Rekrytointi

S-ryhmä löysi sopivat kesätyöntekijät pikahaastattelujen avulla

Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta

Osuuskauppa Hämeenmaa toteutti viime keväänä "Speed dating" -pikahaastattelut ensimmäistä kertaa.

HR-asiantuntija Silja Lautalan mukaan kokemus oli positiivinen puolin ja toisin.

– Saamme vuosittain sadoittain kesätyöhakemuksia nuorilta, jotka eivät osaamistaustaltaan juurikaan eroa toisistaan.

Nuorten on tällöin vaikea erottautua massasta ja samankaltaisista hakemuksista on vaikea valita, ketkä kutsutaan haastatteluihin, Lautala tuumaa.

Rekrytreffien taka-ajatuksena oli, että jokaiselle nuorelle annetaan mahdollisuus itsensä esittelemiseen kasvotusten, jolloin rekrytoijaan on helpompi tehdä vaikutus persoonallisuudellaan. Haastatteluihin kutsuttiin kaikki Lahden, Hämeenlinnan ja Riihimäen alueen toimipaikkoihin sähköisen hakemuksen lähettäneet. Yhteensä haastatteluissa kävi lähes 2000 nuorta.

– Hakijaviestinnässä oli haasteita, koska sama henkilö oli saattanut lähettää hakemuksen usean eri ketjukohtaisen hakulinkin kautta. Hän saattoi saada haastattelukutsun tai väliaikatietoa hakuprosessin kulusta useaan kertaan. Tilojen varaaminen ja itse rekrytreffien valmistelu vaati paljon työtä, mutta loppupeleissä kaikki sujui erinomaisesti ja saimme paljon positiivista palautetta nuorilta, Lautala iloitsee. Moni nuori kävi haastattelussa ensimmäistä kertaa elämässään.

– Vaikka haastattelut ovat lyhyitä, ehtii nuori hurmata rekrytoijan oikeanlaisella asenteella. Asiakaspalvelutyössä osaamistausta ei ole tärkein valintakriteeri, asenne ratkaisee. Kun tarkkoja pätevyysvaatimuksia ei ole, on parempi, että työntekijät valitaan aitojen kohtaamisten perusteella, Lautala painottaa. Hän kannustaa myös muita yrityksiä testaamaan rekrytreffejä rohkeasti.

– Asiakaspalvelutyössä ensimmäiset minuutit ovat ratkaisevia ja rekrytreffien kautta löytää helposti oikealla asenteella varustetut tyypit. Monelle nuorelle rekrytreffit olivat ensimmäinen työhaastattelutilanne ikinä ja työhaastattelumahdollisuuden antaminen luo myös hyvää työnantajamielikuvaa, Lautala korostaa.

 

Teksti: Charlotta Forsberg Kuva: iStock