Luovuus on jaksamisen ja arjessa etenemisen tärkein työkalu. Miksi me sitten tukahdutamme sitä minkä ehdimme?

Luovuuden käsite liitetään usein taiteisiin, mutta oikeastaan se on vain kykymme tuottaa uutta. Ihan mitä tahansa uutta; keskustelunaiheita, ruokalajeja, leikkejä, haaveita tai ratkaisuja työhaasteisiin.

Luovuutta tarvitaan elämän joka osa-alueella. Se on boksin ulkopuolelta ajattelua, hassuttelua, riskinottoa ja ennakkoluulottomuutta. Se on vanhoista, kuluttavista tavoista murtautumista, uuden oppimista, innovaatioita, iloa ja onnistumista. Kinkkisistä tilanteistakin selviää useammin luovuuden kuin esimerkiksi rohkeuden avulla.

Tylsyys on kaikessa ankeudessaan luovuuden parasta ravintoa. Kiire ja stressi taas sen tappajat. Kun levon laatu kärsii, ajatukset pyörivät ahdistuneessa kierteessä ja mielenhallinta on hukassa, niin on luovuuskin.

Luovuus kärsii myös ankaruudesta. Jos työympäristö, läheisesi tai itsekritiikki läimäisee jokaisen ajatuksen alas, ei ole ihmekään että ideoita ei varsinaisesti pulppua. Luovuutta pitäisi ruokkia, helliä ja palkita.

Mielihyvää antavat ja energiaa tuovat, mutta myös rauhalliset hyvänmielen hetket ovat omiaan uusien ajatusten herättelyyn. Kävely metsässä, makoilu sohvalla musiikkia kuunnellen, bussissa kiireettä istuminen tai vaikka kutominen tai rikkaruohojen kitkeminen – parhaat ideat syntyvät, kun mieli saa vaeltaa, kun teet jotain josta nautit.

Kesken työpäivänkin voi olla vapaasti luova. Ei siis ratkaisukeskeisesti. Vapaasti. Vapauttavasti. Kirjoita pätkä blogia tai pidempi viesti läheiselle. Haaveile hetki. Koristele kahvisi maitovaahtokukalla.

Meiltä vaaditaan elämässä usein panostusta loogiseen ajatteluun ja järjestelmällisyyteen. Koulu ja työpaikat luottavat rakenteisiin ja totuttuihin tapoihin soveltuvaan ”järkevään” suhtautumiseen ja toimintaan. Yrittäessämme kovasti pärjätä ja kelvata oma-aloitteinen ajattelu saattaa jopa jäätyä.

Jotta saamme ilon irti päivittäisistäkin asioista, tarvitsemme kuitenkin uusia tapoja suhtautua asioihin ja ilmaista itseämme. Muuten uraudumme, jämähdämme ja menetämme tekemisen palon. Jos näkökulmaa ei kykene muuttamaan, muuttuu se vanhaksi ja tylsäksi jossain kohtaa.

Tarjoilija tarvitsee uusia tapoja tervehtiä ja palvella asiakkaitaan aivan yhtä lailla kuin mainostoimiston Masa ideoita uuden lenkkimakkaran lanseeraukseen. He polkevat molemmat muuten paikallaan, väsyvät ja turhautuvat.

Jokainen yksityisyrittäjä on venyttänyt ja syleillyt luovuuttaan ennen astumistaan tuntemattomaan. Uudet näkökulmat, ideat ja tavat antavat meille toivoa lähes tilanteessa kuin tilanteessa.

Uinuvaa luovuutta voi herätellä pienillä asioilla, mukavilla harrastuksilla; kirjoittamisella, taiteella, auton korjaamisella, käsitöillä, tanssilla tai vaikka ruoanlaitolla.

Tekemisen vauhdissa voi välillä rikkoa hiukan rajoja ja unohtaa hetkeksi, miten joku pitää tehdä. Tunnustella, mikä tuntuu hyvältä, omalta, ehkä jopa jännittävältä.

Jossain kohtaa me opimme pelkämään epäonnistumista. Tässä pärjäämisen ja osaamisen yhteiskunnassa siitä tulee suhteettoman suuri peikko. Kieltäydymme piirtämästä tai kirjoittamasta, koska emme mielestämme osaa. Niin kuin kömpelösti piirretty kukka olisi millään tasolla vakava asia.

Pieni lapsi tekee kaikkea ilolla ja innolla. Pieni lapsi oppii enemmän päivässä kuin aikuinen vuosikausissa. Kunnes me pelottelemme sen pienen lapsen kuoliaaksi ja hänestä kasvaa järkevä aikuinen.

Luovuudesta ei tarvitse syntyä mitään ”hyödyllistä”. Sen tarkoitus on avartaa ajatuksia, päästää mieli irti totutun tavan häkistä, hauskuuttaa ja virkistää mieltä. Joskus kuun ollessa oikeassa asennossa ja kärpästen surratessa tietyllä taajuudella, tästä voi sivutuotteena syntyä jotain elämää isomminkin ilahduttavaa.

 

 

 

 

Kommentit

TARVITSETKO LAINAA?

TARVITSETKO LAINAA? OTA YHTEYTTÄ NYT KAIKKI LAATU ALLE 2%. (Stephenswillsloan@gmail.com) Whatsapp: +14139615178 Lainamme ovat hyvin vakuutettuja, jotta suurin turvallisuus on meidän prioriteettiemme. Päämääränä on auttaa sinua saamaan ansaitsemasi palvelun. Meidän laina-ohjelma on nopein. Annamme laina minkä tahansa valitsemassasi valuutassa (Yhdysvaltain dollari, punta, euro, dinaari jne.) Ja kesto on 1 - 30 vuotta lainan takaisinmaksamiseksi (turvattu ja vakuudettomaksi). Tarvitsetko minkäänlaista lainaa ja sinulla on alhainen luotto-pisteet, onko sinulla vaikeuksia saada lainoja paikallisilta pankeilta ja muilta rahoituslaitoksilta? ratkaisu taloudelliseen ongelmaan on STEPHEN WILLIAMS LOAN FIRM. Ehdot ovat erittäin kohtuullisia ja harkittuja. Tarjoamme laajan valikoiman rahoituspalveluita, joihin kuuluvat: joululainat, yritysluotot, velkojen konsolidointi lainat, henkilökohtaiset lainat, autolainat, hotelliluotot, opintolainat, kotimaisen jälleenrahoituksen lainat alhaisella korolla @ 2% per henkilö, yritykset ja yritysjärjestöt. Kiinnostuneiden hakijoiden tulee ottaa yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen stephenswillsloan@gmail.com. Käytä ja ole vapaa orjuudesta. WhatsApp: +14139615178

Lisää uusi kommentti