Aktiivimalli 2:n mukaan työttömän olisi haettava neljää työpaikkaa kuukaudessa.

Hallitus esittää niin sanotussa aktiivimalli 2:ssa, että työttömien tulisi hakea rangaistuksen uhalla vähintään neljää työpaikkaa kuukaudessa. Haetuista työpaikoista tulisi raportoida verkkopalvelussa. Lisäksi työnhakijan pitäisi itse huolehtia siitä, että hän hakee työpaikkoja joihin on realistiset mahdollisuudet tulla valituksi.

Joissakin tapauksissa työhakemusten lähettämisen voisi korvata osallistumalla työvoimapalveluihin. Esitykset ovat olleet alkukesästä työmarkkinakeskusjärjestöjen arvioitavana ja esitys on menossa lausuntokierrokselle juhannuksen jälkeen.

Hallitus on muuttanut alkuperäistä, keväällä 2017 esiteltyä mallia palautteen perusteella. Esimerkiksi työttömyysturvan karenssia on kevennetty alkuperäisestä esityksestä. Tällä hetkellä esitetään, että rikkeestä seuraisi ensin varoitus ja karenssi tulisi vasta toisesta rikkeestä.  Rangaistukset pitenisivät, jos rikkeet toistuisivat.

Yhtenä vaihtoehtona on esitetty 30 päivän karenssia toisesta rikkeestä ja 60 päivän karenssia kolmannesta rikkeestä. Työttömälle ei esitettäisi avoimia työpaikkoja, joihin hänen tulee hakea, vaan vastuu työpaikkojen etsimisestä olisi työttömällä. Työllistymissuunnitelman voisi tehdä verkkopalvelussa.

 

Lähde: HS

Kommentit

Lindströmin pihvi

" työnhakijan pitäisi itse huolehtia siitä, että hän hakee työpaikkoja joihin on realistiset mahdollisuudet tulla valituksi". Kaikki työttömät voivat hakea ministerien paikkoja; hallitus on käytännössä näyttänyt, että niihin pesteihin on kenellä tahansa realistiset mahdollisuudet tulla valituksi. ”Varmasti joku käyttää järjestelmää joka tapauksessa hyväksi mutta suurin osa ei. Meidän pitäisi luottaa ihmisiin enemmän,” sanailee Pönisteri Lindström. - Mitä hän tekee käytännössä? No, hän alkaa muistuttaa keinoiltaan JiiÄssää, jolla en suinkaan tarkoita vain Juha Sipilää, vaan erästä gruusialaista työttömyyskysymyksen ratkaisijaa Suuressa ja Mahtavassa. Molempien JiiÄssien hallinnollisin toimin saadaan kissakin vapaaehtoisesti syömään sinappia, kun tuikataan sitä kyseisen eläimen hännän alle.

Pia

Kuinka yli 60- vuotias,( alansa ammattilainen, raitis, terve), joka ei ole tullut valituksi 7 vuoteen - hyvistä, sadoista hakemuksista huolimatta - voisi päästä nyt edes haastatteluun kyseisellä mallilla? IKä on este, jolle työtön ei voi mitään. Ja siitä jo tällä hetkellä rankaistaan. Toinen este kyseisen henkilön kohdalla on heikko tietotekniikkataito. Nykyiset ajokoneet (rekat, ajokoneet jne) ok, mutta niiden mukanaan tuoma muu, järjestelmiin perustuva työ, asettavat esteen. Eräskin työnantaja oli todennut, että on helpompi opettaa nuori ajamaan täysperää, kuin opettaa vanhalle akotietokonetta. Mutta samaan hengenvetoon, ettei nuorilla oikein vain riitä motivaatio yötyöhön koulutusalalla. Työkkäristä taas sanotaan, ettei koulutukseen enää oteta tuon ikäisiä, ei edes järjestelmäkoulutuksiin.

Paperitöitä.

