Omien palkkioiden ja ammattitaidon puolustaminen pienenä tekijänä suurten joukossa on joskus vaikeaa.

Se tapahtui jälleen. Asiakas pyysi aina vain uusia ehdotuksia ja vaihtoehtoja, muutti jo sovittuja speksejä ja hidasti projektia monin tavoin. Kolmannen muutoksen jälkeen kirjoitin jo meilin, jossa mainitsin, että sovittu hinta kohoaa muutosten myötä.

Sitten deletoin tekstin ja joustin pitkin hampain. Vasta neljännen, melko älyttömän muutoksen jälkeen mainitsin, että teen työtä tuntipalkalla ja alunperin sovittu könttäsumma ei kata enää näin suurta hommaa. Asia ignoorattiin kokonaan.

On uskomatonta, kuinka vaikeaa on pitää puolensa laskutus- ja työn laatua koskevissa asioissa. Sitä ajattelee, että joustaa täytyy, varsinkin kun kyseessä on uusi tai vakiasiakas. Jotta töitä olisi tulevaisuudessakin. Mutta jousto meinaa myös sitä, että sitä vaaditaan aina enemmän.

Ilmaisen lisätyön pahin puoli ei ole vaivannäössä tai siihen kuluvassa ajassa. Se on itsearvostuksen laskussa. Minun ajallani, tuloillani, taidoillani, vaivallani ei ole väliä.

On surullinen fakta, että itsensätyöllistäjää, pienyrittäjää tai freelanceria, koetetaan useammin käyttää hyväksi kuin muita toimijoita. Kyse on vallasta, mutta myös jopa tiedostamattomasta suhtautumisesta siihen, että pieni tekijä todennäköisesti suostuu jatkuvaan joustoon herkemmin kuin iso ja vakaa yritys.

Jospa unohdetaan hetkeksi minun haasteeni jo tilatun työn jatkuvasta muuttelusta ja siirrytään asiakkaan etuun. Asiakkaalla nimittäin on tässä kohtaa yleensä ongelma ja se on ettei tiedetä mitä halutaan. Kun ammattilaisen kanssa on sovittu projektin pääosat ja tilattu tietynlainen lopputulos, on huolestuttavaa, kun koko suunnitelmaa yritetään pistää loppumetreillä uusiksi.

Tätä tapahtuu paljon esimerkiksi lehtien toimituksissa. Jutun näkökulma ja kehys suunnitellaan yhdessä toimittajan kanssa ja juttu tilataan. Valmiin jutun saatuaan, toimituspäällikkö alkaakin perua omia päätöksiään, omaa briiffiään ja lisäämään juttuun asioita tai muuttamaan koko pihvin.

Yhdeksässä tapauksessa kymmenestä se alkuperäinen suunnitelma oli hyvä. Se jonka kaksi ammattilaista yhdessä suunnitteli. Toimittaja huomaa, että nyt mennään metsään, aletaan muuttaa hyvää huonoksi, kadotetaan punainen lanka. Ja sen lisäksi tehdään sama homma kahteen kertaan, yhdellä palkkiolla. Olisi oma asiansa, jos työ olisi tehty huonosti, mutta se on tehty niin kuin on sovittu. Asiakas vain keksiikin toisen tavan tehdä työn ihan homman loppumetreillä.

Kuukausipalkkalaista tämä prosessi ei haittaa, yksityisyrittäjää se korpeaa kunnolla.

Mieltään saa toki muuttaa ja vaihtaa tilausta, mutta kyseessä on silloin uusi toimeksianto. Jos pyydän kampaajaa tekemään nutturan ja päätän sen valmistuttua, että tahdonkin kiharat, oletan että joudun maksamaan kahdesta kampauksesta.

Tekstin tai muun sisällön tuottamista sisältävässä työssä asiaa ei aina jostain syystä nähdä näin.

Vaikka rahasta on vaikea puhua ja vääntää, on vielä suunnattomasti vaikeampi väitellä ammattiataidosta. Ilmaista varmasti mutta ystävällisesti, että vaikka pieni kala olenkin, osaan hommani ja tämä on hyvä näin. Voin muuttaa sen, mutta siitä tulee huonompi.

Te palkkasitte minut tekemään tämän työn. Luottakaa nyt omaan päätökseenne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit

TARVITSETKO LAINAA?

TARVITSETKO LAINAA? OTA YHTEYTTÄ NYT KAIKKI LAATU ALLE 2%. (Stephenswillsloan@gmail.com) Whatsapp: +14139615178 Lainamme ovat hyvin vakuutettuja, jotta suurin turvallisuus on meidän prioriteettiemme. Päämääränä on auttaa sinua saamaan ansaitsemasi palvelun. Meidän laina-ohjelma on nopein. Annamme laina minkä tahansa valitsemassasi valuutassa (Yhdysvaltain dollari, punta, euro, dinaari jne.) Ja kesto on 1 - 30 vuotta lainan takaisinmaksamiseksi (turvattu ja vakuudettomaksi). Tarvitsetko minkäänlaista lainaa ja sinulla on alhainen luotto-pisteet, onko sinulla vaikeuksia saada lainoja paikallisilta pankeilta ja muilta rahoituslaitoksilta? ratkaisu taloudelliseen ongelmaan on STEPHEN WILLIAMS LOAN FIRM. Ehdot ovat erittäin kohtuullisia ja harkittuja. Tarjoamme laajan valikoiman rahoituspalveluita, joihin kuuluvat: joululainat, yritysluotot, velkojen konsolidointi lainat, henkilökohtaiset lainat, autolainat, hotelliluotot, opintolainat, kotimaisen jälleenrahoituksen lainat alhaisella korolla @ 2% per henkilö, yritykset ja yritysjärjestöt. Kiinnostuneiden hakijoiden tulee ottaa yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen stephenswillsloan@gmail.com. Käytä ja ole vapaa orjuudesta. WhatsApp: +14139615178

Lisää uusi kommentti