Tony Tavi muutti perheineen pääkaupunkiseudulta Kouvolaan, jossa asuminen on edullista ja arki rullaa. Töiden jälkeen jää aikaa myös lapsille.

"Ei täällä teille helsinkiläisille varmaan ole mitään”, vastasivat kouvolalaiset, kun Tony Tavi perheineen etsi vuonna 2013 paikkakunnalta asuntoa. Tavin vaimo Anu Vainio on kotoisin Inkeroisista, joka kuuluu nykyään Kouvolaan. Vainion sukua asuu seudulla, joten perhe kävi Kouvolassa aina välillä, ja kaupungista oli jäänyt hyvä kuva.

”Matkustimme perheen kanssa seitsemänä viikonloppuna asuntonäyttöihin eri puolille kaupunkia”, kertoo Tavi, 44.

Paikallisten vaatimaton arvaus osoittautui vääräksi, kun perhe ihastui Kouvolan kaupunginosiin puistoineen ja ulkoilupaikkoineen. Oma koti löytyi Pikku-Palomäestä, jossa nyt viisi vuotta myöhemmin asuu vanhempien ja 8-vuotiaan esikoistytön lisäksi 5-vuotias poika, kouvolalaiseksi syntynyt.

Tavi toimi aiemmin markkinointitehtävissä kaupallisella alalla ja aloitteli yrittäjyyttä jo ennen Helsingistä muuttoa. Nyt Kouvolassa on Tavin teepuoti ja sup-lautavuokraamo, ja täältä Kymenlaaksosta käsin hän pyörittää myös globaalia ekomatkailukonseptia. Anu Vainio työskentelee projektipäällikkönä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa.

Tony Tavi on syntyperäinen helsinkiläinen, joka on asunut myös Espoossa ja Lontoossa. Mahdollisimman pienen postinumeron perässä muuttaminen ei häntä enää kiinnostanut, kun järkisyyt puhuivat asuinpaikan vaihdoksen puolesta. Niitä ovat raha ja aika, joita molempia jää Kouvolassa enemmän käyttöön. Asuminen on Kouvolassa edullista.

”Täällä voit oikeasti valita missä asut, eikä tarvitse ottaa tappiin asti lainaa. Ei myöskään käy hassusti, jos jää työttömäksi tai korot lähtevät nousuun”, Tavi kertoo.

KOUVOLASSA KAIKKI on lähellä ja välimatkoihin tai liikenteessä jonotteluun ei kulu aikaa. Perheen tytär kulkee itsekseen kouluun ja harrastuksiin, joita ovat tanssi, teatteri ja taidekerho.

”Muutto Kouvolaan auttoi järjestelemään arkea niin, että vapaa-aikaa on enemmän. Viikonloppu ei täyty liian monilla suunnitelmilla, kun arkenakin ehtii kaikenlaista”, Tavi sanoo. Kouvolasta ajaa nopeasti niin Tampereelle, Jyväskylään kuin Itä- Suomeenkin. Helsinkiin Tavi kulkee nykyään nopealla junalla, ja samoin tekee Kouvolan kaupunginjohtaja.

Kouvola on noin 85 000 asukkaan kehittyvä kaupunki Kymenlaaksossa.
Kaupungissa on tutkitusti edullista asua. Vuonna 2014 kiinteistöverot ja -maksut huomioiden asuminen Kouvolassa maksoi 2,31 euroa neliömetriltä kuukaudessa.
Kesällä 2019 Asuntomessut ovat Kouvolassa. Messualue Pioneeripuistossa on vielä vapaita tontteja jäljellä.

Marita Toikka. Juna tuo ja vie nopeasti Kouvolan ydinkeskustasta suoraan Helsingin sydämeen.

”Lenkkeilen joka päivä herättyäni koirani kanssa Kouvolan kuntopoluilla, ja ehdin silti aamulla kokoukseen Helsingin Kuntatalolle”, hän kertoo. Monella muullakin voisi olla mahdollisuus asua Kouvolassa ja käydä Helsingissä töissä.

Työskentely on nykyään joustavaa, ja työt kulkevat helposti mukana vaikka junamatkalle.

”On tärkeää tehdä itselle merkityksellistä työtä, ja parhaimmillaan samalla saa nauttia laadukkaasta asumisesta ja elämisestä. Kouvolassa voi saada kaiken tämän”, Toikka sanoo.

