Työelämän vastuullisuusteot
Kun aika on työelämän vastuullisuusteoille
Sanat eivät yksinkertaisesti enää riitä. Oikotien Vastuullinen työpaikka -yhteisö haluaa kirittää jokaista organisaatiota kantamaan vastuunsa ja pyrkimään kohti vastuullista työnantajuutta toiminnallaan. Oikotie palkitsee vuosittain työelämän parhaan vastuullisuusteon ja tänä vuonna haluamme jälleen kerätä konkreettisia työelämän vastuullisuustekoja!
Oli kyseessä sitten pieni tai suuri teko, me haluamme kuulla siitä! Ilmoittamasi teko voi olla oman työnantajasi tai myös sellainen, josta olet kuullut ja haluat tuoda teon esille vastuullisemman työelämän kehittämiseksi. Edistääkö vastuullisuusteko jollain tavalla vastuullisen työpaikan periaatteita eli esimerkiksi parempaa hakijakokemusta, perehdytystä, työhyvinvointia tai kenties työn syrjimättömyyttä tai merkityksellisyyttä?
Vuonna 2020 työelämän parhaan vastuullisuusteon voitti Helsingin kaupungin rekrytointiprosessi ja vuonna 2021 parhaaksi vastuullisuusteoksi valittiin S-ryhmän Mielen teko-malli! Vuonna 2022 palkinnon voitti OP Ryhmän Työpäivä Ukrainan hyväksi ja vuoden 2023 työelämän vastuullisuusteon voittajaksi kruunattiin Scandic Hotels! Vuoden 2024 työelämän vastuullisuusteoksi kansa valitsi Sercapin!
Kuka ansaitsee palkinnon vuonna 2025?
Tutustu myös aiempien vuosien tekoihin ja voittajiin!
- Tässä ovat vuoden 2024 työelämän vastuullisuusteot!
- Suomalaiset äänestivät Työelämän vastuullisuusteko 2023 -palkinnon Scandicille
- Vastuullisimmat työnantajat ja työelämän vastuullisuusteko 2022!
- Yhteisöllisyyden aika on nyt - JYSK palkittiin työelämän yhteisöllisyydestä!
- Vuoden 2021 vastuullisimmat työnantajat ja kansan äänestämä työelämän vastuullisuusteko palkittiin!
- Helsingin kaupunki & vuoden 2020 Työelämän Vastuullisuusteko
Diversiteetti, inklusiivisuus ja yhdenvertaisuus
Työntekijöiden hyvinvointi
Rekrytointiprosessi, hakijakokemus ja perehdytys
- Vuoden kesätyökäytäntö: Varman anonyymi kesärekrytointi ja vinkit työnantajille
- Enstossa työelämän vastuullisuutta toteutetaan teoilla
- Vuoden innovatiivisin kesätyökäytäntö: Wärtsilä kehitti kesätyöprosessia muuttuvassa maailmassa nuoren parasta ajatellen, omaa vaivannäköä ja uskallusta säästämättä.
Esihenkilötyö
Palkkaus
Työn merkityksellisyys
Vastuullisuustekoja vuosien varrelta
TietoEVRY - Tasa-arvoisempi työpaikkailmoitus
TietoEVRY kävi rekrytointihistoriaansa läpi inklusiivisuusasiantuntijan kanssa ja analysoi ilmoituksistaan löytyviä tiedostamattomia ennakkoasenteita.
Analyysin perusteella yhtiö loi olemassa oleviin avoimiin työpaikkoihinsa uudet työpaikkailmoitukset käyttäen erilaisia sanavalintoja. Yksinkertaisilla sanavalintojen muutoksilla yhtiö saavutti merkittävän muutoksen hakijoidensa demografiassa. Esimerkiksi front-end developerin paikkaa hakeneista 14 % oli naisia, kun työpaikkailmoituksessa käytettiin maskuliiniseksi koettuja sanoja. Samaan aikaan inklusiivisemmin muotoiltu työpaikkailmoitus sai aikaan sen, että 36 % työpaikkaa hakeneista oli naisia.
Keva - Uusi ketterämpi arki
Kevan uutta arkea ryhdyttiin muotoilemaan koko organisaation voimin, ja työssä sovellettiin ketterän palvelumuotoilun menetelmiä ja nojattiin rohkeasti Kevan tavoitteisiin kokeilukulttuurista ja jatkuvasta kehittämisestä.
