Tulevaisuuden työelämä on yhtä kuin epäsäännöllisiä työsuhteita, projektitöitä ja pirstaleisista työtehtävistä koostuvia ansaitsemismahdollisuuksia. Pitkäaikaiset ja säännölliset työsuhteet muuttuvat harvinaisemmiksi.

Itsensä työllistäminen on trendinä edelleen voimistumassa. Tässä muutama vinkki tulevaisuuden työelämään.

1. Omaksu uusi tapa työskennellä

Monimuotoisen työelämän omaksuminen ei onnistu sormia napsauttamalla, mutta sitä kannattaa opetella vähitellen. Aloita mistä tahansa erilaisesta: ota vastaan projekti, keikka- tai sivutoiminen työ, mene kiireapulaiseksi, selvitä mitä työtä voisit tehdä verkossa, tarjoa apua naapurille pihan- tai kodinhoidossa, tee jotakin mistä pidät ja neuvottele asianmukainen maksu työstäsi.

2. Innostu ja innovoi

Innostu ja ota selvää asioista. Opettele uusia asioita ja taitoja. Innostu taloudesta, oman osaamisesi markkinoinnista ja myymisestä sekä ihmisiin tutustumisesta. Tee asioita joita olet aina halunnut kokeilla ja anna tilaa uusille ideoille. Innovoi itsellesi uusi työ!

3. Tee osaamisestasi turvaverkkosi

Koosta omat uniikit osaamisalueesi, joita voit käyttää monipuolisesti ja laajentaa eteen tulevien mahdollisuuksien mukaan. Älä piilota osaamistasi, vaan tuo se esille verkostoitumisen ja sosiaalisen median kautta.

 4. Ole ihminen joka halutaan tiimiin

Suhteet syntyvät aina kun olet kontaktissa toisten ihmisten kanssa. Oma tekemisesi ja käytöksesi ovat paras käyntikorttisi, joten hio se sellaiselle tasolle, että sinun kanssasi halutaan tehdä töitä nyt ja tulevaisuudessa. Jaa osaamistasi ja asennettasi, suhtaudu aina ihmisiin ja tekemiseen positiivisesti.

5. Kartoita tarpeet ja ratkaise ne

Muista, että tarpeet, haasteet ja ongelmat ovat yhtä kuin työtilaisuuksia. Joka puolella on juttuja joita ”jonkun pitäisi hoitaa”. Ne eivät aina ole avoimia työpaikkoja, mutta saattavat olla asioita, joiden hoitamisesta joku olisi valmis maksamaan sinulle.

6. Jakamistalous haltuun

Jakamistalous on nouseva trendi. Se tarjoaa yhä enemmän sovelluksia, joilla voimme jakaa lähes mitä tahansa. Itsensä työllistäjälle se tarjoaa monia mahdollisuuksia. Samalla se mahdollistaa myös omaisuuden jakamisen ja lisätulojen saamisen sitä kautta.

7. Tue kestävää kehitystä

Kestävän kehityksen edistämisen ja kulutuksen vähentämisen tulisi kiinnostaa kaikkia tulevia vuosikymmeninä, että saamme säilytettyä planeettamme elinkelpoisuuden. Sinä voit olla edelläkävijöiden joukossa tässä kehityksessä. Tee aktiivisesti toimenpiteitä vähentääksesi kulutustasi.

 

Asiantuntijana: Essi Silvonen, joka toimii valmentajana tulevaisuudentutkimuksen, liikunnan ja hyvinvoinnin aloilla sekä tekee tutkimusta aiheesta ”miten integroida tulevaisuusajattelua pienten yritysten toimintakulttuuriin”.

Lisää uusi kommentti