Oletko törmännyt ikäsyrjintään työnhaussa?

Monet ovat kohdanneet ikäsyrjintää työnhakutilanteissa. Kerro omista kokemuksistasi ja voit voittaa Polarin A370 fitnessmittarin!

Kilpailu on voimassa 30.9.2018 asti.

Kilpailu on päättynyt.

7

Selkeästisyrjintää

Tilastot esiin, vastaus löytyy helposti

Olen 59v. Ja kyllä tuossa 42 täytettyäni huomasin syrjinnän alkaneen, vaikka osaamiseni on huipputasolla verrattuna koko työuraani. Olen lisäksi opiskellut koko ajan, olen siis yhtä ajan tasalla osaamisessani kuin diginatiivi, jolla ei ehkä ole lainkaan työkokemusta. Tuhansista hakemuksista ja kymmenistä profiileista huolimatta kutsuja haastatteluihin tulee vain noin kerran ja ehkä joka toinen vuosi. Hakemukseni ovat rekrytoijien mielestä loistavia, näen niihin paljon vaivaa ja osaan myös taittaa. Videot ja digiprofiilit ovat useille tämän ikäisille hankalia, minulle ei. Lisää tästä voisi jatkaa. Erityisen noloa on joidenkin rekrytoijien käytös, ei tule minkäänlaista palautetta, ei edes automaattivastausta! Kertoo kyllä paljon suhtautumisesta työntekijöihin! Ei tuollaiseen paikkaan kenenkään tarvitsisi mennä! Ala- arvoista liiketoimintaa ja ylipäätään viestintää. Paljon kuitenkin voi automatisoidakin.

Miksi rekryfirmat eivät julkaise aiheesta tilastoja? Kyselyiden sijaan asia selviäisi sieltä todistetusti. Ehkä siksi, ettei asiaa halutakaan ” todistaa”.

Itse aion työskennellä mielenkiintoisella alallani niin kauan kuin huvittaa. Vapaaehtoisia tarvitaan aina järjestöihin ym. Jos työelämä ja liiketoiminta ei tarvitse tällaisia tyyppejä, ei voi mitään. Ehkä en haluaisikaan työskennellä niin ajattelemattomien johtajien johtamissa paikoissa. Yleensä sellaisissa ei ole edes hyvä työskennellä. Tavallisia digitoimia saa vääntää rautalangasta ja johto tietämättömänä mikromanageeraa nuoria alaisia. Niin nähty.

Eli kaikki rekryfirmat ja vastaavat suurtoimijat hoi, rehelliset datat esiin tästä aiheesta, kiitos. Eri ikäiset rekrytoidut vaan nopeasti exeliin.

8

Ikäloppu

Syrjintää iän vuoksi

Hain muutama vuosi sitten työtä johon en tullut valituksi. Nykyinen työkaverini törmäsi laivalla sattumalta minua haastatelleeseen henkilöön ja illan aikana keskusteluissa tuli esille myös minun työhaastatteluni. Haastattelija kertoi kaverilleni että olin kuulemma liian vanha että olisin tullut valituksi.

7

Törmännyt seinään

Monellakin tavalla

Olen 2 vuotta lähetellyt hakemuksia eri tehtäviin, joihin tiedän olevani pätevä. Koska aikaa on, olen myös kielteisen päätöksen saatuani seurannut mm LinkedIn palvelussa kuka laittaa sen tittelin itselleen profiiliin. Yhteenvetona voi sanoa että paikan saaneet ovat 30-35 vuotiaita, sirpaleisen työsuhteen hankkineita jotka yleensä 6 kk - vuoden kuluttua vaihtavat pois ja paikka tulee uudelleen hakuun. Koska minulla on kannsainvälisen johtajan kokemusta myös, 30 v rekrytoijat eivät usko että haluan tulla firmaan asiantuntijaksi. Se on todettu monia kertoja haastatteluissa ja esim rekrymessuilla. Osaa tapauksista en halua tänne kirjoittaa koska saatan vielä hakea ko firmaan ja en viitsi tuhota mahdollisuuksia jo täällä. Yhden voin kertoa. Olin hakenut suureen yritykseen paikkaa perustamaan uutta funktioa yrityksessä. Olin toinen kahdesta, joiden välillä päätös tehtiin. Paikkaan valittiin talon sisältä nuorempi henkilö. Ottivat yhteyttä että haluanko tulla mukaan siihen perustettavaan yksikköön asiantuntijaksi suunnittelemaan sen käynnistämistä. Tarjous oli vuokratyösopimus muutamaksi kuukaudeksi ja sellaisella palkkatarjouksella että purskahdin nauruun sen kuultuani. Onhan näitä kertynyt.