Tavoitteena oli rakentaa työn tekemisen tavat, jotka aidosti tukevat tavoitteiden toteutumista ja hyödyntävät korona-ajasta opittuja asioita ja taitoja. Johtoryhmä linjasi, että uuden arjen käytännöt muotoillaan tiimeissä ja yksiköissä. Hybridityö on ja tulee olemaan Kevan arkea - ja sitä kehitetään edelleen jatkuvien kokeiluiden ja niistä oppimisen kautta.
Lue lisää: Vastuullisuus Kevassa, Työn merkityksellisyys Kevassa, Lisäarvon ymmärtäminen luo merkityksellisyyttä
S-ryhmä - Mielen hyvinvoinnin edistäminen
S-ryhmässä on edistetty mielenterveyttä systemaattisesti jo useamman vuoden ajan. Satsaukset alkoivat Nuori Mieli Työssä -hankkeessa, jossa pureuduttiin nuorten kasvavaan mielen oireiluun. Hankkeen aikana luotiin yhdessä Terveystalon kanssa uusia, matalan kynnyksen sähköisiä mielen tuen palveluita. Lisäksi luotiin S-ryhmälle Mielen tuki -malli, jossa on kuvattuna s-ryhmäläiset toimintatavat ja linjaukset.
Mielen tuki -malliin kuuluu nopea hoitoon pääsy ja lyhytpsykoterapian tarjoaminen. Myös nopea töihin paluu työn muokkauksen turvin on mallinnettu. Samalla on tehty laajempaa kulttuurinmuutostyötä ja koulutettu S-ryhmän johtoa ja esihenkilöitä. Tulokset ovat olleet poikkeuksellisia. Mielenterveyspoissaoloissa on tapahtunut suotuisaa kehitystä ja työkyvyttömyyseläköitymisten riski on pienentynyt.
OP Ryhmä - Työpäivä Ukrainan hyväksi
OP Ryhmän henkilöstöllä on mahdollisuus käyttää työpäivän verran työaikaa hyväntekeväisyystyöhön Ukrainan tilanteen auttamiseksi. OP Ryhmässä työskentelee yhteensä lähes 13 000 työntekijää.
Vuodesta 2017 asti OP Ryhmä on kannustanut henkilöstöään käyttämään yhden työpäivän itselleen tärkeän asian tukemiseksi. Vuonna 2022 henkilöstöä on kannustettu käyttämään vapaaehtoistyöpäivä ukrainalaisten auttamiseksi.
UPM - Selittämättömien palkkaerojen poistaminen
UPM teki koko yhtiön laajuisen sukupuolten palkkatasa-arvoa koskevan selvityksen ja poisti ns. selittämättömät palkkaerot. Niillä tarkoitetaan eroja, joita ei voida perustella esimerkiksi työsuorituksella, kokemuksella, tehtävän vaativuudella tai tehtävän sijainnilla. Noin 2,3 prosenttia UPM:n henkilöstöstä, eli noin 400 henkilöä, saivat yhdenvertaisuuskorotuksen. UPM:llä on henkilöstöä 46 maassa, ja selittämättömiä palkkaeroja ilmeni niistä 10:ssä. Palkankorotukset astuivat voimaan 1.1.2022, ja ne toteutettiin kaikkialla samanaikaisesti.
Valio - Mielen hyvinvoinnin -teemaviikot
Valio on yksi Hyvän mielen työpaikka -merkistä innoituksen saaneista yrityksistä, jonka tavoitteena on nolla työuupumusta ja mielen hyvinvoinnin systemaattinen edistäminen työpaikalla. Valio on valinnut vuosille 2021-2025 neljä teemaa; riittävät voimavarat, hyvä uni, vahva mieli ja toimiva arki. Teemat otetaan Valiossa globaalisti esille kaksi kertaa vuodessa keväisin ja syksyisin toistuvina teemaviikkoina.
Teemaviikkojen lisäksi vuoden aikana tehdään isoja ja pieniä asioita mielen hyvinvoinnin teemassa. Työterveyden puolelta Valio on ottanut käyttöön mm. lyhytterapiaa, matalan kynnyksen työterveyspsykologin palveluja, HuoliChatin ja muita verkkopalveluita.