Sehän tarkoittaa yli miljoonaa työpaikkahakemusta joka ikinen kuukausi. Onneksi en ole yrittäjä. Harmittaisi jos tarvitsisin työntekijän, eikä enää tulisi kymmentä hakemusta halukkailta hakijoilta. Tuon aktiivimallin myötä jokaiseen haettavaan työpaikkaan tuleekin sata hakemusta, joista pääsee sitten valkkaamaan että kuka on oikeasti kiinnostunut tarjotusta työpaikasta, ja ketkä on ne yhdeksänkymmentä muuta jotka on vain pakotttu hakemaan kyseistä paikkaa. Lopultahan se selviää vasta työhaastattelussa. Tuo on siis vain keskimäärin. Luonnollisesti esimerkiksi siivoojan paikkaa hakenee tuhansia hakijoita, joista 99% haluaa vain varmistaa että vaatimus mahdollisuudesta päästä töihin tulee täytetyksi. Lopultahan tämä johtaa siihen ettei työnanatajat enää laita avoimia paikkoja julkiseen hakuun, vaan koettaa etsiä työntekijöitä "puskaradion" avulla. Mutta sehän ei tätä hallitusta kiinnosta, pääasia että saatiin muutettua työttömyyden määritelmää siten että työssäkäyväksi luetaan myös henkilöt jotka tekee 6-tuntia kuukaudessa töitä. Näyttää työllistymisprosentti hienolta.

Minävain

Tuntuu että todellisuuden taju päättäjillä hämärtyy vähä vähältä.. Tällainen järjestely tulee maksamaan maltaita yrittäjälle joka hakee työntekijää! Ne tuhannet turhat hakemukset ja ihmiset täytyy käydä läpi ja niiden joukosta purkaa ne, jotka ovat tosissaan asialla eivätkä vain halua täyttää päättäjien ehtoja.. koko ajan vain huonompaan suuntaan menee.. kumpa joku keksisikin että hei! Ei rangaistakkaan siitä että saa töitä tai pääsee opiskelemaan! Vaan palkitaan ne jotka saa työpaikan!

Hölmöläisten touhua

Uskomatonta säätöä, ei mitään todellisuuden tajua työministerillä. Itse työtön vähän vaille 60. Kaksi vakavaa sairautta läpikäynyt ja nykyisin puolikuntoinen. Ei kukaan minua palkkaa töihin enkä ole riittävän sairas eläkkeelle.

Ellu

Sama täällä, olen 62v ja työtön. Sairauksia on, mutta ei ilmeisesti tarpeeksi. Vatsaleikkaus 3 viikon päästä eli saikkua pukkaa.

E

Kuka sen päättää onko minulla mahdollisuus johonkin työpaikkaan jos vain itse väitän pystyväni hoitamaan sen työn. Mitä helvettiä eduskunnan veteen on sekotettu.

työtä tarvitseva

Malli on hyvä. Aktivoituminen tekee hyvää, vaikka ei aina johda tulokseen. Omasta kokemuksesta tiedän, että ihminen helposti laitostuu kotiin, jos ei tarvitse sieltä lähteä.

VASTAUS

Eikö sen aktivoitumisen pidä lähteä työttömästä itsestään ? Ei julkisesta häpäisystä tai tuen menetyksestä. Suomella menee nyt hyvin, yhteiskuntarauhan takia työttömien kyykyttäminen pitää lopettaa. Suomeen ollaan luomassa uutta paarialuokkaa. Ei mene montaa itsenäisyyspäivää kun yli 50 set on anarkistien kanssa polttopulloja nakkelemassa. Kun ei ole enää mitään menetettävää ...

ER

Tämä kakkonen on ihan hyvä. Hakemusten lähettäminen on työttömälle aina mahdollista ja omissa käsissä. Tämän mallin täytyisi tulla ykkösen tilalle! Työttömän omassa vallassa ei ole tuleeko valituksi lyhyeen tai pitkään työsuhteeseen tai koulutukseen tai saako yrittäjänä asiakkaan.

VASTAUS

Ihan hyvä ? Yli 50 vee voit lähettää kymeniä hakemuksia ja päädyt täysin moraalittomaan työhön huijaamaan vanhuksia aikakausilehtitilauksiin. Tiedän, olen tehnyt, moraalini ei kestänyt, joku roti pitää olla. Onko Sinusta hyvä että työtön ajetaan nurkkaan ja tapataan viimeinenkin itsetunnon ripe ? Mieti !!!!

E

Itsehän päätät, mitä paikkoja haet. Hae niitä, jotka koet itsellesi sopiviksi ja haluat tehdä. Hakemusten kirjoittaminen on omassa vallassasi. Se, pääsetkö toihin tai kurssille ei ole omassa vallassasi, siksi ykkönen pitäisi poistaa. Itse olen yli 50v ja optimistisena työnhaussa, enemmän kuin viisi hakemusta lähtee joka kk.

