Vastuullisuus

Työntekijöiden hyvinvoinnista huolehtiminen on nyt suurinta vastuullisuutta

Vastuullinen työpaikka

Kun tämä vuosi alkoi, elimme aika erilaisessa maailmassa. Kukapa olisi arvannut, että vuodesta 2020 tulee käännekohta, jolloin normaali määritetään uudelleen myös työelämässä. Kuluneena vuonna Barona on myös ollut Oikotien Vastuullinen työnantaja -kampanjan pääkumppani – näin vuodenvaihteen lähestyessä on luonteva hetki pohtia työelämän vastuullisuutta tässä poikkeusajassa.

Kuuleeko työkaveri?

Korona-ajan yksi merkittävimmistä vaikutuksista työntekijöille on ollut fyysisen työyhteisön menettäminen. Työnteosta kotioloissa on tullut arkea ainakin tietotyöläisille, ja tämän kaikki seuraukset eivät välttämättä ilmene heti.

Työyhteisön merkitys yksilöille on suhteellisen kiistaton. Kesällä luin mielenkiinnolla Turun yliopiston tutkimusta, joka käsitteli työkaveruuden merkitystä suomalaisessa työelämässä. Hankkeen johtaja Satu Teerikangas totesi näin: ”Työkaveruus on aktiivista toimijuutta työyhteisössä. Aktiivinen työkaveri edesauttaa omalla toiminnallaan työyhteisön onnistumista.”

Kysymys kuuluu, että miten tämä aktiivinen työkaveruus onnistuu tässä etäajassa? Kun kollegat ovat yhä kauempana, voiko työltä hävitä merkitys?

Olemme yksi Suomen suurimmista työikäisten kuntouttajista ja tiedän hyvin, kuinka vaativaa työelämä tänä päivänä on. Työeläkekuntoutujien määrä on lähes kaksinkertaistunut viimeisen 10 vuoden aikana, ja yleisimmäksi syyksi ovat nousseet mielenterveysongelmat.

Pakotetusti etääntyneiden työyhteisöjen hyvinvointi on asia, johon jokaisen vastuullisen työnantajan on syytä panostaa nyt merkittävästi. Jaettujen hetkien merkitys voimavarana on valtava, ja siksi niille on luotava uusia keinoja ja kanavia tulla esiin.

Vastuullisuus tärkeämpää kuin koskaan

Elämme valtavan, World Economic Forumin mukaan jopa ’tupladisruption’ aikaa. Monien yritysten kohtaamien taloudellisten vaikeuksien keskellä joku voi miettiä: onko nyt oikea hetki panostaa vastuullisuuteen? Pitäisikö kuitenkin ensin laittaa talous kuntoon?

Ajattelen itse niin, että juuri nyt on se hetki, kun yritysten vastuullisuus ja huolenpito mitataan. Jos me emme nyt pidä huolta syrjimättömyydestä, vapaa-ajan ja työn tasapainosta tai esimiestyön kehittämisestä, niin milloin sitten?

Talouden ja vastuullisuuden asettaminen vastakkain on muutenkin lyhytnäköistä ajattelua. Kuten Financial Times viime vuonna totesi: markkinatalouden on aika resetoitua ja miettiä myös pitkän aikavälin vastuullista kannattavuutta.

Ilokseni on selviä merkkejä siitä, että bisnesjohtajat ovat havahtuneet muutokseen. OP:n viime vuoden suuryritystutkimuksessa kotimaisista yritysjohtajista jopa 72 prosenttia koki, että heidän tulee edistää muidenkin kuin osakkeenomistajien etua. Vuotta aiemmin tämä luku oli vain 56 prosenttia.

Vaikka tahtotilaa olisi, niin irtisanomisilta ei aina voi välttyä. Silloin on huolehdittava, että heille, joista yritys joutuu luopumaan, on tarjottava kaikki mahdollinen apu kouluttautua ja päästä seuraavaan uravaiheeseen kiinni.

Vastuullisuusohjelma valmistuu

Vastuullisuuden osalta yrityksiltä odotetaan nyt sanojen sijaan tekoja. Tarvitaan konkreettisia toimia ja kokonaisvaltaista ymmärrystä siitä, mitkä ovat kullekin organisaatiolle tärkeimpiä kehityskohteita.

Myös meiltä Suomen henkilöstöpalvelualan suurimpana yrityksenä odotetaan paljon. Lain ja työelämän sopimusten mukaan toimiminen on meille itsestäänselvyys, mutta miten vastaamme muihin meihin kohdistuviin kysymyksiin:

  • Kohtelemmeko kaikkia työnhakijoita ja -tekijöitä tasapuolisesti?
  • Pystymmekö auttamaan yrityksiä palkkaamaan kipeästi tarvittuja ohjelmistokehittäjiä, kokkeja tai lähihoitajia?
  • Miten voimme auttaa työntekijöitämme hakeutumaan uusille urille, jos oman alan työt ovat väliaikaisesti tai pysyvämmin vähentyneet?

Työstämme tällä hetkellä hyvin intensiivisesti omaa vastuullisuusohjelmaamme, ja työryhmiin on osallistunut väkeä laajasti. Jo käyty keskustelu on ollut kunnianhimoista, kriittistä ja avointa. Moni on ollut mukana todella isolla sydämellä, mistä haluan kiittää jo nyt.

Paraikaa kiteytämme Baronan vastuullisuustavoitteita sekä niitä toimenpiteitä, joilla kehitämme toimintaamme seuraavalle tasolle. Näistä kerromme hyvin pian lisää!

Pian koittaa se päivä, kun tämä poikkeushetki on ohi. Pidetään kaikki yhdessä huolta siitä, että vuoden 2020 aikana kantapään kautta opittu ei unohdu vaan vie suomalaista työelämää eteenpäin. Voin luvata koko Baronan puolesta, että me jatkamme uurastamista sen eteen, jotta mahdollisimman moni – nuori, vanha, maahanmuuttaja, kuka tahansa! – löytäisi oman paikkansa työelämästä.

Minna Vanhala-Harmanen, Baronan toimitusjohtaja