8

TAMU

Ikäsyrjintää

Nuorempi saa paikan, tulee nähtävästi halvemmaksi palkata nuori kuin yli 55 vuotias.

6

MaiOja

Olenko törmännyt ikäsyrjintään

Olen joutunut hakemaan töitä vain kerran elämässäni ja olin silloin 18-vuotias. :)
Pääsin vain yhteen haastatteluun ja nyt 10v myöhemmin olen samassa työpaikassa, joten en ole ainakaan vielä törmännyt.

6

RT

(Ei aihetta)

Ikäsyrjintä näkyy työpaikkailmoittelussa "voit olla urasi alussa oleva tekijä" ja monet yritykset käyttävät tiettyjä rekryfirmoja, jotka ovat erikoistuneet nuorempien palkkaamiseen. Tämä viestii jo ettei vanhempia haluta, vaikka tehtävävaatimukset ovat kovat.

7

Näpsy

Ikäsyrjintä

Olen 56-vuotias ja työelämässä tällä hetkellä kuitenkin. Haluaisin vaihtaa työpaikkaa ja hakemuksia olen laittanut aika montakin nyt viimeisen kolmen vuoden aikana. En ole suoranaisesti kokenut ikäsyrjintää, mutta kyllä se mieleen on tullut kun ei ole tärpännyt vielä.

5

Liian vanha

Ikäsyrjintä

Olen 50-kymppinen ja kohdannut ikäsyrjintää useastikin. En laita hakemukseen ikääni, joten olen työnantajille kiinnostava (myynti- ja markkinointitehtävät) koulutukseni, osaamiseni ja työkokemukseni osalta, kunnes haastattelija alkaa kysellä ikääni. Saatuaan tietää sen, tilanne muuttuu siten, että haastattelu onkin yht'äkkiä lopussa. Useimmiten en saa jälkeenpäin edes mitään sähköpostiviestiä: "valinta ei kohdistunut...".
Joissakin haastatteluissa, kun kerron ikäni, minulle aletaan tarjota minulle määräaikaista ja alemman tason tehtävää kuin mitä olen hakenut.

7

Krista

Työnhaku ikäsyrjintä

Hain osa-aikatyötä jossa oli ryhmä haastattelu. Minä olin vanhin 27 vuotias silloin ja haastattelijat eivät selvästikään olleet kiinnostuneita minusta vs. Ne opiskelijat joita kaikki muut olivat. Myöhemmin kuulin että he eivät haluakkaan ottaa kuin niitä nuorempia opiskelijoita osa aikaiseksi kun me "vanhukset " emme kuulema jaksa sitoutua niin osa aika hommiin vaan katoamme hyvin pian muihin hommiin. Vaikka itselle elämän tilanteeseen osa-aikainen työ olis ollu just se mistä pyrin aloittamaan sairasloman jäljiltä.