Työtön ja ovela sellainen...

Kukaan ei voi pakottaa työpaikkoja ottamaan hakijaa sisään. Se ei ole työpaikkojen velvollisuus. Voi haasatteluun saakka edetä, mutta osaa työttömätkin junailla asiat omaksi edukseen jos haluavat. Tuskin kukaan vahtii sitä, mitä sinne työhakemukseen rustaa. Monikin laittaa loppukaneetiksi, että hakee paikka vain siksi, koska työvoimatoimisto pakotti. Ja noin sinetöi sen että EI takuuvarmasti tarvitse ottaa itselleen epämieluisaa työtä vastaan. Voi häröillä haastattelussa ja olla epäsiisti, viinalle haiseva, ei saavu sinne ollenkaan yms. Ja tuollaisesta ei voida työtöntä rangaista. Hakemisen laiminlyönnistähän tässä on kyse. Että nouskaas työttömät vaan sotajalalle ja alkakaa häröilemään. Ja hallitus aa pitkän nenän =)

VASTAUS

Asia hyvä. Keinot väärät. Omanarvontuntoaan ei kannata uhrata hölmöä näyttelemällä saati viinalta haisemalla.

ER

Työttömistä ylivoimaisesti suurin osa haluaa työpaikan. Koetapa laittaa työpaikkailmoitus vaikka johonkin kotonasi tehtävään työurakkaan ja tutki tuleeko yhtäkään kuvailemasi kaltaista hakijaa. Se kommentti, että hakee vain koska TE määräsi on ihan reilua kertoa työnantajalle. Työnantaja haluaa sellaisen, joka haluaa juuri tarjolla olevan työn.

yksi työtön

Erinäisistä rajoitteista johtuen (fyysiset joille en voi mitään ja 50+ikä), työpaikkoja joihin minulla on kyvyt ja taidot ei ole pilvin pimein enkä ole aktiivisesta hakemisesta huolimatta niitä saanut. Aion jatkossakin, kuten tähänkin asti, hakea aktiivisesti paikkoja mihin minulla on kyvyt ja taidot, en tarvitse mitään aktiivimallia sen tekemiseen. Jos tällaisia haettavia paikkoja ei kerry 4/kk haen sitten Aktiivimalli 2 velvoittamana myös sellaisia paikkoja joita en pysty rajoitteitteni vuoksi todellisuudessa hoitamaan, vaikka teoriassa paperilla pystyisinkin. Ilmoitan sitten hakemuksessa "Aktiivimalli 2 velvoittamana haen tätä työpaikkaa" ja luettelen kaikki rajoitukseni jotka todellisuudessa estävät työnteon. Näin työnantaja ei turhaan haaskaa aikaa kutsumalla minua haastatteluun ja toteamalla että en ole heidän hakemansa henkilö. Saldo: 1 turhaan kirjoitettu hakemus (työtön) ja 1 turhaan luettu hakemus (työnantaja). Näitä sitten kuukaudesta toiseen ja hallitus taputtaa iloisena käsiään kun on niin kivasti aktivoiduttu...

Lindströmiin, Sipilään ja nyky"hallitukseen" kypsynyt

Pellehallitus paukuttaa henkseleitä että he ovat saaneet työllisyyden nousuun. Kyllä se johtuu parantuneista kv - suhdanteista hallituksen toimista huolimatta. Onko tarkoitus ajaa työttömät nurkkaan? Näköjään on ! Multa loppuu hommat lokakuussa ja sitten marssin TE-toimistoon ja VAADIN töitä! Voin luvata, että musta saa vittumaisen asiakkaan. Loppuu tämä kyykytys !!!!

Jekku

Aion hakea jokaista paikkaa netissä ja ilmoittaa työkkäriin puhelimitse hakeneeni paikkaa 😁

ER

Tämä retoriikka on tosi loukkaavaa "rike" "rikkomus" "varoitus" "rangaistus". Väkivaltarikokosen toistuvasti tehneestä ehdonalaisvangista edes ei puhuta näin ankaraan sävyyn.

Rikos

Suurin rikos on näköjään olla saamatta työpaikkaa ja siitä rangaistaan.

Lisää uusi kommentti