Keikkatyöt ovat mahdollisuus itsensä työllistämiseen. Mitä eroa keikkatyöllä ja laskutuspalveluilla (esim. Ukko ja Eezy) on, SuoraTyö.fi:n perustaja Jani Laatikainen?

Työn tekemisen muotoon liittyvä suurin ero on se, että SuoraTyötä käyttäessä työn teettäjän ja suorittajan välille syntyy aina Suomen työlainsäädännön mukainen työsuhde. Tällöin työn suorittajalla ei ole riskiä siitä, että hänet katsottaisiin työttömyysturvan näkökulmasta yrittäjäksi. Myös eläkekertymä sekä vakuutusturva mahdollisen tapaturman sattuessa ovat kunnossa.

Laskutuspalveluihin liittyy paljon epäselviä asioita koskien työn suorittajan ja teettäjän velvollisuuksia, sillä vakiintunutta oikeuskäytäntöä ei ole. SuoraTyö -palvelua rakennettaessa on voimassa oleva lainsäädäntö ja työoikeudellinen näkökulma otettu erittäin tarkasti huomioon. Oikeellisuuden varmistamiseksi SuoraTyön käytäntöihin on muun muassa haettu useita ennakkopäätöksiä.

Todellinen riski muodostuu siitä, että työn suorittajalle tapahtuu tapaturma matkalla työntekopaikkaan tai itse työpaikalla. SuoraTyö.fi -palvelussa kattava vakuutusturva on voimassa jo työn teettäjän palveluun rekisteröitymisestä alkaen. Tätä turvaa ei käytännössä – tai ainakaan helposti – ole muilla palveluntarjoajilla.

Kotitaloustyönantajan tapauksessa yksi selkeä etu on, että tehdystä työstä ei makseta arvonlisäveroa, joka laskutuspalveluissa lisätään aina laskun loppusummaan.

Työn suorittajan näkökulmasta suuri etu suoratyössä on myös sopimusten ja maksuliikenteen helppous ja huolettomuus. Yrittäjän statuksella työtä tehtäessä moni työntekijän vakuutus on vapaaehtoinen, joista tulee itse huolehtia. Lisäksi YEL-vakuutus perustuu ilmoitettuun työtuloon, jolloin on riski, että vakuutusmaksut juoksevat, vaikka työtä ei tosiasiallisesti olekaan. Ongelma voi muodostua myös siitä, että vakuutusturva jää hankkimatta.

 

Oikotie Työpaikat Keikkatyöt tekee yhteistyötä SuoraTyö.fi:n kanssa.

Kommentit

Sari

Hei, onhan täysin 100% varmaa ettei TE-toimisto tulkitse keikkaa yrittäjyydeksi? Nyt kun ne uudet säännöt tulivat esim laskutusosuuskuntia koskien, että niiden kautta työskentelevän täytyy ottaa yel-vakuutus...

Oikotie Keikkatyöt

Hei Sari, SuoraTyön toimintamalli ei ole kevytyrittäjyyttä vaan perustuu työsuhteeseen työn teettäjän ja työntekijän välillä. Tämän vuoksi tekijän ei tarvitse ottaa YEL-vakuutusta. Oikotie Keikkatyöt

Lisää uusi kommentti