Moni turhautuu, kun järjestelmä ei taivu tilanteisiin, joissa työtön haluaisi kokeilla keikkatyötä tai yrittäjyyttä. Nykyinen systeemi ei oikein kannusta tekemään töitä keikkaillen tai osapäiväisesti, vaikka se voisi pidemmällä tähtäimellä parantaa henkilön työllistymismahdollisuuksia.

Viranomaisilla voi kestää päätösten tekemisessä viikkokausia ja siksi aikaa työttömän tuet voidaan katkaista. Tilanne on hankala.

Mitä pitäisi tehdä?

1. Nopeampia päätöksiä

Kun virastot eivät tee päätöksiä kohtuullisessa ajassa, se rasittaa asiakkaan hermoja ja lompakkoa. Tämän vuoksi olisi tarpeellista saada lisää työntekijöitä sekä Kelaan että työvoimatoimistoon.

Työtön joutuu myös usein korvaamaan yhden tuen toisella: kun työttömyyskorvausta ei tule esim. yrittäjyyskokeilun tai keikkatyön takia, pitää hakea toimeentulotukea. Se taas peritään usein seuraavasta työttömyystuesta takaisin.

Tukien takaisinperinnästä erissä on myös vaikea neuvotella: Kun 250 euroa häviää yhtäkkiä tililtä, se on pienituloiselle tosi hankala paikka.

2. Selkeämmät säännöt

Kun työtön hakee yrittäjyyskokeiluun, voi törmätä siihen, että päätöksiä tekevät työntekijätkään eivät aina tiedä mistä on kyse. Jokainen virkailija vastaa eri tavalla, vaikka kysymys on sama.

Ei riitä, että saa vastaukseksi "en tiedä" tai "ehkä", kun on kyse ihmisen toimeentulosta.

3. Keikkatyön tekemisestä helpompaa

Osa-aikaisesti töitä tekevä voi saada soviteltua työttömyysetuutta. Palkkakuitin odottelu saattaa kuitenkin viivästyttää tukien maksua jopa puolitoista kuukautta.

Jos tekee osa-aikatöitä yhdessä paikassa, sujuvat asiat Kelan kanssa hyvin. Mutta jos tekee keikkaa useammassa työpaikassa, saattaa joutua selvittelytyöhön.

 

Lähde: Keskipohjanmaa

Kommentit

Maritza

Kyllä on saanut selvitellä tuloja ja odotella päätöksiä! Jossain vaiheessa minulla oli osa-aikainen työ 10-25 h/vko. Lisäksi tein keikkaa kahdessa paikassa. Piti eritellä tunnit ja palkat joka paikasta jokaiselta päivältä. Pari kertaa oli jätetty 3 h lisätyö maksamatta, mikä luvattiin seuraavassa tilistä korjata. Työnantajani olisi pitänyt lähettää näistä kirjallinen selvitys, mutta ei sitä koskaan kuulunut. Kahdessa palkkatodistuksessa eivät sitten tunnit täsmänneet sen kanssa mitä itse rehellisesti olin ilmoittanut ja päivärahoja sai odotella... Lopulta hikeennyin kun kyse oli todella kolmesta tunnista, joista tuleva korvaus olisi ollut palkkalaskelmasta ilmenevän tuntipalkan mukaan helppo laskea. Lomakorvaus kolmesta tunnista, mikä työnantajan olisi pitänyt selvityksessään eritellä oli mitätön summa. Tuo puolentoista kuukauden odottelu voi käsittelyn kanssa joskus venyä jopa neljään kuukauteen... Nyt on onneksi nopeampaa kun hakemukset voi tehdä netissä. Jos vielä pitäisi ottaa huomioon postin kulku nykyään...

TARVITSETKO LAINAA?

TARVITSETKO LAINAA? OTA YHTEYTTÄ NYT KAIKKI LAATU ALLE 2%. (Stephenswillsloan@gmail.com) Whatsapp: +14139615178 Lainamme ovat hyvin vakuutettuja, jotta suurin turvallisuus on meidän prioriteettiemme. Päämääränä on auttaa sinua saamaan ansaitsemasi palvelun. Meidän laina-ohjelma on nopein. Annamme laina minkä tahansa valitsemassasi valuutassa (Yhdysvaltain dollari, punta, euro, dinaari jne.) Ja kesto on 1 - 30 vuotta lainan takaisinmaksamiseksi (turvattu ja vakuudettomaksi). Tarvitsetko minkäänlaista lainaa ja sinulla on alhainen luotto-pisteet, onko sinulla vaikeuksia saada lainoja paikallisilta pankeilta ja muilta rahoituslaitoksilta? ratkaisu taloudelliseen ongelmaan on STEPHEN WILLIAMS LOAN FIRM. Ehdot ovat erittäin kohtuullisia ja harkittuja. Tarjoamme laajan valikoiman rahoituspalveluita, joihin kuuluvat: joululainat, yritysluotot, velkojen konsolidointi lainat, henkilökohtaiset lainat, autolainat, hotelliluotot, opintolainat, kotimaisen jälleenrahoituksen lainat alhaisella korolla @ 2% per henkilö, yritykset ja yritysjärjestöt. Kiinnostuneiden hakijoiden tulee ottaa yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen stephenswillsloan@gmail.com. Käytä ja ole vapaa orjuudesta. WhatsApp: +14139615178

Lisää uusi kommentti