Työministeri Jari Lindström arvioi, että nykyinen hallitus ei ehdi ratkaista, parannetaanko työntekijöiden irtisanomissuojaa yt-neuvotteluissa suurissa yrityksissä.

Lindström vahvistaa, että irtisanomissuojan heikennys pienissä yrityksissä etenee palkansaajajärjestöjen arvostelusta huolimatta. Hallitus esittää, että alle kahdenkymmenen työntekijän yrityksissä yksilöllistä irtisanomissuojaa heikennettäisiin. Tavoitteena on, että yritykset uskaltaisivat palkata enemmän työntekijöitä, jolloin työttömyys vähenisi.

Lindström arvioi, että suurissa yrityksissä työntekijöiden irtisanomissuojan parantaminen yt-neuvotteluissa tuskin johtaa tuloksiin tämän hallituksen aikana.

Irtisanomissuojan parannus viivästyy

Hallitus selvittää suurten yritysten irtisanomisehtojen toimivuutta yt- eli yhteistoimintaneuvotteluissa. Syynä selvitykseen on oletus, että tuotannollisista ja taloudellisista syistä irtisanominen olisi Suomessa helpompaa kuin muissa maissa.

Elokuun lopun budjettineuvottelu on todennäköisesti viimeinen hetki kun hallitus esittelee uusia työllisyyden parantamiseen tarkoitettuja keinoja.

Keväällä pienten yritysten irtisanomissuojan heikentämisen kanssa samaan aikaan käynnistetty selvittely irtisanomissuojan parantamiseksi suurissa yrityksissä on näin ollen jäämässä seuraavan hallituksen käsiin.

Pitkäaikaistyöttömiä eläkkeelle?

Siniset esittää hallituksen budjettiriihessä vaikeasti työllistettäville pitkäaikaistyöttömille uutta mahdollisuutta saada tukea ja jäädä odottamaan vanhuuseläkettä. Siniset uusisi hallituksen aikaisemman ratkaisun.

Jos pitkäaikaistyötön olisi täyttänyt 60 vuotta ja olisi ollut työttömänä yli viisi vuotta, siniset olisi valmis antamaan mahdollisuuden odottaa vanhuuseläkettä erillisen tuen avulla. Ehdotus on osa sinisten työkykyohjelmaa, joka kestäisi yli hallituskausien.

Aiempaa, vuonna 2016 säädettyä Lex Lindströmiä on työministerin mukaan käyttänyt noin kaksi tuhatta työtöntä. Hallitus oli varannut tukimahdollisuuden korkeintaan viidelle tuhannelle pitkäaikaistyöttömälle.  Tuen ehtona oli, että työtön oli syntynyt ennen syyskuun alkua vuonna 1956 ja työttömyyttä oli jatkunut lähes yhtäjaksoisesti viisi vuotta.

Poliisille ja armeijalle lisää rahaa

Sinisen tulevaisuuden ministeriryhmä esitteli myös muita budjettitoiveitaan Turun kokouksessa.

Siniset varmistaisi poliisien riittävyyden palauttamalla poliisiopiskelijoille aiempia opintoetuja, kuten ilmaisen asumisen ja ruoan. Lähivuosien aikana Suomeen tarvittaisiin Sampo Terhon mukaan 800 uutta poliisia.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon ensi vuoden tavoite on poliisien määrän säilyttäminen 7200:ssa.

Siniset haluaisi armeijalle myös sata uutta virkaa ensi vuoden budjettiin.

Puolueen budjettitoiveiden listalla on myös maanviljelijöiden tukeminen jo vuoden 2018 aikana lisäbudjettiesityksellä.

 

Lähde: Yle

 

Lisää uusi kommentti