Maailma on muuttunut pienessä ajassa radikaalisti. Elämme murroksessa erityisesti kaikenlaisen tasa-arvon suhteen. Työpaikoilla törmäävät vielä tällä hetkellä hyvin erilaisia arvoja kannattavat ihmiset. Sukupolvien asenne-erot vaativat ymmärrystä kaikilta osapuolilta.

Näin keski-ikää lähestyvänä naisena osaan kokemuspohjalta kuvailla vain omaa näkemystäni oman sukupuoleni ja sukupolveni tämänhetkisestä tilasta. Minulla ovat asiat lähtökohtaisesti huomattavan paljon paremmin kuin esimerkiksi aikanaan äidilläni.

Äitinsä kuoltua nuorena äitini siirtyi automaattisesti isosiskona vastuuseen kaikkien viiden sisaruksena hyvinvoinnista. Vaikkakin oli jo muuttanut kotoa maailmalle ja isoveljiäkin perheessä piisasi. Kauniina, upeana naisena hän joutui muun muassa miespuolisten pomojensa esiteltäväksi työtilaisuuksiin ilman erityistä mielenkiintoa tähän ”tehtävään”.

Isäni ilmoitti hänelle heidän mentyään naimisiin, että tässä on nyt valtakuntasi, viitaten siihen, että heidän kotinsa hoito oli nyt äitini vastuulla. Minä olen säästynyt kaikelta edellä mainitulta. Jos joutuisin vastaaviin tilanteisiin, on olemassa instansseja, joihin voisin asiasta valittaa tai pyytää apua. Minun ei tarvitsisi niellä sellaista.

Äitini on syntynyt juuri sodan jälkeen. Tällaista naisen elämä oli silloin. Minä kuulun X-sukupolveen, joka nauttii sodanaikaisten sukupolvien luomista eduista, mutta myös itse raivatuista, rohkeudellakin aikaansaaduista arvoista.

Äitini ikäiset ihmiset ja oman ikäiseni tai nuoremmat eivät aina kohtaa arvojen tasolla. #metoo -kampanja on tästä viimeisin näkyvä todiste. Miesten jälkeen eniten nuorempien naisten julkista puolensa pitämistä ovat ihmetelleen eläikää lähestyvät tai sen ylittäneet naiset.

Ilmiö pulpahtaa aika ajoin pintaan myös työtilaisuuksissa ja -keskusteluissa. Vaikka tämä ärsyttää minua, ymmärrän sen. Kun on itse elänyt ajoissa ja tavoissa, joissa joku asia on vain ”kuulunut” elämään, voi olla vaikea suhtautua sen muuttumiseen, vaikka muutos olisi välttämätön ja positiivinen.

Jotkut vanhemmat kollegani eivät esimerkiksi lainkaan ymmärrä sellaisia konsepteja kuin masennuksen tai autoimmuunisairauksien aiheuttamat sairaslomat. Jos sitä ei näe, eikä sitä voi leikata, niin se ei ole oikea sairaus. Kaiken maailman höpöhöpö-uupumiset ovat vain lorvikatarria.

Työskentelen erittäin naisvaltaisissa projekteissa ja näen, että tämä ero meidän välillämme on kiistattomasti olemassa. Se vaikuttaa kaikenlaiseen kommunikointiin ja ihmissuhteisiin, niin työssä kuin henkilökohtaisessa elämässä.

Olen itsekin ollut riitatilanteessa eri tavoin ajattelevan, eri ikäisen naisen kanssa, joka turhautuneena puuskahti ”miksi te nuoret naiset ette salli mitään?”, johon yhtä turhautuneena tiuskaisin ”siksi, että te aikananne sallitte kaiken.”

Voidaan sanoa niinkin, että meillä, X-sukupolvella ja sitä nuoremmilla, on asiat niin hyvin, että me ehdimme ja uskallamme puuttua seksuaaliseen ahdisteluun, vallan väärinkäyttöön, ihmisoikeuksiin ja myös omaan hyvinvointiimme eri tavoin kuin koskaan ennen. Me olemme kasvaneet globalisaation aikakaudella ja saaneet erilaiset eväät oikeuksiemme tiedostamiseen. Sitä kautta on tullut valta mutta myös velvollisuus muutokseen.

Työelämässä on yksinkertaisesti tultava toimeen hyvinkin erilaisista lähtökohdista olevien ihmisten kanssa. Me emme mahda mitään menneisyydellemme tai aikakaudelle, jolla olemme kasvaneet. Älykkyyttä on kuitenkin edes yrittää kuunnella ja ymmärtää toisen kantaa, ja myös perustella omaansa.

X-sukupolvi asettui taitteeseen, murroskohtaan, musertavasta lamasta kansainvälisyyteen. Meidän on ollut yritettävä näyttää esimerkkiä, vaikka emme ole läheskään aina tehneet sitä. Takaa rynnivä Y-sukupolvi ja jo äärettömän tiedostava, vasta kukkaan puhkeava, Z-sukupolvi eivät uskoakseni enää näistä asioista ala keskenään vääntää.

Olemme juuri ylittämässä valtavaa kynnystä, jonka jälkeen uskon tapetilla olevien perusarvojen olevan suurimmalla osalla meistä samat.

Kommentit

Mark

Tarvitsetko henkilökohtaisia ​​lainoja tai yritysluottoja? Etsitkö lainoja suurhankkeille? Etsitkö rahoitusta henkilökohtaiseen käyttöön? Jos näin on, älä katso enää. Tarjoamme kaikenlaista taloudellista tukea investointitarkoituksiin, koululaina, kuljetusluottoja, projektirahoitusta ja paljon muuta. Ota yhteyttä osoitteeseen (vitalloansaccreditation@gmail.com), jos haluat lisätietoja, jos olet kiinnostunut. Ystävällisin terveisin. http://vitalloansaccreditation.webs.com

Lisää uusi kommentti