TONY TAVIN perheen ystäviä hieman ihmetytti muutto Kouvolaan, mutta nykyään he tulevat pääkaupunkiseudulta perheineen käymään ja jäävät usein yöksi. Muutto toi elämään uusiakin ihmisiä. Tavi on aktiivinen paikkakuntalainen, ja kehuu sitä, kuinka pienemmässä kaupungissa on paremmat mahdollisuudet vaikuttaa asioihin.

”Tietysti oma toiminta vaikuttaa paljon, en ole jäänyt kotiin katsomaan Netflixiä.”

Tavia ei haittaa törmätä kaupassa lapsen opettajaan tai vaikkapa paikalliseen jääkiekkojoukkueeseen tai ravintoloitsijaan.

”Pyörämatkalla työhuoneelle saa olla koko ajan lapa pystyssä tervehtimässä tuttuja. En olisi arvannut, että vielä nelikymppisenä voi saada näin paljon uusia ystäviä.”

Tavin perhe nauttii ulkoilmaelämästä luonnossa. Heti takapihalta lähtee pururata, ja lähellä on Repoveden kansallispuisto.

Elämä on Kouvolassa aika samanlaista kuin muuallakin: töitä, kauppareissuja ja ulkoilua. Tony Tavin kehittämällä Pikku Kakkonen -indeksillä kaupungin sijoitus on kova: Kouvola vastaa hyvin lapsiperheen tarpeisiin.

Tavi kannustaa muitakin miettimään, voisiko koti olla muualla kuin pääkaupunkiseudulla. Hänelle muutto Kouvolaan oli oikea ratkaisu. ”Täällä minä olen onnellinen.”

Moderni silkkitie houkuttelee yrityksiä Kouvolaan

Kouvolan seudun kehitysyhtiö Kouvola Innovation auttaa uusia yrittäjiä alkuun ja avustaa paikallisia tai paikkakunnalle sijoittuvia yrityksiä. ”Kouvola on ihan ykköskaupunki logistiikassa”, kertoo Martti Husu, Kouvola Innovationin toimitusjohtaja. Viime vuoden marraskuussa aukesi rautatie- ja konttiyhteys Kiinan Xi’aniin. ”Se on kuin moderni Silkkitie”, kuvailee Husu. Xi’anin asukasluku on noin 8 miljoonaa, ja se on Shaanxin maakunnan pääkaupunki. Maakunnassa asuu lähes 38 miljoonaa ihmistä. ”Noin 11 päivän matkan päässä on siis valtava markkina-alue, josta pienikin markkinaosuus on huikea mahdollisuus yksittäiselle yritykselle”, Husu sanoo.

Juna kulkee molempiin suuntiin kerran viikossa, ja Husu arvioi, että parin vuoden päästä se liikennöi päivittäin. Ensimmäisen junan kyydissä oli sahatavaraa, ja nyt Aasiaan kulkee konteissa koneita, laitteita, sellua ja kartonkia, tulevaisuudessa myös kylmä- ja sesonkituotteita. Kiinasta tulee kulutustavaraa esimerkiksi rautakauppojen hyllyille. Suomesta tavara jatkaa kulkuaan Pohjoismaihin ja Kiinasta Japaniin tai Australiaan saakka. Kouvola on siis logistinen keskus, jossa on jo parisataa alan yritystä ja työpaikkoja pari tuhatta. Husu näkee, että logistiikka-alalla on yhä enemmän töitä yrityksille.

Kouvolassa on myös paljon insinööritoimistoja ja niissä työpaikkoja. Kiertotalous on iso juttu: materiaalit ja raaka-aineet kiertävät niin, että ne säilytetään mahdollisimman pitkään talouden käytössä. Kouvolassa on paperi- ja selluteollisuutta, ja biomassasta kuten hakkeesta tehdään polttamalla bioenergiaa.

Kouvola kasvaa matkakohteena. Luonto on lähellä, ja uusille matkailuyrittäjille olisi tilaa. Esimerkiksi Repoveden kansallispuiston yhteydessä palveluita voisi olla enemmän.

”Kouvola on turvallinen tukikohta monen eri alan yrityksille ja hyvä kotipaikka kasvattaa liiketoimintaa”, Husu sanoo.

Nämäkin menestyvät Kouvolassa