Freelancejournalistien ansiot nousivat hieman vuonna 2016, mutta kokonaislaskutus laski.

Kantar TNS:n toteuttaman tutkimuksen mukaan freelancejournalistien keskimääräinen verotettava tulo nousi vuonna 2016 kahden vuoden takaisesta 300 eurolla 24 200 euroon, kun taas keskimääräinen kokonaislaskutus pieneni 400 eurolla 33 200 euroon. Journalistiliiton työehtoasiamies Hannu Hallamaan mukaan kokonaislaskutustakin olisi tärkeä saada nousemaan, koska se muodostaa tulotason pohjan ja myös kulut nousevat.

Freelancereiden ansiot ovat tutkimuksen perusteella matalat työsuhteisiin verrattuna. Myös keskimääräinen työviikko on lyhyempi, 32 tuntia. Tyytyväisyys aineelliseen hyvinvointiin ja töiden jatkuvuuteen on kasvanut hieman vuoteen 2014 verrattuna, mutta ainoastaan hieman yli puolet oli tyytyväisiä. 67 % työskentelisi silti jatkossakin mieluiten freelancepohjalta. Henkiseen hyvinvointiinsa vähintään melko tyytyväisiä oli 75 % vastaajista.

29 % vastaajista arvioi toimeksiantojen määrän kasvaneen alkuvuonna 2017, mutta palkkiot ovat suurimmalla osalla pysyneet muuttumattomina. Kolmannes vastaajista pitää mahdollisuuksia neuvotella toimeksiantojen ehdoista heikkoina tai olemattomina. 56 % arvioi, että palkkioista pystyy neuvottelemaan juttu- tai keikkakohtaisesti.

Lähde: Journalisti

Lisää uusi kommentti