Rekrytointi

Rekrytoinnin trendit 2021

Homogeeniset työyhteisöt historiaan ja pehmeillä taidoilla kohti tulevaisuutta. Katso tästä, onko oman organisaatiosi rekrytointi ajan hermolla!

1. Rekrytoi ”pehmeitä” taitoja

Rekrytoinnissa keskitytään usein kovien taitojen, kuten ammattiin liittyvän osaamisen ja teknisten valmiuksien rekrytoimiseen. Pehmeitä taitoja vaativien töiden määrä on kuitenkin kasvussa, joten nyt jos koskaan kannattaa perehtyä siihen, miten tällaista osaamista rekrytoidaan.

Pehmeät taidot ovat ominaisuuksia ja osaamista, joista on hyötyä monenlaisessa työssä. Se tarkoittaa, että kun rekrytoit ne kerran, ne pysyvät talossa vaikka työntekijän työtehtävät vaihtuisivat.

Siinä missä kovat taidot karttuvat opiskelemalla ja työkokemusta hankkimalla, pehmeät taidot liittyvät pikemmin hakijan persoonallisuuteen.

Pehmeisiin taitoihin luetaan esimerkiksi vuorovaikutustaidot, muutoskyvykkyys, tunneäly, kyky kriittiseen ajatteluun ja luovuus.

Näitä voi olla hankalaa kasvattaa myöhemmin henkilöstöä kouluttamalla, joten on varmempaa satsata niiden rekrytointiin.

Lue myös, miten voit oppia tunnistamaan työnhakijan siirrettävät taidot. Siirrettävät taidot ovat hyödyllisiä jokaisessa työpaikassa, alasta riippumatta.

2. Rekrytoi kaiken ikäisiä

Yksi rekrytoinnin suurimmista trendeistä on työyhteisöjen monimuotoisuuteen panostaminen.

Vuonna 2021 rekrytoinneilla rakennetaan entistä vahvemmin myös ikärakenteeltaan monimuotoisia työyhteisöjä. Rekrytoi eri sukupolvien edustajia, jos haluat saada laajan skaalan näkemystä siivittämään organisaatiosi menestykseen.

Lue myös, kuinka Tarja Kopra kouluttautui ja työllistyi viisikymppisenä henkilöstöpäälliköksi. Voisiko rekrytoiva koulutus olla teillekin sopiva tapa rekrytoida rautaista kokemusta ja kovaa motivaatiota?

3. Satsaa kustannustehokkaaseen sisäiseen rekrytointiin

Sisäinen rekrytointi tulee taas! Sisäinen rekrytointi on kustannustehokas tapa rekrytoida. Se on keino saada sitoutunut, motivoitunut tekijä ja pitää samalla kiinni työntekijälle kertyneestä hiljaisesta tiedosta.

Ennen kuin alat rekrytoida talon ulkopuolelta, kartoita millaista osaamista löytyy talon sisäpuolelta. Tarkastele samalla henkilöstön osaamisen kehittämistä sisäisen rekrytoinnin näkökulmasta.

On vanhanaikaista ajatella, että urakehitys tarkoittaisi aina esimiestehtäviin etenemistä, sillä kaikki eivät janoa johtotehtäviin. Kun tunnet henkilöstön osaamisen ja potentiaalin, löydät etenemistä ja toisen tyyppisiä työtehtäviä kaipaaville yllättäviäkin urakehityksen paikkoja organisaation sisältä. Vilkuile siis avoimesti sisään ja sivuille ennen kuin vilkuilet ulos.

4. Valjasta uusi teknologia rekrytoinnin tueksi

Oletko jo miettinyt, miten kehität omaa osaamistasi vuonna 2021? Nyt on hyvä hetki perehtyä tekoälyn ja automaation mahdollisuuksiin rekrytoinnissa ja valjastaa uusi teknologia organisaation menestyksen tueksi.

Uusi teknologia säästää turhalta työltä ja auttaa rekrytoimaan laadukkaammin, nopeammin, helpommin ja pienemmin resurssein. Kukapa ei haluaisi onnistua rekrytoinnissa paremmin ja kustannustehokkaammin!

Katso myös nämä 11 tapaa parantaa rekrytoinnin tuloksellisuutta datan avulla.

5. Älä unohda hakijakokemusta korona-aikanakaan

Hyvä hakijakokemus muistetaan kauan – myös koronan mentyä.

Vaikka rekrytointeja olisi nyt tavallista vähemmän, hakijoita voi olla tavallista enemmän.

Usein hakijakokemusta mietitään haastateltavien tai valitun henkilön kannalta, mutta entä ne sata muuta, jotka hakivat paikkaa? Millaisen vastaanoton he saivat ja mitä he kertovat teistä omille verkostoilleen?

Kun jälleen rekrytoitte enemmän, hyvin kohdeltu hakija voi kiinnostua teistä uudelleen. Jokaisen työnhakijan kokemukseen kannattaa panostaa siksikin, että hakijoiden joukossa tai verkostoissa saattaa olla yrityksenne asiakkaita tai asiakkuuttanne harkitsevia.

 

Toimittaja: Liina Hurri