Viime aikoina on ollut paljon puhetta piilotöistä ja siitä, miten työt ja tekijät eivät löydä toisiansa, varsinkaan lyhyemmissä keikkatöissä. Nyt löytävät. Oikotien Keikkatyöt-palvelussa kohtaavat kaiken kokoiset työnantajat ja lyhyitä keikkoja hakevat työntekijät. Kysyimme kokemuksia Porista SuomiAreenan järjestäjiltä.

Porin SuomiAreenassa keskustelevat mm. maan johtavat poliitikot, tubettajat ja muut vaikuttajat. Tänä kesänä piti löytää nopeasti tekijöitä viikoksi keikalle. Porin kaupungin tapahtumatuottaja Tiina Lehtonen kertoo haettavista tekijöistä. ”Haimme paikkavastaavia, jotka ovat ottamassa järjestäjiä vastaan ja auttamassa heitä kaikissa järjestelyissä. He olivat käytännössä ensikontakti järjestäjiin ja yleisöön täällä Porissa, eli näkyvässä ja tärkeässä roolissa. Näihin tehtäviin haimme täysi-ikäisiä, mutta tapahtuma-avustajan tehtäviin palkattiin myös alle 18-vuotiaita.” Tapahtuma-avustajat avustivat mm. tavarantoimituksissa ja MTV:n ison pöllömaskotin liikkumisessa.

Katse työnteon tulevaisuuteen

Porin kaupungin työllisyyden hoidon päällikkö Juha Laine kertoo, että Porissa työvoimapalveluita kehitetään voimakkaasti ja kokemus Keikkatöistä oli oikean suuntainen. ”Pori on mukana alueellisessa työvoimapalvelukokeilussa, ja yhtenä kehityskohteena on juuri sähköisten ja mobiilipalveluiden kehittäminen. Yritetään helpottaa työllistymistä eri tavoin ja tällaiset keikkatyöt hoituvat varmasti entistä enemmän sähköisesti ja nopeasti, myös mobiilisti. Tällaisilla palveluilla erilaiset työnantajat voisivat työllistää eri tilanteissa.” Myös työntekijäpuolella uudet keinot toivotetaan tervetulleiksi. Porissa töissä ollut Laura Räsänen kertoo: ”Kokemus Keikkatyö-palvelun käytöstä ja itse työkeikasta SuomiAreenassa oli erittäin positiivinen. Mielestäni keikkatyö sopii hyvin nykyiseen työelämään, jossa arvostetaan joustavuutta ja vapautta. Uskon myös, että keikkatöillä nuorten kynnys päästä työelämään madaltuu ja he saavat arvokasta työkokemusta.

Tekijöitä töihin ja töitä tekijöille – helposti ja nopeasti

Keikalle tarvitaan usein tekijöitä nopeasti, mutta sopimusten ja ehtojen määrittely voi hidastaa. Nyt niistä ei tarvinnut huolehtia. ”Vaikka aloitettiin hakeminen aika myöhään, kaikki meni yllättävän nopeasti ja helposti. Aina kun joku tehtävään sopiva löytyi, pystyin tekemään päätöksen saman tien. Kaikki sopimuspuolen asiat hoidettiin palvelun kautta”, Tiina Lehtonen kertoo.

Toisena huolena on lyhyt työsuhde. ”Yleensä on tosi hankalaa palkata viikoksi, mutta nyt meni tosi kivasti. Tein vain hakutekstit palveluun ja sitten hakemuksia alkoikin jo tulla sähköpostiin”, toteaa Lehtonen.

Myös Räsänen koki palvelun helpoksi. ”Löysin Keikkatyöt selaillessani Oikotiellä ja uteliaisuuttani klikkasin linkkiä. Soitin ilmoituksessa olevalle yhteyshenkilölle, kyselin lisää tehtävän sisällöstä ja tein hakemuksen. Vastaus tuli nopeasti. Pari viikkoa ennen töiden alkua allekirjoitin sähköisen työsopimuksen ja sain tiedoksi työvuorot.”

Jätä byrokratia ja lakisääteiset asiat palvelun hoidettavaksi

Keikkatyöt-palvelussa kaikki voivat ilmoittaa keikkatöistä, vaikka eivät ole rekisteröityneitä työnantajia. Palvelu on toteutettu yhteistyössä SuoraTyön kanssa, ja se hoitaa kaiken sen, mitä koetaan hankalaksi: työehtosopimusten mukaiset työsopimukset, palkanmaksun ja lakisääteiset maksut.

Laineen mielestä työpaikkoja tulee esiin, kun prosessi on helpompi. ”On työnantajia, jotka pystyvät tarjoamaan töitä, mutta eivät halua alkaa varsinaisiksi työnantajaksi. Tässä palvelussa hakeminen tehdään helpoksi niillekin työnantajille, joilla on työtä, mutta eivät halua byrokratiaa. Myös kotitaloudet ja järjestöt, joilla ei aina ole osaamista näihin asioihin, voisivat työllistää. Ja kaikki työt mitkä tulevat näkyviin ovat hyväksi.”

Tiina Lehtonenkin kertoo vapauttavasta kokemuksesta: ”Sopimuksiin ei tarvinnut koskea. Määriteltiin vain tuntipalkka molempiin tehtäviin ja palvelu hoiti loput. Oli ihan luksusta, kun ei tarvinnut miettiä pakollisia paperihommia. Sai vain toivottaa ihmiset tervetulleeksi ja ohjeistaa töihin.”

Työntekijä Laura Räsänen kiitteli palvelun selkeyttä: ”Sain kaiken oleellisen tiedon työsuhteesta, työsopimus oli selkeä ja se allekirjoitettiin kätevästi sähköisesti. Palkka tuli ajallaan, eikä siihen liittynyt epäselvyyksiä. Työkeikasta sai myös työtodistuksen.”

Porissa ollaan tyytyväisiä  – kokeile sinäkin!

Kun Lehtoselta kysytään, käyttääkö hän palvelua jatkossa, hän vastaa nopeasti, ”No, ehdottomasti. Voin kyllä lämpimästi suositella muillekin. Ja kun tiedän, miten  homma menee, niin seuraavalla kerralla on entistäkin helpompaa hoitaa keikkatyöasioita.”

Lisätietoa tapahtumasta: suomiareena.fi

Lisää uusi kommentti