotka kykenevät auttamaan kaikissa mahdollisissa elämän muutostilanteissa: muutettaessa uudelle paikkakunnalle, mielen tai kehon oireillessa, työttömyyden osuessa kohdalle tai siirryttäessä kokonaan uudelle alalle.

Aika monella tavalla voimme auttaa jo nyt. Barona on Suomen suurimpia aikuisväestön kouluttajia, sillä koulutamme vuosittain jopa 3 500 ihmistä uuteen ammattiin. Ohjaamme myös yli 1 000 työkyvyttömyysuhan alla olevaa ihmistä uusille urille.

Sitä saa, mitä mittaa

Otamme työelämän vastuullisen uudistamisen hyvin vakavasti ja tiedämme, että meillä on vielä matkaa kuljettavana. Tänä vuonna tulemme ottamaan monta askelta eteenpäin.

Ensinnäkin laadimme alamme ensimmäisenä yrityksenä konkreettisen vastuullisuusohjelman. Se ei tule olemaan mikään väljä julistus vaan paremminkin toimenpidesuunnitelma.

Vanha viisaus kertoo, että mitä mittaa, sitä myös saa. Niinpä tulemme määrittämään tärkeimmät mittarit sille, mitä vastuullisuus laajemmassa mielessä meille merkitsee.

Toisekseen aiomme osallistua julkiseen keskusteluun entistä painokkaammin. Haluamme haastaa paitsi oman toimialamme myös kaikki muut yritykset näyttämään, mitä vastuullisuus heille merkitsee ja mitä he tekevät toiminnan kehittämiseksi. Tämän Vastuullinen työnantaja -kampanjan pääkumppanius on yksi tapa viedä tärkeää sanomaa eteenpäin.

Toivottavasti sinäkin, hyvä lukija, olet mukana!

 

Minna Vanhala-Harmanen, Baronan toimitusjohtaja