Lomien alla kaikki haluavat pöydän puhtaaksi, mutta omaa stressiä ei saa kaataa toisten niskaan.

Viikonloppu ja loma siintävät jo horisontissa mutta tehtäväpino ei pienene toivottua tahtia. On vaikeaa rentoutua kunnolla, kun keskeneräisiä hommia jää lojumaan ties kuinka pitkälle. Ensi viikolla pitäisi pistää tulille uusiakin projekteja.

Minä tiedän! Pommitan yhteistyökumppania kiireellisellä meilillä, jossa mainitsen deadlineksi kuukautta aikaisemman ajan. Näin minun ei tarvitse itse hötkyillä tehtävieni kanssa tästä ikuisuuteen. Bäng, bäng, bäng, sinne meni, kello on neljä perjantai-iltapäivällä, kone kiinni ja viikonlopun viettoon!

Nythän kävi niin, että vahinko lähti kiertoon ja se onneton, joka lukee meilini perjantai-iltapäivänä, kantaakin sitten stressin hartioillaan viikonlopun ja alkuviikon. Ehkä hän jopa siirtää jotain toista tehtävää myöhemmäksi priorisoidakseen minun ”kiireisen” pyyntöni.

Kun omalla stressilläni paiskaamani tyyppi kyselee jotain tarkentavaa tehtävästä, vastailen kun jaksan, sillä minähän tiedän, että todellinen deadline on vasta kuukauden päästä.

Ei näin.

Ei ole sopivaa oksentaa omaa kiirettä muiden niskaan. Harmillisen usein jonkun toisen saama liian kiireinen tehtävä johtuu joko a) siitä, että et itse ryhtynyt toimiin ajoissa tai b) siitä, että haluat itsellesi lisäaikaa hoitaa homman loppuun.

Vähintä mitä voi olettaa on, että olet itse tavoitettavissa, jos olet tilannut työtä tai kysellyt apua johonkin. Et voi vain heittää hätäisesti kyhättyä tehtävänantoa tuuleen, painua maan alle ja odottaa, että se leijailee pikana takaisin.

Sana ”kiireellinen” aiheuttaa välittömästi paineita. Se on epäselvä, aivan liian laajalti tulkittavissa ja sen käyttöä tulisi välttää. On riskaabelia kysyä joltain muulta, voisiko tämä hoitaa kiireellisesti jonkun tehtävän. Kiireen käsite on subjektiivinen, minulle se voi tarkoittaa viikkoa ja sinulle kahta tuntia.

Työtehtävissä ajan määreet kannattaa ilmoittaa tarkasti, muuten väärinkäsitysten mahdollisuus on liian suuri.

Meillä kaikilla on kädet täynnä toinen toistaan kiireellisempiä tehtäviä. On epäeettistä korostaa oman tehtävän tärkeyttä vaikkapa sen vuoksi, että haluaa tyhjentää pöydän loman ajaksi. Niin haluavat kaikki muutkin!

 

Voitolla työhön -blogin kirjoittaja on vaihtelevissa keikkatöissä kannuksensa ansainnut ja kirjoittamisesta virtaa imevä ikuinen pätkätyöläinen.

 

 

 

 

Lisää uusi kommentti