Käytöksen ja tapojen muuttaminen työtä varten on monen mielestä valheellista ja jopa uuvuttavaa. Itse koen vapauttavaksi olla erilainen työssä ja vapaalla, saan erottaa nämä ”persoonat” totaalisesti toisistaan. Ja totta puhuen, kukaan ei palkkaisi kotiminääni.

Toki varsinaisen työpersoonan tarve riippuu paljon ammatistakin. Sairaanhoitaja tai lastentarhanopettaja saattaa tarvita sellaista enemmän kuin vaikkapa leipuri. Freelancerina ja todella vaihtelevien asiakkaiden kanssa työskennellessäni edustan ja palvelen milloin ketäkin. Minulla on oltava joka tilanteeseen sopiva, ammattimainen ja luotettava ”minä”.

Itselläni persoonia on useampiakin, sillä käytökseni muuttuu sen mukaan, kuinka tuttavallinen voin ihmisten ja paikkojen kanssa olla. Kun oikein aloin miettiä, miten reagoin ja käyttäydyn eri tilanteissa, tulin tulokseen, etten todellakaan veisi kotiminääni mukaan töihin.

Puhelin soi

Työminä vastaa heti koko nimellään.

Kaveriminä huikkaa moikat.

Kotiminä ei kuule puheluita, koska puhelin on aina äänettömällä.

Puhelinkeskustelun aikana

Työminä keskeyttää kaiken muun tekemisen puhelun ajaksi, kuuntelee keskittyneesti ja vastaa harkiten.

Kaveriminä juttelee volyymia tunteiden mukaan vaihdellen, tyhjentää samalla tiskikoneen, syö ja saattaa käydä myös vessassa.

Kun Kotiminän kanssa joskus pääsee puheisiin, saa samaan syssyyn keskustelukaveriksi kaksivuotiaan ja parisenkymmentä päässä pyörivää asiaa.

Konfliktitilanteessa

Työminä pysyy rauhallisena ja diplomaattisena, mutta seisoo aina asiansa takana.

Kaveriminä väittelee, perustelee, joustaa jonkin verran, mutta ottaa itseensä herkästi.

Kotiminä turhautuu nopeasti, tiuskii, äyskii ja viskaa toisinaan satunnaisen (muovi)astian.

Ulkoinen habitus

Työminä huolehtii aina päälleen puhtaat, ehjät ja jollain tasolla toisiinsa sointuvat vaatteet. Hiukset ovat puhtaat ja kasvoilla huolellinen meikki.

Kaveriminä pärjää kuivasampoollakin mutta valitsee yleensä ylleen jotain kutakuinkin ehjää ja hajutonta. Tykkää laittaa itseään, jos siihen on aikaa ja energiaa.

Kotiminä pystyy vaikka hyppäämään verkkareihinsa, sillä ne seisovat itsekseen pystyssä. Reiät tuulettavat paikkoja mukavasti. Kutritkin jäävät kätevästi juuri siihen asentoon, johon ne sormin vääntää. Hoitaa ihoaan mielellään eikä todellakaan halua sotkea sitä meikillä.

Sosiaalisessa mediassa

Työminä ilmaisee itseään asiallisesti, diplomaattisesti ja järkevästi. Pyrkii olemaan hauska, huoleton ja helposti lähestyttävä.

Kaveriminä keskittyy yleensä kivoihin päivityksiin, saattaa silloin tällöin provosoida ja provosoitua, mutta ei lähde mukaan ilmiriitoihin.

Kotiminä pysyttelee mielellään irti näppäimistöstä, sillä hänellä on ajoittain tapana heittäytyä melodramaattiseksi tai hankkiutua huomaamattaan hankaliin keskusteluihin, joista on vaikea irtautua.

Tämä tyyli sopii minulle; Työminä sukkuloi luontevasti työkulttuurissa, Kaveriminällä on mahtavia ihmisiä ympärillään ja Kotiminä rentoutuu, palautuu ja erakoituu kaikkien kolmen edestä.

 

 

 

 

 

Lisää uusi kommentti