Aktiivimalli on lisännyt työttömyyseläkkeen hakijamääriä. Kelassa hakemukset ovat lisääntyneet 10 %, Varmalla 14 % ja Ilmarisella 7 %.

Tätä osattiin aktiivimallin myötä odottaa, sillä aktiivisuusvelvoitteet eivät koske työkyvyttömyyseläkettä hakeneita työnhakijoita. Varman saamat työkyvyttömyyseläkehakemukset ovat lisääntyneet vuonna 2018 noin 600 hakemuksella, joista ylilääkäri Jukka Kivekkään mukaan noin puolet on aktiivimallin aiheuttamia hakemuksia. Uusista hakemuksista suuri osa on pitkäaikaistyöttömien tekemiä.

Jukka Kivekäs uskoo, että osa hakijoista yrittää saada eläkettä ilman työkyvyttömyysperusteita, kun taas osa on piilotyökyvyttömiä.

Eläkejohtaja Nina Bruunin mukaan myös Ilmarinen on saanut aiempaa enemmän pitkäaikaistyöttömien hakemuksia, mutta heillä hakemiseen on sairausperusteet ja valtaosa hakemuksista on oikeita. Bruunin mukaan siitä ei ole tarkkaa tietoa, että hakemusten lisääntyminen johtuisi aktiivimallista. Bruun pitää hyvänä sitä, että jos näin on, niin työkyvyttömyys tulee ilmi ja mahdolliseen kuntoutumiseen pääsemistä voidaan tukea.

Kelassa on havaittu osan pitkäaikaistyöttömistä suhtautuvan työkyvyttömyyseläkkeen hakemiseen eri tavalla kuin aiemmin. Kelan ratkaisukeskuksen johtaja Matti Hynnisen arvion mukaan eläkettä haetaan aktiivimallin takia hieman matalammalla kynnyksellä kuin ennen, ja joissain tilanteissa työkyvyttömyyseläke voi myös olla taloudellisesti parempi vaihtoehto.

 

Lähde: Turun Sanomat

 

Kommentit

TARVITSETKO LAINAA?

TARVITSETKO LAINAA? OTA YHTEYTTÄ NYT KAIKKI LAATU ALLE 2%. (Stephenswillsloan@gmail.com) Whatsapp: +14139615178 Lainamme ovat hyvin vakuutettuja, jotta suurin turvallisuus on meidän prioriteettiemme. Päämääränä on auttaa sinua saamaan ansaitsemasi palvelun. Meidän laina-ohjelma on nopein. Annamme laina minkä tahansa valitsemassasi valuutassa (Yhdysvaltain dollari, punta, euro, dinaari jne.) Ja kesto on 1 - 30 vuotta lainan takaisinmaksamiseksi (turvattu ja vakuudettomaksi). Tarvitsetko minkäänlaista lainaa ja sinulla on alhainen luotto-pisteet, onko sinulla vaikeuksia saada lainoja paikallisilta pankeilta ja muilta rahoituslaitoksilta? ratkaisu taloudelliseen ongelmaan on STEPHEN WILLIAMS LOAN FIRM. Ehdot ovat erittäin kohtuullisia ja harkittuja. Tarjoamme laajan valikoiman rahoituspalveluita, joihin kuuluvat: joululainat, yritysluotot, velkojen konsolidointi lainat, henkilökohtaiset lainat, autolainat, hotelliluotot, opintolainat, kotimaisen jälleenrahoituksen lainat alhaisella korolla @ 2% per henkilö, yritykset ja yritysjärjestöt. Kiinnostuneiden hakijoiden tulee ottaa yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen stephenswillsloan@gmail.com. Käytä ja ole vapaa orjuudesta. WhatsApp: +14139615178

Lisää uusi kommentti