Aktiivimalli lisäsi toimeentulotuen menoja jopa 1,2 miljoonalla eurolla kuukaudessa.

Kelan tilastoasiantuntija Heidi Kemppisen mukaan aktiivimalli on jonkin verran lisännyt sekä perustoimeentulotuen saajien että menojen määrää. Tilastossa tarkasteltiin maalis- ja toukokuussa 2018 niitä Kelan työttömyysturvan saajia, jotka saavat myös perustoimeentulotukea.

Kela antoi huhtikuussa 2018 päätöksen työttömyysetuuden alentamisesta 80 349 ihmiselle, mikä on hieman alle puolet Kelan työttömyysturvaa saavista työttömistä. Heistä perustoimeentulotukea sai maaliskuussa 39 prosenttia. Toukokuussa määrä oli noussut 844 ihmisellä eli 2,7 prosenttia.

Keskimääräinen perustoimeentulotuki nousi maaliskuusta toukokuuhun noin 20 eurolla. Siitä voi päätellä, että pienituloisimmille työttömyysturvan leikkaus on jouduttu korvaamaan toimeentulotuella. Kaikkiaan perustoimeentulotukea maksettiin toukokuussa 1,2 miljoonaa euroa enemmän kuin maaliskuussa.

Hallituksen esityksessä arvioitiin aktiivimallin tuovan julkiselle taloudelle 49 miljoonan euron etuusmenosäästöt vuodessa. Kelan matemaatikko Petri Eskelisen mukaan arvion suuruusluokka on oikea.  Kokonaisuutta ei ole kuitenkaan vielä sen tarkemmin tutkittu. Lisäksi on mahdotonta sanoa, ketkä olisivat aktivoituneet ilman aktiivimalliakin.

 

Lähde: Aamulehti

Lisää uusi kommentti