Kulttuuri- ja humanistinen ala

Oletko kiinnostunut kulttuurista ja ihmisistä? Kulttuuri- ja humanistinen ala voi olla oikea valinta sinulle.

Kulttuuri- ja humanistisen alan työtehtävät ovat monipuolisia ja vaihtelevia. Ne liittyvät esimerkiksi kulttuuriin, kieliin, uskontoon, taiteeseen tai historiaan. Myös filosofia ja kirjallisuus kuuluvat humanistisiin tieteisiin. Humanistista alaa opiskellut voi valmistua esimerkiksi kielenkääntäjäksi tai viittomakielen tulkiksi.

Humanistiselta alalta valmistunut voi toimia historian parissa, papin työssä tai erilaisissa asiantuntija- ja opetustehtävissä.

Kulttuurialan ammattilaiset toimivat usein teatterin, elävän kuvan, tanssin, musiikin, kuvataiteen ja erilaisten tapahtumien parissa. Ala työllistää muun muassa taiteilijoita, tapahtumajärjestäjiä, toimittajia ja kulttuurialan johtajia. Taiteilijan työ vaatii luovuutta ja taiteellista erityisosaamista, mutta myös kykyä itsensä markkinointiin. Alan työllistymisaste on 81 %.

Miten alalle?

Alaa voi opiskella yliopistossa, ammatillisissa oppilaitoksissa, ammattikorkeakoulussa ja kansanopistossa. Kansanopistossa voi opiskella kieliä, kun taas ammatillisen perustutkinnon voi suorittaa esimerkiksi nuorisotyöstä ja vapaa-ajanohjauksesta.

Ammattikorkeakouluissa humanistisiin koulutusohjelmiin kuuluvat viittomakielen sekä nuoriso- ja vapaa-ajan koulutusohjelmat. Yliopistossa opiskellaan kieliä, kulttuuria, kirjallisuutta, historiaa ja taidetta. Tutkinnon suorittanut on humanististen tieteiden kandidaatti tai maisteri.

Taiteen maisterin opintoja voi suorittaa Aalto-yliopistossa ja Lapin yliopistossa.

Ammattikoulut ja kansanopistot tarjoavat erilaisia kulttuurialan ammatti- ja erikoisammattitutkintoja, taiteiden, musiikin, teatterin, tanssin, sirkuksen viestinnän sekä käsi- ja taideteollisuuden aloilla.

Keskipalkkoja

Lisää palkkatietoja Palkkavertailusta

  • 2427 € / kk Kulttuurituottaja
  • 2587 € / kk Näyttelijä
  • 2900 € / kk Lavastaja
  • 2963 € / kk Taiteilija
  • 3426 € / kk Muusikko
  • 3645 € / kk Toiminnanjohtaja