Asta Tähtisellä on mittarissa jo pari vuosikymmentä samalla alalla, ja silti työ jaksaa innostaa. "Kun työnantaja tarjoaa säännöllisesti uusia haasteita, intohimo omaan työhön säilyy."

Kun puhe kääntyy asfaltintuotantoon, NCC:n tuotantopäällikkö Asta Tähtinen innostuu. Hän on hiljattain tehnyt urasiirron yrityksen sisällä ja palannut asfaltin pariin kiviainesliiketoiminnosta. Tähtinen vastaa asfalttiasemista, toiminta-alueena koko Suomi.

”Pitkän uran aikana hommat ovat vaihtuneet, mutta työnantaja pysynyt. Olen päässyt työskentelemään muun muassa tuotantoinsinöörinä, myyntipäällikkönä ja aluepäällikkönä.”

Parasta NCC:llä Tähtisen mukaan ovatkin juuri vaihtelevat työtehtävät ja mahdollisuus tarttua uusiin haasteisiin. Välillä hän on itse aktiivisesti hakenut uutta, välillä esimies on saanut vähän rohkaistakin tarttumaan aiempaa isompaan vastuuseen.

”Nykyinen tehtäväni hirvitti hieman. Pomo kuitenkin vakuutti, että siinä on minulle sopiva homma. Ja niinhän siinä kävi, että rakkaus mustiin, kuumiin kiviin veti puoleensa.”

Tähtinen sanoo suoraan, että asvalttiala ei sovi kaikkein herkkähermoisimmille. Mukautumiskykyä ja stressinsietoakin tarvitaan. Asvalttimassaa ei voi tehdä varastoon kuin lenkkareita, vaan se pitää valmistaa juuri ennen urakan alkua – varastointiaika lasketaan tunneissa. Riippuvaisuus sääolosuhteista tekee yhtälöstä haastavan.

”Tässä hommassa pärjää, kun asenne on joustava. Huolellisinkin suunnitelma voi mennä uusiksi viime tipassa, kun sääennuste ei toteutunutkaan.”

Tähtinen suositteleekin NCC:tä varauksetta oma-aloitteisille, työstään innostuville tyypeille, jotka eivät takerru tiukkoihin tehtävänkuvauksiin.

”Me toimimme vähän kuin perhe: kaikki auttavat toisiaan ja hoitavat ne hommat, jotka tarvitsee hoitaa. Se tekeekin työstä monipuolista ja vaihtelevaa.”

Yrityksen ilmapiiriä Tähtinen kuvaa rennoksi ja välittömäksi: ”Täällä ei pönötetä. Työntekijä voi tarvittaessa soittaa vaikka suoraan maajohtajalle.”

Työskentely naisena miesvaltaisessa työyhteisössä on sekin sujunut luontevasti. Tähtinen pohtii, että siitä on joskus etuakin. Naispuoliselle kollegalle voi olla helpompi puhua vaikeasta tilanteesta kuin äijäporukan kesken. Tähtiselle on tärkeä arvo tukea työkavereita parhaan mukaan.

”Tarvittaessa pidän pojista huolta.”

Oletko sinä tuleva NCC:läinen?

NCC on yksi johtavista rakentamisen, kiinteistökehityksen ja infrastruktuurin yrityksistä Pohjois-Euroopassa. Sen liikevaihto vuonna 2017 oli lähes 5,6 miljardia euroa ja henkilöstön määrä 17 800. Yrityksen visio on uudistaa toimialaa ja tarjota ylivertaisia kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja.

NCC:llä on pitkä ja monipuolinen kokemus erilaisista asfalttipäällystystöistä – aina lentokentistä ja teollisuusalueista ahtaisiin sisäpihoihin kulmineen ja nurkkineen. Tulevalle kaudelle NCC hakee muun muassa työmaapäällikköä, työnjohtajia ja asfalttityöntekijöitä. Kiinnostuitko? Lue lisää: https://www.ncc.fi/tule-toihin/avoimet-tyopaikat/