Pankki-, rahoitus- ja vakuutusala   

Finanssialan asiantuntijat hoitavat ihmisten ja yritysten varallisuutta ja opastavat heitä pankki- ja vakuutusasioissa. Alan työhön kuuluu myös tulevan ennakointi.

Finanssiala koostuu erilaista toimijoista, joista pankit vastaavat kokonaisuudessaan maksuliikenteestä ja luottoasioista ja vakuutusyhtiöt myyvät vakuutuksia kuluttajille ja yrityksille. Arvopaperimarkkinoilla työskentelevät sijoitusanalyytikot ja ekonomistit kehittävät analyyseja markkinoiden ja sijoituskohteiden ennakoimiseksi, kun taas pörssivälittäjä ja pörssimeklari toimivat pörssissä ja arvopaperipörssissä asiakkaidensa toimeksiannosta.

Rahoitusalan asiakaspalvelutyössä vaaditaan hyviä vuorovaikutustaitoja, tarkkuutta ja myyntiasennetta. Alalla työllistymiseen vaikuttavat paljon valittu pääaine ja opinnot. Parhaiten työllistyvät rahoitusta, laskentatoimea tai tilintarkastusta pääaineenaan opiskelleet. Suurimpia työllistäjiä alalla ovat Nordea, Sampo Pankki ja OP-Pohjola.

Miten alalle?

Finanssialalle on tarjolla useita ammattitutkintoja, kuten asiakaspalvelu- ja asiantuntijatehtäviin valmistava rahoitus- ja vakuutusalan ammattitutkinto. Ammattikorkeakoulut tarjoavat tradenomin tutkintoja finanssi- ja talousasiantuntijan koulutusohjelmassa.  

Tampereen yliopiston kauppatieteiden opinnoissa on mahdollista erikoistua vakuutustieteiden opintoihin. Liiketalouden perustutkinnon, merkonomin, voi suorittaa toisen asteen oppilaitoksissa.

Keskipalkkoja

Lisää palkkatietoja Palkkavertailusta

  • 2212 € / kk Sijoitusneuvoja
  • 2632 € / kk Pankkitoimihenkilö
  • 3237 € / kk Sijoitusasiantuntija
  • 3479 € / kk Vakuutusasiantuntija
  • 7429 € / kk Johtajat ja ylimmät virkamiehet