Rekrytointi

Nuoret kertovat: Hakijaviestinnän Turn-On:it ja  Turn-Off:it

Vastuullinen työpaikka

Vastuullinen kesäduuni 2018 -tutkimuksessa suurimmat väittämäkohtaiset erot löytyivät kohdasta "Sain riittävästi tietoa kesätyöpaikastani jo kesätyöpaikkailmoituksesta”.

Siispä paremmalla hakijaviestinnällä on hyvät mahdollisuudet erottautua muista yrityksistä. Syyskuussa kampanjan pääkumppanit kokoontuivat sparrailemaan hakijaviestintään liittyviä asioita yhdessä nuorten kanssa. Onnistuneen työpaikkailmoituksen ja hakijaviestinnän resepti on simppeli: rehellisyys on kaiken perusta.

Kesätyöpaikkailmoitus: Epärehellisyys sinetöi epäonnistumisen

Insinööriopiskelijaliiton puheenjohtana Matti Aho painotti alustuspuheenvuorossaan rehellisyyden merkitystä hakijaviestinnässä. Varsinkin työpaikkailmoituksessa tulisi pyrkiä välttämään epärealistisia odotuksia.

– Lukekaa muiden työnantajien ilmoituksia ja vältelkää sitä jargonia, joista 90 prosenttia niistä koostuu. Usein näkee huippuunsa sliipattuja ilmoituksia, joissa vähän piilotellaan sitä mitä oikeasti tulet tekemään. Älkää hakeko “tulevaisuuden huippuosaajaa myyntitiimiin” jos todellisuudessa etsitte puhelinmyyjää provikkapalkalla. Tämä herättää epäluottamusta, Aho linjasi.

Lisäksi on hyvä muistaa, että kesätyönhakijat ovat usein vielä epävarmoja omista taidoistaan, vaikka kesätöitä olisikin alla jo useampia.

– Pitkät vaatimuslistat kesätyöpaikkailmoituksissa voivat karkoittaa parhaatkin hakijat. Mikäli kaikki listatut osaamisalueet eivät ole pakollisia työssä onnistumisen kannalta, mainitkaa se ilmoituksessa esimerkiksi lausekkeella “Puuttuvaa osaamista voi paikata oppimishalulla”, Aho vinkkaa.

Ihana, kamala SOME

Kesätyöhaun käydessä kuumimmillaan useimmat yritykset pyrkivät olemaan aktiivisia  sosiaalisessa mediassa. Siellähän ne nuoret ovat. Sosiaalisen median käyttämisessä on kuitenkin riskinsä: somekanavat vanhenevat todella nopeasti ja murroksessa on oltava mukana.

– Mikäli halutaan näkyä somessa, täytyy yrityksen ymmärtää, miten erilaisia sosiaalisen median kanavia käytetään, missä vaikutetaan ja mihin suuntaan. Jos teette sisältöä, niin on parempi tietää mitä olette tekemässä. Maailmasta löytyy jo liikaa esimerkkejä siitä, kun yritykset yrittävät olla hauskoja, mutta lukijalle tulee vain myötähäpeä, Aho tuumaa.   Suomen Opiskelija-Allianssi OSKU ry:n puheenjohtaja Emmi Pentikäinen muistutti työnantajia siitä, että kaikki nuoret eivät ole somenatiiveja.

– Vaikka nuori tekisi Snapchattiin tuhansia videoita ystävilleen, voi asiallisen työnhakuvideon tekeminen olla haaste, hän kertoi. Videohakemuksille onkin hyvä tarjota tarkat speksit, esimerkiksi minimi- ja maksimipituus, sekä määritellä, mitä niillä haetaan takaa.

– Halutaanko, että nuori kertoo videolla osaamisestaan, jolloin video esimerkiksi korvaa CV:n. Vai halutaanko videolla tutustua henkilön persoonaan, jolloin video voi olla vapaamuotoisempi, Pentikäinen kysyi.

Hän kannusti myös työnantajia rohkeasti tarjoamaan vaihtoehtoisia kanavia yhteydenottoon mahdollisuuksien mukaan.

– Monelle nuorelle Snapchat ja Whatsapp ovat luontevimmat kanavat yhteydenpidolle, ja soittaminen voi tuntua todella haastavalta. Perinteisen puhelinajan sijaan voisi olla mielekästä tarjota mahdollisuus kysyä lisäkysymyksiä nuorille luontevien kanavien kautta.  

Pähkinänkuoressa hakijaviestinnältä toivotaan enemmän…

..rehellisyyttä. Älä maalaa epärealistista kuvaa työtehtävien vaativuustasosta tai mielekkyydestä, koska todellisuus paljastuu kyllä nuorelle viimeistään kesätyön alkaessa. Tällöin odotukset ovat liian korkealla ja kokemus on pettymys. Korulauseiden sijaan tylsempäänkin tehtävään voi innostaa esimerkiksi kertomalla etenemismahdollisuuksista tai henkilökohtaisen kehityksen poluista.

viestintää oikeissa kanavissa. Sosiaalisen median kanavat vanhenevat nopeasti ja aallon harjalla pysyminen on tärkeää enenevissä määrin. Etsi tehtävään sellainen henkilö, joka tuntee sosiaalisen median kanavat ja sen tarjoamat mahdollisuudet, jotta oikeanlainen viestintä tavoittaa oikeat henkilöt oikeassa kanavassa.

... vaihtoehtoijen tarjoamista kanssakäymiseen. Voisiko perinteisen soittoajan ohessa tarjota mahdollisuutta kysyä tehtävästä Whatsapissa? Pystytkö järjestämään Facebook-liven, jonka aikana kysymyksiä saa heitellä ilmaan? Tai mikset avaisi yleisimpien kysymysten vastauksia Instagram-storyssä, jolloin ne hyödyttävät kaikkia hakijoita?

... äläkä unohda, että kaikki nuoret eivät luonnostaan ole somenatiiveja. Mikäli vaadit videohakemusta, muista määritellä mikä sen tarkoitus on ja minkä mittaista ja laatuista videota odotat.