7

Työihminen

Ikärasismi

Olen kohta kuusikymppinen, noin 30 vuotta erilaisilla toimisto- ja myynti-aloilla työskennellyt nainen ja ensimmäistä kertaa elämässäni yli 4 kk työttömänä. Minut korvasi edellisessä työssäni joku siskonveljenkummintyttö suoraan koulun penkiltä, onneksi ei tarvinnut jäädä häntä kouluttamaan sentään... Olen hakenut toimisto/myyntitehtäviä kymmenittäin , kirjoitellut persoonallisia hakemuksia kuvan kanssa. Se, mikä ottaa päähän on että miksi nämä rekrytointifirmat eivät voi lähettää vastausta siitä ettei ole tullut valituksi. Antaa erittäin huonon kuvan yrityksestä! Tänä päivänä se on pelkkä napinpainallus sähköpostitse. Ne firmat joista on tullut henkilökohtainen ilmoitus siitä ettei ole tullut valituksi, ovat kyllä jääneet mieleen. Tämän päivän työelämä tuntuu olevan persoonatonta ihmisten pallottelua. Sääliksi käyvät nuoret työelämää aloittelevat, jotka sydän syrjällään ja innoissaan odottavat kontaktia yritykseltä johon ovat hakeneet eivätkä sitä koskaan saa, puhelinsoitoista huolimatta. Itse olen työpaikoissani, sihteerinä toimiessani ollut se joka on vastannut joka ainoaan työpaikkahakemukseen joka on tullut, oli vastaus sitten myönteinen tai kielteinen. Aina on tullut positiivinen palaute! "Kiitos kun ilmoitit". Hassua on se, kun aikanaan parikymppisenä hain töitä, kysyttiin onko kokemusta? No mistä sitä voi saada kun ei pääse mihinkään, nyt tilanne on se että kokemusta on mutta ei silti pääse mihinkään. Toki 80-90-luvuilla verkostot toimivat ja yhteiskunta oli erilainen. Olenkin sitä mieltä, että jos henkilöstöpolitiikka ko.yrityksissä jotka työntekijöitä hakevat on se, ettei viitsitä vastata hakijalle, en sellaiseen yritykseen menisikään. Sen verran arvostan omaa ammattitaitoani, etten anna "helmiä sioille". Tsemppiä kaikenikäisille työnhakijoille, sitä tarvitaan!

8

Tuusa

(Ei aihetta)

En ole mielestäni kokenut ikäsyrjintää työhaastatteluissani.

6

Niko Pennala

(Ei aihetta)

En ole kokenut ikäsyrjintää juurikaan, ehkäpä vain minua vanhemmat ihmiset ovat olleet osaavampia ja sen takia valittu tiettyyn pestiin.

6

sacce

ikäsyrjintä

Soitin Itä-Suomalaiseen yhtiöön joka haki kahta työntekijää.Kertoivat että pitäisi olla vähintään 5 vuotta työkokemusta.Kerroin että minulla on n. 30 vuotta ja että olen hyväkuntoinen vähän yli 6-kymppinen. Viimeisen 10 vuoden aikana ollut vain kaksi kahden viikon sairauslomaa. Vastaus: -Emme ota sen ikäisiä työhön. Sulki puhelimen.

7

jameva

ikäsyrjintä

juu on ilmennyt kun itsekin jo 60 vuotias

9

Mile

Ikäsyrjintää 30-vuotiaiden naisten kohdalla

Osallistuin pitkään rekrytointiprosessiin jossa viimeisessä vaiheessa meitä oli enää kaksi jäljellä. Lopulta päätyivät valitsemaan toisen kandidaatin joka oli minua 6 vuotta nuorempi ja omasi vähemmän kokemusta. Itse olen 31- vuotias lapseton parisuhteessa elävä nainen. Sanoivat, että kokivat toisen hakijan pitkäaikaisempana vaihtoehtona. Luin rivien välistä, että minun kohdallani pelko äitiyslomalle jäämisestä ratkaisi lopullisen valinnan. Useammalla ikätoverillani on ollut samanlaisia kokemuksia. Vaikka asiaa ei tietenkään suoraan ilmaista, on 30 paikkeilla olevan naisen todella vaikea löytää vakituista työpaikkaa itselleen.

Sivut