Kireä, alitajuntaa nakuttava stressitila on toisinaan todella vaikea napsauttaa pois päältä. Vastuu ja työhön liittyvät ongelmat seuraavat herkästi kotiin. Kaikkihan me tiedämme, että vapaa-aika, rentoutuminen ja nollaus ovat tärkeitä. Joskus tosin tarvitsemme aivoja hellivää toimintaa keskellä työpäivääkin.

Stressaavista ajatuksista ei pääse eroon ellei uppoudu täysillä johonkin muuhun. Toisinaan keskittyminen on hankalaa, suorastaan mahdotonta. Joskus relaamista helpottaa, kun löytää sen oman pienen aivolepojuttunsa. Joka voi olla vähän pöljäkin.

Moni nollaa pollaansa perinteisin keinoin: joogat, lenkit, uinnit, lemmikit ja värityskirjat toimivat loistavana aivolepona. On myös olemassa rentoutumiskeinoja, jotka eivät vaadi erityisen paljon aikaa tai rahaa. Parasta näissä pikakikoissa on se, että niiden avulla voi saada mielenrauhaa lähes missä vain.

Minä uskon, että meillä on kaikilla lempiaistimme, ne joita käyttäessämme koemme suurimmat elämyksemme. Minä esimerkiksi saan usein energiaa musiikista, mutta en oikein osaa rentoutua sen avulla. En myöskään erityisemmin nauti käsitöistä tai muusta sormilla näpräämisestä.

Lemppariaistini rentoutumismielessä ovatkin haju- ja näköaisti. Rakastan tuoksuja, saan niistä herkästi tuoksumuistoja, hyvää oloa, jopa mielenrauhaa. Toisena aistisuosikkinani toimii näkö, rentoudun tehokkaasti elokuvien tai vaikkapa luonnossa haahuilun avulla. Saan näitä ominaisuuksiani käyttämällä usein laukaistua pahimman ahdistuksen tai stressin hetkeksi ihan kotikonstein.

Jos sinäkin olet nenäsi kautta maailmaa kokeva tyyppi, nuuskaisepa kiireen keskellä sitrushedelmää. Sen eteeriset öljyt ihan todistetustikin piristävät, virkistävät, ja niiden vaikutus kestää pitkälle päivään. Itse kannan nykyään mukana appelsiinin eteeristä öljyä pienessä pullossa. Pullon imppailu voi herättää kummastusta vaikkapa julkisessa liikenteessä, mutta mitäpä siitä, pidän silmiäni kiinni ja nautin huumasta.

Moni varmaan tietääkin, että metsässä samoilu on kaikin puolin terveellistä. Jopa mikrobit, jotka siellä suurella joukolla leijailevat, ovat meille hyväksi. Maaperässä elävä Mycobacterium vaccae -bakteeri ihan oikeasti edistää serotoniinin, eli onnellisuushormonin, vapautumista aivoissa. Tämä selittänee myös puutarhanhoidon suosion. Möyhäise siis aina tilaisuuden tullen multaa, mielenterveytesi kiittää.

Oletko jumittajatyyppi, jolla naksuu niskat, särkee päätä ja kiristää sieltä ja täältä? Minäkin paahdan usein työn parissa kasvot kireinä. Moni muodostaa keskittyessään hassuja ilmeitä: pitää kieltään ulkona, puree huuliaan ja jännittää milloin mitäkin lihasta. Pidä välillä parin minuutin tauko ja tee kasvojumppa, irvistele, auo suuta, kohottele kulmia ja räpyttele silmiä dramaattisesti. Usko pois, viivästytät näin jopa ihon veltostumista.

Tavallaan samaan kastiin osuu myös tämä tavallinen tapa; purkan pureskelu ei nimittäin ainoastaan raikasta hengitystä ja katkaise happohyökkäystä, se saattaa jopa vähentää ahdistusta. Vuonna 2008 on tehty tutkimus, jossa todettiin, että säännöllisesti purukumia jauhavat kärsivät harvemmin stressistä, ovat valppaampia sekä kykenevät multitaskaamaan muita vaivattomammin.

Viimeinen vinkki tulee tosi vaikuttavasta paikasta, nimittäin Supercelliltä. He ovat keksineet aivan nerokkaan ajatuksen: nimittäin rentoutunut ja mukavissa oloissa työskentelevä ihminen voi hyvin ja kykenee keskittymään työhönsä kunnolla. Kukapa olisi uskonut?! Ilmeisesti heillä jotain tulostakin syntyy...

Nämä pelikuninkaalliset jättävät kenkänsä toimistolla jo eteiseen, niin kuin me kotonakin tupataan tehdä. Vapaasti lattiaa vasten rullaavan jalan rentouttavaa tunnetta voi muuten halutessaan vielä lisätä hankkimalla itselleen jalkapohjia hierovan nypytetyn alustan, joka käsittelee akupisteitäsi samalla kun työskentelet.

Meillä kaikilla on ominaisuutemme, joista riippuen saamme mielihyvää mistä milloinkin. Siis usko tai älä, finnienpuristeluvideot ovat mielettömän suosittuja. Joillekin jopa äärettömän koukuttavia. Parhailla paukamapätkillä on satoja miljoonia katsojia! Mustapäiden, finnien ja paiseiden tyhjentäminen osuu selkeästi johonkin inhimilliseen tarpeeseemme. Lopulta se käy ihan järkeenkin: näet ruudulla ällön ongelman, joka ratkaistaan erittäin tyhjentävästi samoin tein.

Tutkaile siis itseäsi, kaivele sisintäsi ja etsi omat aistisuosikkisi. Saatat saada paljon lisäpotkua arkeesi.

 

Lisää uusi kommentti