Kaavailtu robottivero jakaa mielipiteet. Ihmistyön väheneminen uhkaa pienentää palkansaajien valtion kassaan maksamia verotuloja, joten robottiverosta uskotaan olevan apua.

Vaasan yliopiston rahoituksen professori Sami Vähämaa näkee robottien yleistymisessä isoja haasteita. Hän laittaisi robotit verolle tavalla tai toisella. Valtion verokertymästä iso osa tulee juuri ansiotuloverojen kautta.

Ennusteiden mukaan 10–15 vuoden aikana työvoimasta 30–40 prosenttia katetaan roboteilla.

Elintaso nousee, työpaikkoja katoaa

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksessa asiat nähdään toisin. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Niku Määttäsen mukaan robotit tulevat epäilemättä hävittämään joitakin työpaikkoja ja työtehtäviäkin, mutta samalla ne nostavat elintasoa.

Määttäsen mukaan robotit tuovat kysyntää uusille työtehtäville ja myös tavaroille sekä palveluille. Koskaan aikaisemmin historiassa ei ole tapahtunut niin, että uusi teknologia olisi luonut pysyvän massatyöttömyyden.

Etlan tutkimusjohtajan mielestä robotteja verotetaan jo nyt yritysveron ja pääomatuloveron kautta – kuten muitakin yritystoimintaan liittyviä investointeja. Oma kysymyksensä onkin, että pitäisikö olla erityinen robottivero eli oma vero tietyntyyppisille koneille ja laitteille.

Tulevaisuuden veropohjaa

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Elorannan mukaan on mietittävä koko omistamisen verotusta uusiksi.  Professori Sami Vähämaa korostaa, että ongelma koskettaa laajasti läntisiä teollisuusmaita ja samalla Suomen kilpailukyvystä on pidettävä huolta.

Vähämaan mukaan robottiveron kaltaiset toimet vaativat kansainvälistä koordinointia. Jotain radikaalia on tehtävä, että veropohja pitää.

 

Lähde: Yle

 

Lisää uusi kommentti