Kaiken kehityksen ja kasvun keskellä olemme sairaampia kuin koskaan. Työkaverillasi voi olla vakavia terveydellisiä haasteita, jotka eivät näy päälle päin.

Suorittaminen, stressi, saasteet, lisäaineet, elintavat – mitkä lienevät syitä yhä lisääntyviin kroonisiin sairauksiin, syöpiin sekä oireyhtymiin.

Vaikka elinajanodotteemme on korkeampi kuin koskaan, syömme lääkkeitä ja sairastamme yhä kasvavassa määrin. Tämä vaikuttaa paitsi elämänlaatuun, myös työhön.

Huolestuttavan yleinen ajatusmalli on, että ihmiset keksivät ”trendisairauksia”, joita ei virallisesti diagnosoida. Miksi kukaan haluaisi keksiä oireita/kärsiä ihan vapaaehtoisesti? Tällaistakin joissain psyykkisissä ongelmissa varmasti ilmenee, mutta oletusarvo se ei voi olla.

IBS:stä eli ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsii arviolta 5-16 % aikuisväestöstä. Rajuimpien arvioiden mukaan jopa 22% väestöstä kärsii ajoittain tästä vaikeasta vaivasta.

IBS saattaa oireilla satunnaisesti ilmaantuvina vatsavaivoina tai totaalisen invalidisoivina kipuina ja oireina. Ärtyvän suolen oireyhtymä on toiminnallinen vatsavaiva, jonka syytä ei tiedetä, niinpä sitä ei voida myöskään parantaa.

IBS:ään ei ole lääkettä, vaan oireita pyritään pitämäään hallinnassa elintavoilla sekä käsikauppavalmistella. Yksi parhaista hoitokeinoista tässä vaivassa on stressin hallinta. Helppoa eikö!

Kilpirauhasen sairaudet ovat Suomessa rajusti alidiagnosoituja. Pelkästään kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivien Facebook-ryhmässä on vajaa 30 000 jäsentä, joista suurin osa kokee saavansa vajavaista hoitoa vakavasti elämänlaatuunsa vaikuttavaan sairauteensa.

Kilpirauhasen sairauden hoito voi onnistua hyvin vaivattomasti yhdellä pillerillä tai vaatia vuosikausien hoitokokeiluja ja taistelua avun ja hoitotasapainon löytämiseksi.

Endometrioosi puolestaan aiheuttaa naisen synnytyselimiin kroonisen tulehdusreaktion ja kasvaimia, ja sen oireet voivat vaihdella epämukavuudesta aina sairaalahoitoa vaativiin kipukohtauksiin. Tähänkään sairauteen ei kerralla kuntoon-ratkaisua ole. On erilaisia hoitomuotoja, joiden hyöty vaihtelee valtavasti.

Endometrioosistakaan ei voi parantua. Tästä lapsettomuutta, kovia kipuja ja raskausvatsamaista turvotusta aiheuttavasta sairaudesta kärsii vähintään 10% naisista. Tosin diagnosoinnissa epäillään olevan tämänkin sairauden kohdalla vakavia puutteita.

Yhteistä yllä mainituille sairauksille on, että ne ovat yleisiä erityisesti naisilla ja että ne aiheuttavat elämään pysyviä tai ajoittaisia valtavia fyysisiä ja henkisiä haasteita.

Nämä ovat muutamia esimerkkejä ihmisiä jopa päivittäin riivaavista terveysongelmista. Se vähän väliä töistä poissa oleva kollega ei välttämättä nauti Netflix-maratoneista, vaan yrittää vain selviytyä parhaansa mukaan.

Voin omasta kokemuksesta kertoa, että hoitotasapainon löytäminen esimerkiksi autoimmuunisairauteen voi olla hyvin haastavaa. Jopa invalidisoivista oireista kärsivä voi joutua odottamaan pelkkiä tutkimuslähetteitä kuukausitolkulla.

Sairastunut saattaa hakea ja odottaa apua vuosikausia. Silti meidän on myös pakko yrittää pitää kiinni työpaikoistamme. Vakavastikaan sairas ei voi vain jäädä tyhjän päälle riutumaan, vaikka poissaoloja töistä kertyisi. Sairastaminen on kallista.

Jos en tekisi töitä freelancerina, olisin varmaan vähän väliä töistä pois. Kotona työskennellessä säästyy työmatkojen rasitukselta, kellontarkalta toiminnalta ja voi kököttää koneen äärellä mitä mukavimmissa vermeissä. Lepoa saa kun tarvitsee eikä kenellekään tarvitse esittää pirteää tai pystyvää.

Eihän päästetä juorukoneistoa jauhamaan, eikä tuomita, ennen kuin ollaan vietetty vartti toisen nahkoissa.

Lisää uusi kommentti