Jokaisen eläkeikäisen takana odottaa vuoroaan jono seuraavaa askelta kärkkyviä työikäisiä.

Moni oravanpyöräläinen haaveilee jo puolitosissaan eläkepäivistä. Yllättävän moni eläkeikäinen sen sijaan ei. Kaikilla ei ole varaa jäädä eläkkeelle.

Osa aktiivisista senioreista sen sijaan vain todella tykkää työstään. Lapset on kasvatettu ja omaisuuttakin ehkä karttunut. On aikaa, mielenkiintoa ja hyvinvointia keskittyä uraan. Elämän rakentamisen stressi on selätetty.

Me elämme yhä pidempään ja voimme hyvien elämäntapojen ansiosta paremmin.

Eläkeikäisenä työskentelevällä on monta etua puolellaan: vuosikymmenten kuluessa kerätyt laajat verkostot, pitkä työkokemus ja tasainen elämä, jota eivät sekoita pienten lasten hoito, opiskelut ja yleinen pärjäämisen paniikki. Töitä voi tehdä vielä tosissaan tai kevyemmin harrastelumielessä.

Erityisesti pienissä yrityksissä, keikkahommissa ja freelance-aloilla näiden työuraansa pitkittävien takana parveilee sitten sitäkin stressaantuneempi joukko ihmisiä. Ruuhkavuosiaan viettävät ja nuoret ja nälkäiset. Omaa tilaisuuttaan, ylennystä tai etenemistä odottavat ja elämäänsä vasta kasaavat.

Työelämän kiertokulku vaatii, että toisesta päästä putkahtaa porukkaa ulos. Joskus ulko-ovelle syntyy tukos. Erityisesti tietyillä aloilla, kuten sisällöntuotannolla on jo valtavaa liikatarjontaa. Alan palkkioita on helppo laskea, koska tekijöitä on on moninkerroin tehtävää enemmän. Tästä todisteena komeilee esimerkiksi blogien suosio ja blogiportaalien laajuus.

Varmat ja pitkät työurat ovat mennyttä elämää. Yhä useampi meistä elättää itsensä pienistä palasista koostuvalla työpaletilla. Elämä on jatkuvaa jonglöörausta, ja joskus palloja tippuu enemmän kuin tulee tilalle.  Omalla alallani on taas käynnissä yt-neuvottelut ja moni nyt kyydistä jäävä ryhtyy seuraavaksi keikkaluontoiseen työhön.

On täysin ymmärrettävää, että eliniän odotteen karttuessa töitäkin tehdään pidempään. Eläkeyhtiöt tietenkin kannattavat töiden tekemistä yli tavoite-eläkeiän. Eläke kasvaa sitä suuremmaksi, mitä kauemmin töitä tekee.

Huolehdin silti katkonaisessa ja turvattomassa työkulttuurissa puurtavan ja tuntemattoman edessä seisovan sukupolveni puolesta. Ammattillinen eteneminen on haastavaa jo pelkkien talouden epävarmuuksien vuoksi. Suuri osa yrittäjistä voi maksaa vain minimäärän yrittäjäeläkettä. Moni ei edes usko eläkejärjestelmän kantavan kauas tulevaisuuteen, jossa meidän maalilinjamme siintää.

On törkeän tuntuista puhkua ja puuskuttaa toisten selän takana odottamassa syrjään siirtymistä. Epäkohteliasta, itsekästä ja kärsimätöntä. Mutta sellaiseksi ihminen joskus muuttuu, kun elämä painaa päälle, uralla yrittää kerätä kannuksiaan, kotia pitäisi rakentaa ja lapsille luoda tulevaisuutta. Mökkipaikkoja suurin osa meistä katselee vain televisiosta.

 

 

 

 

Kommentit

victoria

Tarvitsetko kiireellistä lainaa maksaa laskuja, ostaa talon, refinansiota tai rakentaa uuden yrityksen, henkilökohtaisen lainan, ostaa auton? jne. ota yhteyttä tunnettuun lainanantajaan pelkäämättä menetettyä. Tarjoamme lainaa lainoille, jotka tarvitsevat rahoitusta 3%: n korolla. ota meihin yhteyttä tänään laina-palvelun nopeasta ja kätevästä lainaamisesta.   ota yhteyttä jompaankumpaan seuraavista yksityiskohdista. Sähköposti: financial_creditloan@outlook.com

Lisää uusi kommentti