Tuki- ja liikuntaelin (TULE) -ongelmat ovat suurin pitkittyneitä sairauspoissaoloja aiheuttava tautiryhmä.

Suomessa määrätään eniten Euroopassa sairauslomia kivun takia. Silti sairausloma ei ole asiantuntijoiden mukaan paras ratkaisu kivun hoitoon.  Uusin tutkimustieto on lisännyt ymmärrystä kivun mekanismeista kuten aivojen ja keskushermoston roolista kivun syntymisessä. Joissakin tapauksissa pitkäkestoisesta kivusta kärsivän kivunsäätelyjärjestelmään on voinut tulla toimintahäiriö, yliherkistyminen.

– Esimerkiksi keski-iässä ilmenevän kivun taustatekijät voivat olla jo lapsuudessa tai työurien alun kuormituksessa. Ennaltaehkäisy ja varhainen puuttuminen onkin tärkeää, jotta kipu ei pääsisi kroonistumaan ja heikentämään työkykyä, akatemiatutkija Tea Lallukka Työterveyslaitokselta sanoo.

Pitkittynyt kipu nostaa riskiä päätyä työkyvyttömyyseläkkeelle. Yksilön kärsimyksen lisäksi kipu käy kalliiksi niin yrityksille kuin yhteiskunnallekin. Eläketurvakeskuksen mukaan 26 prosenttia työkyvyttömyyseläkkeistä johtui TULE-sairauksista vuonna 2017.

Kivun ja TULE-sairauksien hoitokeinot laajentuneet

– Lisääntyneen tutkimustiedon myötä kivun hoidon keinot ovat laajentuneet. Lääkkeettömät hoidot tepsivät kipuun usein Burana-reseptiä paremmin, lääkäri ja kipututkija Helena Miranda sanoo.

Osalla kivusta kärsivillä voi olla vain vähän sairauspoissaoloja. Vähäisiä poissaoloja selittävät hyvät työolot, normaali paino ja hyvä uni.

– Työ on kroonisesta kivusta kärsivälle usein parasta kuntoutusta. Olisi hyvä päästä pois On/Off -ajattelusta, ja ymmärtää, että vähemmälläkin työkyvyllä voi tehdä töitä, kunhan töitä on sopivasti, Miranda muistuttaa.

­Työkyky on monen tekijän summa, ja työkyvyn johtaminen vaatii tiimityötä työnantajan, HR:n, esimiesten ja työterveyden kesken.

 

Lähde: Työterveyslaitos

www.ttl.fi

 

Lisää uusi kommentti