Kaupan ala

Kaupan ala on elinkeinoelämän suurin työllistäjä, jonka odotetaan kasvavan voimakkaasti myös tulevaisuudessa. Verkkokauppojen lisääntyminen ja kilpailun kansainvälistyminen korostavat hyvän asiakaspalvelun merkitystä alan menestystekijänä.

Kaupan alan työtehtävät vaihtelevat asiakaspalvelusta myyntiin, markkinointiin, hallinnollisiin tehtäviin, ostamiseen sekä esimies- ja johtotehtäviin. Vähittäiskaupan alalla tuotteita myydään suoraan kuluttajille kun taas tukkuliikkeet myyvät tuotteita teollisuusyrityksille, maatalouteen ja muille kauppiaille. Asiakaspalvelun lisäksi myyjän työhön kuuluu tilausten laatimista, hinnoittelua ja tuotteiden esillepanoa. Työ edellyttää hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja sekä reipasta ja positiivista asiakaspalveluasennetta.

Suomessa toimii kaikkiaan noin 50 000 kaupan alan yritystä. Suurimpia työnantajia ovat Kesko, SOK ja Suomen Lähikauppa. Erikoiskaupat työllistävät noin puolet vähittäiskaupan työntekijöistä. Kauppiaat toimivat aina itsenäisinä yrittäjinä.

Miten alalle?

Liiketalouden perustutkinnon, merkonomi, voi suorittaa toisen asteen ammatillisten oppilaitosten lisäksi myös näyttötutkintona tai oppisopimuksella.

Tradenomin ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet etenevät usein alan työkokemuksen myötä esimies- ja asiantuntijatehtäviin. Alan johtotehtäviin valmistavan kauppatieteiden maisterin tai kandidaatin (alempi tutkinto) opinnot voi suorittaa yliopistojen kauppatieteellisessä tiedekunnassa.

Keskipalkkoja

Lisää palkkatietoja Palkkavertailusta

  • 2413 € / kk Kaupan myyjä
  • 2600 € / kk Kaupan esimies
  • 4821 € / kk Kauppias
  • 5717 € / kk Vähittäis- ja tukkukaupan johtaja