Fingersoft - Uudenlainen työaikakokeilu
Oululainen, Hill Climb Racing -mobiilipeleistään parhaiten tunnettu peliyhtiö Fingersoft on kokeillut uudenlaista työaikakokeilua. Yhtiön työntekijöillä on mahdollisuus tehdä 80-prosenttista työaikaa, mutta palkkaa maksetaan 90 prosentin mukaan.
Fingersoftin työaikakokeiluun lähti mukaan neljännes yhtiön 100 työntekijästä. Kokeiluun osallistujille tehdyn kyselyn perusteella erityisesti työntekijöiden psyykkinen kunto on parantunut merkittävästi. Lisääntyneen vapaa-ajan myötä työntekijät ovat alkaneet kiinnittää enemmän huomiota ruokavalioonsa, ja uusia liikuntaharrastuksiakin on aloitettu.
Työeläkeyhtiö Elo - Elonkaari-malli
Elossa on käytössä suuri määrä erilaisia henkilöstö- ja työkykyjohtamisen käytäntöjä. Niistä muodostuva laaja kokonaisuus haluttiin saada yhteisen mallin alle. Näin muodostui Elonkaari, jonka tarkoituksena on tuoda henkilöstökäytäntöjä näkyvämmäksi ja mahdollisimman selkeäksi jokaiselle, jotta niitä osataan ottaa käyttöön tilanteen niin vaatiessa. Kun tieto on koottu yhteen paikkaan ja on kaikkien käytettävissä, edistetään samalla myös yhdenvertaisuuden toteutumista halki urapolun.
Berner - Senioriohjelma
Bernerin Senioriohjelmaan kuuluvat 58-vuotiaat ja sitä vanhemmat Berner-seniorit Suomessa. Senioriohjelma sisältää joukon erilaisia ikäjohtamisen käytäntöjä eri osa-alueilta. Ohjelman teemoja ovat työkyvyn ylläpitäminen, työn ja ikääntymisen yhteensovittaminen lähiesimiestyön näkökulmasta sekä hallittu siirtyminen eläkkeelle huolellisen seuraajasuunnittelun avulla.
Berner Oy:ssä varttuneisuus on voimavara. Senioriohjelman ansiosta vanhuuseläkkeelle siirtymisen ikä on myöhentynyt ja moni jatkaa töitä vielä eläkkeelle jäännin jälkeenkin.
IKEA Suomi - Pakolaisten työllistymisen tukeminen
IKEA Suomi tukee pakolaisten työllistymistä. IKEA Suomi on aloittanut Suomen Pakolaisavun kanssa pitkäaikaisen yhteistyön, jonka tavoitteena on auttaa pakolaisia työllistymään ja pääsemään osaksi suomalaista yhteiskuntaa.
Yhteistyössä IKEA Suomi järjestää tuetun ohjelman, jossa pakolaiset oppivat työelämätaitoja ja saavat työelämäkokemusta IKEA-tavarataloissa.
JYSK - JYSK Awards
JYSKin erikoisuus henkilökuntaetujen joukossa on vuosittain järjestettävä JYSK Awards -gaala, jonne kokoontuu henkilökuntaa kaikista Suomen myymälöistä sekä hallinnosta juhlimaan vuoden parhaita saavutuksia ja palkitsemaan voittajat eri kategorioissa.
Työntekijöille kustannetaan matkat juhlapaikkakunnalle, yöpyminen hotellissa sekä Suomen ykkösrivin artistien tähdittämä gaalaohjelma monen ruokalajin menuineen.
Lidl - Liikuttaja-verkosto
Lidlissä henkilöstöliikunta on osa yrityksen strategiaa, jonka tavoitteena on henkilöstön sitouttaminen ja hyvinvoinnin mahdollistaminen yhteisöllisellä tavalla.
Lidl erottautuu edukseen koulutetulla Liikuttaja-verkostolla, jonka avulla viestitään, järjestetään tapahtumia sekä kerätään palautetta. Liikuttajien avulla henkilöstö on voinut itsenäisesti järjestää liikuntaa pienryhmissä omalla alueellaan.