Teollisuus, kone-ja metalliala

Kone- ja metallituoteteollisuus on Suomen tärkeimpiä teollisuusaloja. Työssä valmistettavista tuotteista suuri osa menee vientiin ja monet yritykset tarjoavat kiinnostavia työmahdollisuuksia myös ulkomailla.

Kone-ja metalliteollisuus tuottaa mm. risteilijöitä, moottoreita, paperikoneita, eri materiaalien käsittelylaitteita, hissejä, nostureita sekä metsä- ja maataloukoneita.

Kone- ja metallialan koulutus antaa valmiudet työskennellä erilaisissa valmistustehtävissä erityisesti metalliteollisuudessa sekä tuotantolaitoksissa ja yhdyskuntatekniikan alueella. Koneistajia, hitsaajia ja asentajia sekä suunnitteluinsinöörejä ja työnjohtajia tarvitaan esimerkiksi konepajoilla ja rakennustyömailla, missä rakennetaan, asennetaan tai huolletaan koneita. Työ vaatii teknistä ja matemaattista ajattelua, ongelmanratkaisutaitoa sekä kykyä lukea teknisiä piirustuksia.

Alan työllisyysnäkymät ovat yleisesti lupaavat. Teknologiateollisuus ry:n arvioiden mukaan kone- ja metallialan yrityksiin tarvitaan vuosittain noin 2000 uutta osaajaa. Tuotantotyön lisäksi alan osaamista tarvitaan eri aloilla tuotekehityksestä myyntiin ja markkinointiin. Suurimpia työllistäjiä toimialalla ovat Outokumpu, Rautaruukki ja Fiskars sekä telakkateollisuus.

 

Miten alalle?

Alan työtehtäviin valmentaa ammattiopistoissa suoritettava kone- ja metallialan ammattitutkinto, jossa erikoistuminen tietyn ammattinimikkeen mukaan alkaa ensimmäisen opintovuoden lopusta alkaen. Opinnoissa painotetaan käytännön tekemistä nykyaikaisilla laitteilla ja ohjelmistoilla.

Kone-ja rakennustekniikan insinöörejä (AMK) ja diplomi-insinöörejä koulutetaan ammattikorkeakouluissa ja teknillisissä korkeakouluissa sekä yliopistoissa.

Keskipalkkoja

Lisää palkkatietoja Palkkavertailusta

  • 2217 € / kk Tuotantotyöntekijä
  • 2313 € / kk Levyseppähitsaaja
  • 2521 € / kk Koneistaja
  • 3389 € / kk Automaatiosuunnittelija
  • 4475 € / kk Asennuspäällikkö