Espoossa uusia kestäviä ratkaisuja kehitetään yhdessä yritysten ja kuntalaisten kanssa.

Espoo on todettu kansainvälisessä vertailussa Euroopan kestävimmäksi kaupungiksi. Paalupaikka on tarkoitus säilyttää kehittämällä uusia, innovatiivisia ratkaisuja mm. vähäpäästöiseen energiaan, älykkääseen liikkumiseen ja kiertotalouteen.

Tätä vauhdittamaan Espoon kaupunki vahvistaa kestävän kehityksen tiimiä, johon haetaan nyt useita projektipäälliköitä ja asiantuntijoita.

”Espoon kestävän kehityksen työ on ainutlaatuinen näköalapaikka, jossa pääsee viemään eteenpäin kaupungin tavoitteita kokonaan uudella tavalla”, Espoon kestävän kehityksen johtaja Pasi Laitala sanoo.

Tehtävänä verkostoitua ja olla aloitteellinen

Tiimin työssä on keskeistä tiivis yhteistyö yritysten, muiden kumppanien ja asukkaiden kanssa. Siksi työssä tarvitaan sujuvia tiimityötaitoja, kykyä verkostoitua ja itsenäistä vastuunottoa.

”Oleellista on myös halu oppia uusia asioita, kun kehitämme kestäviä ratkaisuja yhdessä kumppaniemme kanssa.”

Pasi Laitala sanoo, että kaupungin tehtävänä on koota yhteen innovatiivisia kumppaneita yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

”Suosimme verkostomaisia työtapoja. Edelläkävijän rooliin kuuluu myös kehittää yhdessä ratkaisuja, jotka hyödyttävät laajemminkin asukkaita ja yrityksiä Suomessa ja maailmalla.”

Kumppaneina alan johtavat yritykset

Espoo tekee kestävässä kehityksessä yhteistyötä toimialojensa johtavien yritysten kanssa. Kumppaneihin kuuluvat esimerkiksi Fortum, Neste, St1, Nokia ja S-ryhmä, joiden monien pääkonttorit sijaitsevat Espoossa.

Yhteistyötä tehdään myös Aalto-yliopiston ja VTT:n kanssa. ”Esimerkiksi Fortumin kanssa kehitämme päästötöntä kaukolämpöä ja älykkäitä energiaratkaisuja”, Laitala mainitsee. 

Liikenteen päästöjen vähentämisessä Espoon keskeisenä tavoitteena on siirtyä kulkuneuvojen käyttövoimassa entistä enemmän sähköön, uusiutuvaan dieseliin ja biokaasuun.

Tarkoituksena on myös lisätä käyttäjälähtöisiä liikennepalveluja ja joukkoliikenteen automaatiota. Testausvaiheeseen on tuotu muun muassa talvikeleihin soveltuva robottibussi, joka on kehitetty ja rakennettu Otaniemessä.

Tiimi on kestävän kehityksen ytimessä

Espoon tavoitteena on päästä hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä. 

Nyt rekrytoitavat ovat vahvistus kestävän kehityksen johtajan Pasi Laitalan (kuvassa vas.) vetämään tiimiin, joka työskentelee kaupungin kestävän kehityksen strategian ytimessä. Tiimi toimii kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän (kuvasssa oik.) tukena ja toteuttaa kaupunginvaltuuston asettamaa Kestävä Espoo -ohjelmaa.

Espoo kutsuttiin viime vuonna YK:n kestävän kehityksen johtajuusohjelmaan yhtenä 25 edelläkävijäkaupungista maailmassa. Kaupunki on saanut viime aikoina runsaasti myös muuta kansainvälistä tunnustusta työstään. 

Viime vuonna se voitti arvostetun maailman älykkäimmän kaupunkiyhteisön palkinnon, Intelligent Community Awards 2018 -kilpailun. Alkuvuonna Espoo palkittiin arvostetussa Energy Globe World Award -tapahtumassa monipuolisesta ja tuloksellisesta yhteistyöstä eri energia-alan toimijoiden kanssa.

Lue lisää ja hae tehtäviin