SAK julkisti tutkija Mikko Kesän tekemän tutkimuksen keikkatyöntekijöistä. Tutkimuksen mukaan keikkatyö sopii heille, jotka voivat näyttää sen kautta osaamistaan. Enemmistö ihmisistä ei jaksa tehdä keikkatöitä pitkään.

Mikko Kesän haastattelemista 11 keikkatyöläisestä yhtä lukuun ottamatta kaikki halusivat vakituisen työn. Kesä pitää keikkatyönhyvänä puolena sitä, että se on parempi kuin työttömyys. Töissä ollessa voi kehittää osaamistaan eikä oma identiteetti murennu.

Kesän mukaan keikkatyön tarjonta on lisääntynyt. Hän muistuttaa, että työnantajat palkkaavat sitä vähemmän vakituisia työntekijöitä, mitä enemmän keikkatyötä tehdään. Kesä suhtautuukin varauksella myös perustuloon, koska se kannustaa työnantajia tarjoamaan keikkatyötä.

Mikko Kesä nostaa esiin keikkatyöhön kuuluvan epävarmuuden, jonka sietämisessä kaikki eivät ole yhtä hyviä. Keikkatyöläisten pitää sovittaa yhteen työnhaku, perhe ja vapaa-aika ja ottaa töitä vastaan toisten ehdoilla. Töiden varalta päivystämisestä ei saa korvausta.

Mikko Kesän tutkimuksen mukaan keikkatyöntekijät kokevat tekevänsä erittäin paljon töitä. Kun töitä ei ole, yhteiskunta vaatii etsimään töitä ja kirjoittamaan hakemuksia. Työttömyysetuusjärjestelmää pidetään sekavana. Etuusjärjestelmän kanssa pärjäämiseksi ja etuuksia koskevien katkosten välttämiseksi on tiedettävä, miten järjestelmä toimii. Silti neuvonnan ja tuen saaminen on vaikeaa.

 

Lähde: SAK

Kommentit

Ruusukimppu123

Juu siitä rangaistaan nyt v.2019 karenssilla heti 3kk, mikäli on *vain* löhetellyt työhakemuksia, se ei ole riittävää. Loppi kunnassa työll.koordin. pakottaa kaikki kulkemaan( ei julkisia) kierr.keskuks istumaan ja hengailemaan tai iskee karenssi heti, ei mitään völinuotoja tms vöhennyksiä. Ja keikkatyöstäkin haukutaan vaan, ei ole mukamas * kunnon työtä*. Pitäisi kannustaa myös keikkatyön tekijöitä !! Parempi sekin kun istua kierr.kesk. kuluttamassa aikaansa...

Lisää uusi kommentti