Omat säännöt, vapaus valita sekä mennä ja tulla – freelancerin arki on yhtä juhlaa! No on siinä vähän vastuitakin...

Moni kuukausityöhänsä kyllästynyt tai työtön haaveilee friikun hommista. Viitisentoista vuotta ”vapaana” työskennelleenä voin tätä suositellakin. Pari asiaa kannattaa silti tiedostaa ja sisäistää ennen kuin vaihtaa vapaalle.

Vapaus

Kyllä vain, freelancerina olet vapaa valitsemaan, mitä teet työksesi ja kenelle sitä teet. Työ ei tosin ilmaannu tyhjästä, vaan jonkun täytyy haluta sinut tekemään sitä. Todella monen muun tekijän joukosta.

Useimmiten voit valita, milloin teet työsi. Vaikka sitten sunnuntaiöisin jos haluat. Työaikoja määrittelevät myös työtehtävien määrä, deadlinet ja asiakkaiden mahdolliset yhteydenotot ja muutospyynnöt.

Suurin osa friikuista tekee työt ihan virka-aikaan, koska olisi vähän mälsää painaa niitä vain iltaisin ja viikonloppuisin.

Jos et saa vakkariprojekteja tai keikkoja, eli asiakkaita, jotka tilaavat sinulta uudestaan ja uudestaan, voi vapauden määrä alkaa ahdistaakin. Ainakin alussa joudut itse myymään jokaisen toimeksiantosi, ellet omaa valmiiksi tosi vahvaa suhdeverkostoa.

Riskibisnes

Totta kai itsensä työllistäminen on riskaabelia. Se riippuu omasta jaksamisesta, sisukkuudesta mutta paljon myös muista ihmisistä.

Nykyisessä työkulttuurissa en silti ihan ymmärrä jatkuvaa freelanceriydestä varoittelua. Se ei ole yhtä ”turvallista” kuin palkkatyö. Tämä riippuu vähän, kuinka asiaa katsoo. Kenen palkkatyö on kiveen hakattu?

Ainakin omalla alalla yt-neuvotteluja on vähän väliä. Kymmeniä vuosia samoissa hommissa painaneet ihmiset saavat potkuja tuosta vain.

Jos freelancerina onnistuu hankkimaan useamman asiakkaan, niin kuin melkein pakko on, ei ainakaan ole täysin riippuvainen yhdestä työnantajasta.

Tulot ja kulut

Moni freelancer elää kädestä suuhun ja se suoraan sanoen hankaloittaa elämää. Itsensä työllistäjällä on hurjasti enemmän kuluja kuin kuukausipalkkaisella. Maksat itse kaikki laitteet, lounaat, eläketurvan, lomat, terveydenhuollon, puhelut, internetin ja paljon muuta.

Nämä kaikki menot pitäisi aivan alusta asti laskea mukaan palkkioon. Jos ”aloittelet” hommat halvoilla hinnoilla, on niitä melkein mahdotonta saada enää korotettua. Huomaat äkkiä jääväsi kulujen kanssa miinukselle.

Ota siis selvää kaikista kuluistasi ennen palkkioiden määrittämistä.

Hoida hommat kunnialla

Freelancer elää viidakkorummusta ja viimeisestä toimeksiannostaan – maineestaan.

Asiakas palkkaa vapaaehtoisesti firman ulkopuolelta henkilön avuksi. Jos tämä henkilö ei tee töitään tosissaan, ei asiakkaalla ole mitään syytä jatkaa yhteistyötä.

Mikään ei ole helpompaa kuin freelancerin dumppaaminen, siihen ei tarvita edes tekstiviestiä.

Itse arvostan tätä vapautta valita tietyssä määrin jopa työtoverini. Voin lisätä panoksia kun jaksan ja höllätä tarvittaessa.

Tuntuu, että elo on enemmän itsestä kiinni kuin se palkkatyössä voisi koskaan olla.

 

 

 

Lisää uusi kommentti