Lomaan ei ole pakko uhrata kahden kuukauden palkkaa. Kun budjetti hankaloittaa kesänviettoa, kokeile näitä edullisia ja ilmaisia lomailuvinkkejä.

Meitä aivopestään mielikuvaan, että loman pitää olla jotain upeaa, suurta ja ylellistä. Kesälomasta on jäätävä mielettömät muistot ja sieltä on palattava uudestisyntyneenä.

Entäs kun voimat ja rahat ovat lopussa, eikä helpotusta näy? Suurella osalla meistä ei ole resursseja unelmalomiin ja 24 h hemmotteluun. Opiskelija, pätkätyöläinen tai vaikka yksinhuoltaja voi ajatella, ettei loma kodin ulkopuolella ole taloudellisessa mielessä edes mahdollisuus. Kesä voi masentaa.

Meillä on kuitenkin keinoja nauttia kesästä täysin rinnoin. Edullisempi lomailu vaatii tosin pientä etukäteissuunnittelua ja valppautta.

Koko perheelle voi hakea tuettua lomaa taloudellisista, sosiaalisista ja terveydellisistä syistä. Tuettuja lomia tarjoaa viisi eri lomajärjestöä, jotka saavat avustusta Raha-automaattiyhdistykseltä.

Noin viiden vuorokauden pituisia lomia järjestetään ympäri Suomea. Tarjolla on niin mökki- kylpylä- kuin hotellivaihtoehtoja. Lomissa on usein pieni omavastuu, mutta ne sisältävät puoli- tai täysihoidon.

Tuettua lomaa voi hakea kuka tahansa, joka kokee, ettei mahdollisuutta lomalle muuten ole.

Reiluna homman pitää se, etteivät henkilöt, joilla on resursseja lomailla muutenkin hae tuettuja lomia. Lisätietoja ja viiden eri lomajärjestön yhteystiedot löytyvät täältä: www.lomajarjestot.fi

Edullisesti ja elämyksellisesti voi lomailla muillakin tavoin. Kun kaipaat pientä irtiottoa, pistä elämäsi hetkeksi vaihtoon. On olemassa nettipalveluja, joiden kautta voi vaihtaa asuntoja päittäin.

Vaihtikset voi tehdä kuusamolaisen tai vaikka pariisilaisen perheen kanssa. Tapaatte lentokentällä, vaihdatte avaimia ja aloitatte seikkailun.

Kotikaupungin antimistakin voi nauttia pienellä rahalla. Museot ja galleriat ovat usein melko edullisia, jotkut jopa ilmaisia. Kesäkirppareita on Suomi pullollaan. Entä oletko ikinä käynyt haistelemassa ja fiilistelemässä kirkkojen tunnelmaa? Niistä löytyy upeaa historiaa ja taidetta myös vähemmän uskoville.

Seuraa somessa kaupunkisi ja lähialueidesi ilmaistapahtumia kuten konsertteja, ulkoilmanäytelmiä ja puistopiknikkejä. Kesäinen Suomi suorastaan pursuaa ohjelmaa.

Lorvailuhan on loman ihanin asia, mutta lapsiperheillä näkökulma on vähän toinen. Tilanne saattaa kiristyä yllättävän nopeasti tylsistyneiden tenavien kanssa. Onneksi lapset eivät todellakaan tarvitse viiden tähden lomaa ollakseen onnellisia.

Lapset todella nauttivat kiireettömästä ajasta vanhempiensa kanssa. Juju on oikeasti keskittyä lapsen kanssa puuhailuun ja pitää itsekin hauskaa. 

Huvipuistoista meuhkataan paljon, mutta varsinkin nuoremmille koheltajille retki metsään tai rantaan eväiden kanssa on yhtä lailla elämys.

Seurapeleistä mölkky ja petanque sujuvat vaivatta puistossa. Kirjastosta voi hakea sadepäivien viihteet leffojen ja kirjojen muodossa.

Penninvenytys on raskasta ja masentavaa, mutta muistetaan, että elämä voi silti olla hauskaa ja stimuloivaa. Kesä on meille kaikille!

Lisää uusi kommentti