Kuulaat pakkaspäivät ovat ilo monelle, mutta ulkotyöläisille ne lisäävät myös terveyshaasteita.

Nyt riittää taas lunta tupaan. Ja pihoille, rinteisiin, saappaisiin, suuhun ja sukanvarteen. Jotkut jo arpoivat, tokkopa kunnon talvea saammekaan enää. Nyt näyttäisi kuitenkin plakkarissa olevan aivan perinteinen suomalainen talvi.

Jotkut tavallinen talvisää ”yllätti” negatiivisesti, mutta ainakin oman tuttavapiirin enimmäkseen positiivisesti. Melko harva kai märkiä, mustia ja viimaisia talvipäiviä rakastaa.

Kirkas ja kirpakka talvisää on hienoa. Viikonloppuisinkin moni kirmaa innoissaan ulos, vaikka televisiosta tuutataan vasta neljättä kertaa samaa laulukilpailun jaksoa.

Me, jotka vietämme ulkona viikonloppuiset kelkkailuhetket ja arkisin työ- ja kauppamatkat emme silti täysin pääse säiden kaikkia puolia kokemaan, emme pakkasen emmekä helteen.

Keikkatyöläisissä on paljon porukkaa, joka viettävät ulkona suuren osan työpäivästään. Ainakin lastenhoitajat, rakennus- ja kuljetusalan sekä maa- ja metsätalousalan ihmiset.

Pitkään pakkasessa oleilevan ihmisen fyysinen toimintakyky heikentyy jonkin verran, yleensä noin 5-20 prosenttia. Päiväkoti-ikäisissä tämä ei tunnu näkyvän millään tavalla, heidän hoitajissaan kyllä. 

Kun elimistö jäähtyy, verenkierto supistuu ja sydän joutuu tekemään enemmän hommia. Pakkanen voikin rasittaa sydän- ja verisuonitautia sairastavia ihan kunnolla. Hengitys muuttuu kylmässä pinnallisemmaksi ja oikein kova riuhtominen tässä tilassa voi altistaa jopa rasitusastmalle. Vuosia kylmätyössä toimineilla on usein nivel- ja lihasvaivoja enemmän kuin sisätyöläisillä. Myös lihasvammoja syntyy herkemmin kylmässä.

Elimistön lievä jäähtyminen saattaa jopa aiheuttaa virtapiikin aivojen toiminnassa, mutta moni vain väsähtää helpommin elimistön viilentyessä ja lämmetessä vuoron perään.

Summa summarum -  pakkanen, kaikessa lumisessa ihanuudessaan, on elimistölle yksi lisähaaste työpäivän kulussa.

Kuuma kofeiininen juoma kylmän pätkän päätteeksi on omiaan nostamaan sekä kehon lämpötilaa että energiatasoa. Kofeiini nimittäin lämmittää kehoa jo stimuloimalla aineenvaihduntaa. Itse asiassa, jotkut asiantuntijat suosittelevat parhaaksi lämmittäväksi juomaksi kylmää kofeiinipitoista juomaa, sillä kuuma aiheuttaa hikoilua, joka puolestaan viilentää elimistöä.

Yksi asia, jonka moni talvella tuppaa unohtamaan, on ihon rasvaus kaikkein kuivimmilta alueilta. Moni hoitaa kyllä tunnollisesti kasvojen ja käsien ihoa. Viitseliäs rasvaa koko kropan. Talvella vaatteiden alla muhivat, hikoilevat ja kuivuvat kuitenkin erityisesti jalat ja kaula.

Iho kannattaa hoitaa joustavaksi ja puolustuskykyiseksi jo ennen pahimpia pakkasia, jolloin liian herkäksi ja kuivaksi päässyt iho ei välttämättä enää imekään kosteuttavia tuotteita toivotulla tavalla.

Vaikka ronski kerrospukeutuminen, kofeiini ja kunnon ihoöljyt auttavatkin meitä pärjäämään lämpimämpinä ja terveempinä kylmässä säässä, kylmimpinä päivinä tiuhat tauot ovat tarpeen.

Toivottavasti kirpakat pakkaskelit tuovat enemmän iloa kuin haasteita työpäiviinne.

 

Voitolla työhön -blogin kirjoittaja on vaihtelevissa keikkatöissä kannuksensa ansainnut ja kirjoittamisesta virtaa imevä ikuinen pätkätyöläinen.

Lisää uusi kommentti