Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön luottamushenkilökyselyn mukaan työantajat tarjoavat usein työtä keikkaluontoisesti, vaikka vakituinenkin paikka olisi mahdollinen.

Kaksi kolmesta SAK:laisesta luottamushenkilöstä kertoo työpaikallaan käytettävän keikkatyöntekijöitä. Yli puolet keikkatyöntekijöitä käyttävien työpaikkojen luottamushenkilöistä kokee ongelmalliseksi, että keikkatyötä käytetään, vaikka tarjolla olisi vakituistakin työtä.

Luottamushenkilöiden mukaan keikkatyöntekijät eivät ole yhdenvertaisessa asemassa muun henkilöstön kanssa. Epätasa-arvo tulee esiin muun muassa työterveyshuollon kattavuudessa, lakisääteisissä terveystarkastusten määrässä kolmivuorotyössä, tiimipalkkioissa ja bonuksissa sekä kulttuuri- ja liikuntaseteleiden kaltaisissa luontaiseduissa. Työn teettämisen muodon ei pitäisi kuitenkaan vaikuttaa työntekijän asemaan.

Keikkatyöläinen voi saada vakituisen paikan

Vajaa viidennes luottamushenkilöistä sanoo keikkatyöläisten saavan usein vakituisen paikan ja 57 prosentin mukaan näin on käynyt muutaman kerran. Kyselyn avovastauksista käy myös ilmi, että työnantajat käyttävät keikkatyötä usein rekrytointikanavana ja uudet työntekijät saatetaan palkata juuri tätä kautta.

Näin työnantaja voi testata työntekijöitä pitkäänkin ilman velvoitteita. Työntekijälle tämä tarkoittaa usein kauan jatkuvaa epävarmuutta.

Keikkatyön käytöstä ei usein neuvotella henkilöstön edustajan kanssa: tätä mieltä on 38 prosenttia luottamushenkilöistä. Muita keikkatyöhön liittyviä ongelmia ovat työtuntien tarjoaminen lyhyellä varoitusajalla sekä työturvallisuuskysymykset. Luottamushenkilöt pitävät keikkatyön käyttöä perusteltuna, kun kyse on ruuhkahuippujen tasaamisesta tai loma-aikojen sijaistyövoimasta.

 

SAK:n luottamushenkilöpaneelin kyselyyn vastasi syyskuussa 950 luottamusmiestä ja työsuojeluvaltuutettua.

 

Lähde: SAK, Vantaan Sanomat

Kommentit

victoria

Tarvitsetko kiireellistä lainaa maksaa laskuja, ostaa talon, refinansiota tai rakentaa uuden yrityksen, henkilökohtaisen lainan, ostaa auton? jne. ota yhteyttä tunnettuun lainanantajaan pelkäämättä menetettyä. Tarjoamme lainaa lainoille, jotka tarvitsevat rahoitusta 3%: n korolla. ota meihin yhteyttä tänään laina-palvelun nopeasta ja kätevästä lainaamisesta.   ota yhteyttä jompaankumpaan seuraavista yksityiskohdista. Sähköposti: financial_creditloan@outlook.com

Lisää uusi kommentti