Tänä kesänä opiskelijat ovat ensimmäistä kertaa yleisen asumistuen piirissä. Opiskelijan kannattaa siis muistaa, että töidenkin ohella voi nostaa asumistukea.

Tukiasioihin tulee tänä kesänä opiskelijan kannalta positiivisia muutoksia. Esimerkiksi kahden kuukauden kesätyö ei välttämättä vaikuta asumistukeen. Eli opiskelulla tai opiskelemattomuudella ole tukeen vaikutusta.

Opiskelijoiden tulojen epäsäännöllisyys voi toki aiheuttaa päänvaivaa, sillä tuki toimii eri tavoin kuin opintotuki ja opintotuen asumislisä, joita myönnettiin aiemmin.

Opiskelijalle on olennaista lasketaanko työ jatkuvaksi vai ei. Jatkuvaksi tuloksi lasketaan tarkistushetkestä alkaen vähintään kolme kuukautta kestävä työ. Kesätyö voidaan laskea jatkuvaksi, jos se jatkuu yli kolme kuukautta.

Esimerkki:

Jos aloitat palkallisen neljän kuukauden kesätyön kesäkuun 1. päivä ja työt jatkuvat kolme kuukautta putkeen, lasketaan tulo jatkuvaksi ja sinulle tehdään syksylle oma asumistukipäätös tulojesi perusteella. Näin asumistukesi laskee syksyllä.

Jos olet suunnitelmallinen, aloitat kesätyöt vasta kesäkuun 2. päivä tai teet töitä hieman alle kolme kuukautta, niin se ei vaikuta syksyn asumistukeesi.

Kun työtä ei lasketa jatkuvaksi, asumistukeen sovelletaan koko vuoden keskiarvotuloa. Opiskelijalle tämä on usein kannattavampi vaihtoehto, koska päätoimisen opiskelijan koko vuoden tulot ovat todennäköisesti pienemmät kuin kesäkuukausien tulot.

Taukoa pätkätöistä

Asumistuki lasketaan opiskelijoilla vuoden keskiarvotulon mukaan, kun jatkuvia töitä ei ole. Opiskelijoiden tekemät lyhyemmät työpätkät aiheuttavat kuitenkin ongelmallisia tilanteita asumistuen näkökulmasta.

Lain mukaan Kelalle on ilmoitettava, jos tulo tai keskiarvotulo nousee enemmän kuin 400 euroa tai laskee yli 200 euroa kuukaudessa edelliseen tukipäätökseen verrattuna.

Opiskelija voi päätyä esimerkiksi tilanteeseen, jossa hänelle tarjotaan yllättäen töitä kuukaudeksi. Tässä voi hyödyntää joustoa eli opiskelija saa periaatteessa tienata koko vuoden potin ylimääräistä tienestiä menettämättä asumistukeaan. Tällöin opiskelijan on kuitenkin tiedettävä, että tulot eivät muutu vuoden aikana.

Jos keikkatyö kestää täydet kolme kuukautta putkeen, se lasketaan toistaiseksi jatkuvaksi työksi ja silloin opiskelijan on ilmoitettava jo 500 euron palkasta Kelalle.

Jos pätkätöitä tekee yhtäjaksoisesti yhteensä kolme kuukautta, niiden välissä kannattaa pitää taukoa tai aloittaa työ vasta ensimmäisen työkuukauden 2. päivä.

 

Lähde: Kela

Lisää uusi kommentti