Vastuullisuus

Vastuullisuudessa voi aina parantaa

Pure Wasten Hannes Bengs ja Noora Alhainen haluavat eroon kertakäyttömuodista.
9.3.2020 klo 13:34

Pure Waste valmistaa vaatteita kierrätysmateriaaleista ja etsii keinoja turhan kuluttamisen vähentämiseen. Liikeidean lisäksi vastuullisuus näkyy yrityksessä monilla tasoilla niin Suomessa kuin Intiassakin.

Pure Waste -vaatemerkki taistelee pikamuotia vastaan tarjoamalla kierrätysmateriaaleista tehtyjä ajattomia vaatteita, jotka eivät seuraa muodin nopeasti muuttuvia trendejä.

Yrityksen tavoitteena on kannustaa ihmisiä kuluttamaan vähemmän, mutta laadukkaampaa, käyttämään vaatteet loppuun ja jättämään pikamuoti ostamatta.

– Vaateyrityksillä tulisi olla vastuu ottaa valmistamansa käytetyt tuotteet takaisin, jolloin ne todennäköisesti miettisivät valmistusmateriaaleja tarkemmin. Nykyään pikamuotibrändit tekevät vaatteensa niin huonolaatuisesta puuvillasta, ettei sitä voida edes kierrättää. Samalla puuvillan kasvattaminen kuitenkin kuormittaa ympäristöä valtavasti, Hannes Bengs, yksi Pure Wasten perustajista sanoo.

Hyvissä oloissa syntyy parempaa

Pure Wasten tuotteet syntyvät kierrätetystä puuvillasta ja sidosaineena käytettävästä, kierrätetyistä muovipulloista valmistettavasta polyesteristä. Vaatteet valmistetaan yrityksen omassa tehtaassa Intiassa, jossa toimintaa valvoo paikallinen osakas, Raj Agrawal.

Pure Wasten tehtaalla alan epäkohtia on pyritty ratkaisemaan moni tavoin. Bengsin mukaan työntekijöiden hyvinvoinnin lisääminen onnistuu paremmin työolojen ja etujen kautta kuin nostamalla palkkoja.

– Työntekijöiden palkkojen korottaminen toi suoria ja epäsuoria uhkailuja muilta tehtailta, koska heidän työntekijänsä siirtyivät ovellemme. Nyt maksamme työntekijöillemme elämiseen riittävää palkkaa, joka on kuitenkin melkein tuplat alueen minimitasoon verrattuna.

Palkan lisäksi Pure Waste tarjoaa tehdastyöntekijöilleen elintarvikkeita, ilmaista majoitusta ja työmatkakuljetuksia lähikyliin. Tehtaalle vedetyillä vesijohdoilla on saatu vesi myös läheiselle koululle.

– Hyvät työolot sitouttavat työntekijöitä, mikä näkyy työn laadussa. Kun työsuhteet ovat pitkäaikaisia, työntekijöiden osaaminen kasvaa, eikä meidän tarvitse jatkuvasti kouluttaa uusia tulokkaita, Bengs sanoo.

Vastuullisuus tärkeää myös työnhakijoille

Suomessa Puren Wasten toimistolla työskentelee 12 työntekijää. Monet heistä ovat valinneet työnsä arvojen perusteella.

– Hankenin opiskelijoiden tekemän henkilöstötutkimuksen mukaan meille hakee ihmisiä, jotka jakavat saman eettisen ja ekologisen arvopohjan. Heille on tärkeää, että he pystyvät seisomaan suunnittelemiensa ja myymiensä tuotteiden takana, HR-päällikkö Noora Alhainen kertoo.

Alhaisen mukaan etenkin nuoret odottavat työltään kiinnostavaa sisältöä ja mahdollisuutta vaikuttaa asioihin yrityksen sisällä.

– Koen, että meillä kaikki saavat ideansa kuuluviin.

Aina voi parantaa

Työntekijöiden ideat voivat koskea esimerkiksi logistiikkaa. Viime vuonna lähikuljetuksissa siirryttiin pakettiautoista sähköpyöriin, joilla paketit nyt liikkuvat Metsälän ja Yrjönkadun välillä samassa ajassa kuin autoillakin.

Idea pyöristä tuli kuljettajilta, jotka turhautuivat jumittamaan ruuhkissa ja etsimään parkkipaikkoja toimiston ja myymälän läheisyydestä.

Tulevaisuudessa Bengs toivoo, että lentokuljetukset Intian ja Suomen välillä voitaisiin korvata kokonaan laiva-tai junakuljetuksilla, jotka kuormittaisivat ympäristöä vähemmän.

Hänen mielestään vastuullisuuteen kuuluu jatkuva kehittäminen.

– Haluamme olla rehellisiä tekemisessämme. Jos jokin ei ole kohdallaan, myönnämme sen ja haemme parempaa ratkaisua. Monet asiat eivät koskaan tule valmiiksi, mutta aina on mahdollista parantaa.