Paras joululahja monelle olisi olla levittämättä joulupaineita.

Olemme tehneet hyvää työtä luomalla joulusta yhden työläimmistä ajoista vuodessa. Joulupaineiden lisäksi alku- ja loppuvuoden työt täytyy hoitaa lomien alta pois. Monelle keikkailijalle tämä on vuoden kiireisintä aikaa. Kenties lähes täysin ilman vapaita. Mutta joka tuutti toitottaa, että joulu on silti järjestettävä!

Ihmiset epäilemättä yrittävät vilpittömästi jakaa joulumieltä loputtomilla somepostauksillaan jouluvalmisteluista ja tunnelmallisista joulunalushetkistä. Moni julkistaa jokaisen läpikäydyn etapin heti sen hoiduttua: ”Kuusi hankittu.” ”Joululahjat tilattu netistä.” ”Kranssi haettu.” ”Laatikot valmistettu.” ”Joulusiivous tehty.” Ja niin edelleen, kunnes kaikki 101 askelta jouluun on otettu. Lopullinen päivitys tästä ruljanssista tehdään aattopäivänä glögilasi kädessä ”Nyt saa nauttia ja joulu alkaa!”

Ei ei ei! Tällä luodaan kamala paine joulun viettoon. Oikein kunnon ryhmäpaine! Kun kaikki velvollisuudet on hoidettu asianmukaisesti ja niistä kaikille raportoiden, saat nauttia. EI! Joulu ja siihen kuuluvat nautinnot ja ilot ovat kaikille. Ja ihan siinä määrin, kuinka niitä kukin haluaa ja jaksaa juhlistaa.

Toki nykyään mainostetaan myös helpompaa joulua: ulkoistetaan ruoanvalmistus Saarioisten äideille ja tilataan omaksi joululahjaksi siivooja. Silti koko juhlaan liittyy kamalasti oheisvaatimuksia. Jopa joulunviettopaikka aiheuttaa paineita.

Istuin joululounaalla työtilaisuudessa ja juttelin erään miespuolisen toimitusjohtajan kanssa. Olen käynyt läpi todella rankan vuoden ja kerroin, että haaveilin aivan koko joulun ulkoistamisesta vaikka risteilyn merkeissä. Saisimme kaiken valmiina pöytään, meitä varten siivotussa ympäristössä. Toimitusjohtaja kauhistui. Pyhäinhäväistystä! Joulua ei voi viettää laivalla, ihan tulee huono olo pelkästä ajatuksesta!

En viitsinyt alkaa kertoilemaan, kuinka olen sairastanut vakavasti, työskennellyt samalla koko ajan freelancerina, hoitanut pienen lapsen ja aika paljon muutakin siinä ohessa. Sanoin vain, että en jaksaisi pyörittää koko joulushow'ta tänä vuonna. Kauhistelujensa päätteeksi hänkin myönsi, että kyllä oma vaimokin on varmaan vähän väsynyt järjestelyihin, kun hoitaa niistä 90 prosenttia. Tuli ihan huono olo pelkästä ajatuksesta.

Tulee huono olo, kun mietin, kuinka monet loppuun asti kulutetut joulunjärjestäjät tekevät sen vain muiden paineen vuoksi: lasten, puolison, suvun ja somen. Lapsellehan sitä erityisesti joulujuttuja haluaa järjestää. Mutta lapsetkin odottavat vain sitä, mihin heidät on totutettu.

Paine ja pakko mahdollisimman jouluisen joulun järjestämiseen kasvaa eksponentiaalisesti sen lähestyessä. Raha vain valuu sormien lävitse. Olen jo ostanut kaksi joulukukkaa, vaikka periaatteessa vastustan niitä, koska unohdan aina kastelun, saan niitä yleensä lahjaksi ja muutenkin halveksun ruukkukukkia, jotka eivät kuki paria viikkoa kauempaa. Totaalista aivopesua.

Tarvitsemme vapautuksen jouluaherruksesta myös ajatuksen tasolla. Painopisteen pitäisi olla levossa ja yhdessäolossa, ei koko suvun kestitsemisessä, jos se tuntuu työläältä. Terve itsekkyys ja omien toiveiden toteutus on paras joululahja.

Jos haluat todella levittää joulun sanomaa, älä lähde mukaan ylisuorittavaan hypeen. Älä jaa sosiaalisessa mediassa tehtävälistoja, joista olet suoriutunut alleviivaten sitä, että vain kaikki rastit tikannut saa nauttia joulurauhasta. Äläkä nyt ainakaan istu takamuksellasi ja odota, että joku hoitaa ne rastit puolestasi, jotta joulu saa taas ihmeen lailla ”tulla”.

 

Voitolla työhön -blogin kirjoittaja on vaihtelevissa keikkatöissä kannuksensa ansainnut ja kirjoittamisesta virtaa imevä ikuinen pätkätyöläinen.

Lisää uusi kommentti