Vappu ja muut arkipyhät ovat tervetulleita hengähdys- ja juhlahetkiä. Niiden ympärille ilmaantuva vapaapäiväkikkailu tosin sekoittaa joskus muidenkin pakkaa.

Minulle on täysi mysteeri, kuka on tavattavissa maanantaina viimeinen päivä huhtikuuta. Melko monelle on ehkä vielä itsellekin epäselvää, ovatko he tavattavissa toinen toukokuuta.

Arkipyhät ovat monelle vuoden kohokohtia. Itse saan niistä päänsärkyä yhdellä jos toisellakin tapaa. Pätkäviikolla on vaikea järkkäillä töitään, kun homma vaati kontaktointia muihin ihmisiin. Itseni työllistäjänä en saa yleensä pyhistä palkkaa, mutta se ei haittaa, kunhan hommat luistaisivat edes niiden ympärillä.

Tänä vuonna moni varmaan viettää useamminkin pidennetyn viikonlopun. Helatorstain tarjoamaa torstaivapaata on vaikea olla venyttämättä perjantaille.  Myös itsenäisyyspäivä osuu torstaille ja jouluaatto maanantaille.

Kaikki kynnelle kykenevät hankkivat varmaankin jouluviikon lopulle kaksi lisävapaata. Oikein onnekas onnistuu nappaamaan vielä uuden vuoden aatolle vapaan ja saa siis megalomaaniset 11 päivää lomaa.

Houkuttelevia hetkiä ja tilaisuuksia. Muistetaan kuitenkin sekin, että kaikki työntekijät eivät voi olla samaan aikaan poissa. Reiluuden nimissä ”pitkät pyhät” pitäisi jakaa vuoden varrella tasaisesti niitä haluaville.

Näin freelancerina pidän itse aina kesäloman heinäkuussa. Ei koko kuukauden lomaan varsinaisesti olisi varaa, mutta kukaan ei ole heinäkuussa tavoitettavissa, joten kesän duunit on yritettävä väkisinkin haalia sitä ennen.

Omassa työssäni täytyy muutenkin suunnitella deadlinet ynnä muut aikataulut todella ajoissa. Hiukan haastetta asiaan tuovat nämä äkkisältään viikoksi venyvät päivän parin vapaat. Oma duuni seisoo, kun puoli toimistoa yhteistyökumppanin päässä onkin lomalla. Vaikka näin ei olisikaan, on mahdollisuus tähän joka kerta otettava huomioon – periaatteessa hoidettava akuuteimmat hommat pyhien alta ja vähän päältäkin pois.

Arkivapaat ja pidennetyt viikonloput ovat hauskaa arjen luksusta. Kukapa ei juhlista ja vapaapäivistä tykkäisi. Toivoisin vain kovasti, ainakin omilta yhteistyökumppaneiltani, pientä vinkkiä ennen parin päivän yllättäviä poissaoloja.

 

 

Kommentit

Nannamiharu

Niin tai sitten olet kaupan kassa 15 tuntisella viikkotyösopimuksella ja KAIKKI pyhät ja lähes kaikki viikonloput olet töissä. Kesälomasi on joko toukokuussa tai syyskuussa koska vakityiset (tai muuten vaan paremman sopparin omaavat) työkaverit viettävät lomansa kesä-elokuussa ja näin ollen sulla on mahdollisuus _muutaman kuukauden vuodessa_ olla täissä edes 30 tuntia viikossa ja tienata rahaa säästöön. Lyhyesti olet töissä _aina_ kun lapsesi on koulusta vapaalla. Ja vain siksi kun ihmiset nykymaailmassa kuolee nälkään jos kaupat on pyhinä kiinni.

Lisää uusi kommentti