Vastuullisuus

Kesätyöntekijät voimavarana: ”Panostus osaamisen kehittämiseen maksaa itsensä nopeasti takaisin”

Vastuullinen työpaikka

Kesätyöntekijät ovat tulevaisuuden tekijöitä, sanotaan. Lause, joka helposti jää sanahelinäksi on kantaverkkoyhtiö Fingridille totisinta totta. Fingridillä kesätyöntekijät ovat suuri voimavara, johon panostetaan koko talon voimin ja monet tekijät jatkavatkin Fingridillä urapolkuaan.  

Fingrid palkkaa vuosittain kymmeniä kesätyöntekijöitä eri tehtäviin ympäri Suomea. Monet myös jatkavat tuntityöntekijöinä ja tekevät diplomityön taloon.

Kesätyöntekijät nähdään Fingridillä ensisijaisesti tasavertaisina työkavereina siinä missä muutkin, kertoo omaisuuden digitalisaation päällikkö Marcus Stenstrand, jolla on jo kymmenen vuoden kokemus kesäharjoittelijoiden esimiestyöstä. Fingridillä on huomattu, että kesätyöntekijöiden osaamiseen ja kouluttamiseen todella kannattaa satsata.

Mitä enemmän panostetaan osaamiseen, perehdyttämiseen ja kouluttamiseen, maksaa se itsensä aika nopeasti takaisin jo ihan tuloksissa.

"Samalla kesätyöntekijälle jää käteen paljon enemmän ja työnantaja saa mahdollisesti uuden osaajan taloon kesän jälkeenkin", Stenstrand sanoo.

”Kesätyössä työnantaja oppii tuntemaan harjoittelijan todella hyvin. Jossain vaiheessa matkaa on helppo todeta, että tämä ihminen sopii meidän tiimiimme. Riski on silloin hyvin pieni verrattuna vaikka, jos palkkaa henkilön parin tunnin haastattelun perusteella”, Stenstrand toteaa.

Palaute oman osaamisen mittarina

Fingridillä jo haastatteluvaiheessa tuodaan esille, että jokainen on oman työnsä toimitusjohtaja ja harjoittelijoilta odotetaan itsenäistä työskentelyotetta. Ihan yksin töitä ei silti tarvitse suorittaa.

”Mitään päivittäistä mikromanageerausta ei meillä tehdä. Pidämme esimerkiksi viikoittain katsauksia, että mitä on työn alla ja mitä kaikkea on tulossa. Itseohjautuvuus on tässä tärkeää, ja se on koettu hyväksi tavaksi toimia”, Stenstrand kertoo.

Esimiehillä kuin muullakin henkilökunnalla on suuri rooli kesätyöntekijöiden arjessa. Marcus Stenstrand kertoo esimiehenä pyrkivänsä kuuntelemaan, jakamaan hyviä neuvoja sekä olemaan läsnä. Hän muistuttaa myös palautteen merkityksestä, sillä usein ne toimivat parhaana oman osaamisen mittarina.

”Sain vanhemmalta asiantuntijalta kiitoksen kesäharjoittelijasta, joka oli opastanut erään ohjelman toiminnasta. Välitin tietysti palautteen harjoittelijalle, joka oli hyvin mielissään ja saanut näin onnistumisen tunteen omasta osaamisestaan.”

Lean-ajattelusta vauhtia kesään

Kaikki lähtee hyvästä ja kattavasta perehdytyksestä. Laajaan perehdytysohjelmaan kuuluu esimerkiksi paljon erilaisia verkkokoulutuksia, joissa annetaan niin perustietoa yhtiöstä kuin tietoturvakoulutuksiakin.

Tänä vuonna Fingridissä on otettu käyttöön Lean-verkkokoulutus, jonka on jo nähty tuovan paljon lisäarvoa perinteisen perehdytyksen rinnalle. Lean-ajattelussa pyritään sujuvoittamaan työntekoa poistamalla yhtälöstä hukkatyötä laadukkaamman lopputuloksen saamiseksi. Lean-koulutuksessa fingridiläiset käyvät läpi omia työskentelytapojaan, ja sen tarkoituksena on auttaa työntekijöitä järjestelemään omaa työtään.

”Innokkaille harjoittelijoille kertyy helposti vähän liikaakin hommia kerralla, joten sitä on hyvä oppia rajaamaan. Kannustamme priorisoimaan, että tee ensin nämä kaksi tehtävää ja sitten vasta aloita kolmas”, Marcus Stenstrand kertoo Lean-filosofiasta.

Fingridin perehdytysohjelma ja verkkokoulutukset saavat kesätyöntekijöiltä myös paljon kiitosta:

”Monet sanovat, että hyvin on perehdytetty. Sekä perinteisestä että lisäkoulutuksista on tykätty. Heillä on tullut tunne, että nopeasti on päästy sisälle tehtävään ja taloon”, Stenstrand iloitsee.  

 

Teksti: Siiri Huttunen
Kuva: Fingrid