Suurin osa meistä hyödyntää sosiaalista mediaa työnsä markkinoimiseen. Kun se venyy liialliseksi, väsyvät päivittäjän lisäksi myös seuraajat.

Huutelin lasten halloween-juhlien kakofonian keskellä naapurin kanssa. Hän kertoi olleensa tauolla sosiaalisesta mediasta kohta kaksi vuotta. Hän voi kuulemma paremmin kuin koskaan. Sulattelin asiaa sokeriherkkujen lomassa osaksi vähän kauhuissani mutta aika kateellisena.

Viiime viikolla Huomenta Suomessa eräs teknologiaa vastustava herra kertoi kuinka tutkimusten mukaan sosiaalinen media usein lisää ahdistusta, uupumusta ja henkistä huonoa oloa. Tottahan se on, Facebook ja Instagram myös oman empiirisen kokemuspiirini mukaan lisäävät riittämättömyyden, ärsytyksen ja kateudenkin tunteita. Blogeista ihmiset tuntuvat sen sijaan saavat enemmän inspiraatiota ja samaistumispintaa.

Samaan aikaan kun some ahdistaa myös aikasyöppöydellään, sitä pitäisi yhä enemmän käyttää myös ammatillisena työkaluna. Yrityksillä, freelancreilla, noh, kaikilla itsensä työllistävillä on oltava vähintään kotisivut, blogi, Facebook- ja Instagram-tilit. Kaikkia näitä tulisi päivittää tiheään, ettei kukaan sekunniksikaan unohda olemassaoloamme. Aikamoinen lisätyö sen varsinaisen leipätyön päälle.

Suuri osa tuntemistani freelancereista tosiaan päivittää paljon. Tiedän mitä he lounastavat, missä käyvät työkeikoilla, keitä tapaavat ja mitä tekivät aamu- ja iltapäivällä. Tämän lisäksi tiedän heidän harrastuksensa ja treenimääränsä, reissunsa, juhlimisensa, sisustuspäätöksensä, sairastamisensa ja television viihdemakunsa.

Tätä informaatiomäärää perustellaan nimenomaan ammatillisella hyödyllä. Yhteistyökumppanit ja asiakkaat saavat hyödyllistä tietoa osaamisesta, kokemuksesta ja kiinnostuksenkohteista. Palautetta ja kehuja saa heti, se on imartelevaa ja koukuttavaa.

Itse olen niin kivikautinen, yksityinen ja introvertti, etten yksinkertaisesti halua tai jaksa toitottaa tekemisiäni koko maailmalle kymmentä kertaa päivässä. Itse asiassa koen, että vain seuraamalla tätä infoähkyä ja päivittämällä maltillisesti olen jo niin syvällä somen syövereissä, että se vie liikaa aikaa elämältäni.

Kun sosiaalisen median kanavista tulee iso osa työtä, tai oman työn mainostamista, hämärtyvät useimmilla työajat. Päivitämme ja seuraamme päivin ja illoin, huvi ja työ sekoittuvat epäselväksi sopaksi. Hiljalleen ilmiö kasvaa lumipalloefektinä. Kun päivitämme jatkuvasti enemmän, kuluu kaikilla yhä enemmän aikaa somea seuratessa.

Luin vastikään uutisen, kuinka eräs kotimainen markkinointiyritys on aloittanut kokeilun, jossa työntekijät eivät voi käyttää työsähköpostiaan kello kuuden jälkeen illalla. Eivät myöskään viikonloppuisin. Sääntö koskee myös toimitusjohtajaa, joka idean alunperin keksikin.

Ajatuksena oli palautumisen ja levon laadun parantaminen, uupumisen ehkäisy. Henkilöstö on reagoinut kokeiluun alkuhämmennyksen jälkeen erittäin positiivisesti. Jopa yrityksen asiakkuusjohtaja nukkuu paremmin ja on viikonloppuisin energisempi.

Moni meistä ei ajattele somekanavien päivitystä sinänsä työnä, ainakaan samalla tavalla kuin sähköpostiin vastaamista. Jos päivitys jotenkin liittyy ammattiin, työtä se kuitenkin on. Ja voi viedä voimia jopa huomaamatta.

Yrittäjät ja freelancerit ovat toki tunnettuja siitä, että työaikaa ei oikeastaan ole. Kannamme työasioita mukanamme kuin vatsamakkaroita. Joskus ne saa hyvien housujen alle piiloon, mutta väärässä asennossa ne muistuttavat olemassaolostaan sata kertaa päivässä. Samaan syssyyn valitamme aika lailla myös väsymystä ja uupumusta. Kyse on myös omista valinnoista.

Tämä on tietysti makuasia, mutta omasta mielestäni yksi pätevä ja mielenkiintoinen somepäivitys korvaa useamman joutavamman ja pysyy paremmin muiden muistissakin.

Joskus tiuhoista päivityksistä välittyy myös epävarmuuden ja pelon tunteita; Ettehän unohda minua? Olen relevantti ja töitä riittää! Vain menestynyt voi olla näin kiireinen!

Jos kerran markkinointiyritys voi rajoittaa sähköpostien käytön päiväsaikaan, voisiko trendi tässäkin asiassa kääntyä hiukan höllempään tahtiin?

 

Kommentit

victoria

Tarvitsetko kiireellistä lainaa maksaa laskuja, ostaa talon, refinansiota tai rakentaa uuden yrityksen, henkilökohtaisen lainan, ostaa auton? jne. ota yhteyttä tunnettuun lainanantajaan pelkäämättä menetettyä. Tarjoamme lainaa lainoille, jotka tarvitsevat rahoitusta 3%: n korolla. ota meihin yhteyttä tänään laina-palvelun nopeasta ja kätevästä lainaamisesta.   ota yhteyttä jompaankumpaan seuraavista yksityiskohdista. Sähköposti: financial_creditloan@outlook.com

Lisää uusi kommentti