Kelan tutkijan mukaan aktiivimallin ehtoa työhön osallistumisesta on erityisen vaikea täyttää, jos on vanhempi mies.

Aktiivimallin ehtoa työhön osallistumisesta on erityisen vaikea täyttää, jos on vanhempi mies, sanoo Kelan johtava tutkija Pertti Honkanen blogissaan. Nuorille naisille ehdon täyttäminen on sen sijaan helpompaa.

Honkanen kirjoittaa, että työtulot jakautuvat sukupuolittain varsin selvästi naisten eduksi. Naisista 17,1 prosenttia ja miehistä 9,3 prosenttia sai työtuloja.

Yhteen laskettuna 13 prosenttia peruspäivärahan tai työmarkkinatuen saajista oli hankkinut työtuloja vuoden 2017 marraskuussa. Ikäryhmistä 20-24-vuotiaat saivat eniten työtuloja. Vähiten työtuloja kertyi 60-64-vuotiaille. Nämä luvut sisältävät vain perusturvalla olevat työttömät eivätkä ne koske ansiosidonnaisella olevia.

Opiskelijat haluavat osa-aikaista työtä ja keikkatyötä

Honkasen mukaan opiskelijat kilpailevat nyt samoista osa-aikaisista työpaikoista ja keikkatyöpaikoista kuin työttömät. Pertti Honkanen arvioi, että opiskelijat voivat hankkia lisätuloja paljon pienemmällä byrokratialla kuin työttömät.

Opiskelijoita on runsaasti yliopistokaupungeissa ja erityisesti pääkaupunkiseudulla. Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa työtuloja saaneiden työttömien osuus oli pienempi kuin koko maan keskiarvo. Vertailussa ”voittajia” ovatkin pienet kunnat kuten Korsnäs, Ristijärvi, Närpiö, Hailuoto ja Maalahti.

Honkasen mukaan työttömien keikkatöiden kannalta suuret kunnat tai niin sanotut kasvukeskukset eivät näytä olevan suotuisinta ympäristöä. Erot kuntien välillä ovat suuria, mutta maakunnittain erot ovat vähäisiä.

46 prosenttia täytti aktiivisuusehdon

Kelan mukaan tammi-maaliskuussa 2018 noin 46 prosenttia työttömien perusturvaa saavista täytti aktiivisuusehdon ja 54 prosenttia ei sitä täyttänyt.

Työttömyyskorvausta leikataan huhtikuun 2018 alusta lähtien 4,65 prosenttia, jos työtön ei kolmen kuukauden aikana ole tehnyt vähintään 18 tuntia palkkatyötä, tienannut yrittäjänä 241 euroa tai osallistunut viitenä päivänä työllistymispalveluihin.

 

Lähde: Kela, Kaleva

Lisää uusi kommentti