Kaupan ala

Lähes 300 000 henkilöä työllistävä kaupan ala on yksityisten toimialojen suurin työllistäjä ja tarjoaa mahdollisuuksia myös yrittäjyyteen. Kaupalla on myös vahva kansainvälinen ulottuvuus.

Alalla toimii vähittäis- ja tukkukauppoja, liikenneasemia, hankinta-, logistiikka- ja maahantuontiyrityksiä sekä teknisen kaupan ja palvelujen yrityksiä. Kansainvälistä kauppaa harjoittavat yritykset ostavat ja myyvät tuotteitaan asiakkaille ympäri maailmaa. Verkkokauppa ei tunne rajoja.

Kaupan alalla on tarjolla monentyyppisiä työtehtäviä perusammattitehtävistä yliopistotutkintoa edellyttäviin vaativiin asiantuntija- ja esimiestehtäviin. Vähittäiskaupan myyjän työ on yleisin kaupan perusammattitehtävä ja tavanomaisin koulutus myyjällä on liiketoiminnan perustutkinto, merkonomi.

Korkeakouluopintojen myötä voi luoda uraa vaativissa tukku- tai teknisen kaupan myyntitehtävissä. Myös asiantuntija- ja esimiestehtävät esimerkiksi henkilöstöhallinnossa, IT-toiminnoissa, markkinoinnissa, ostotoiminnoissa, rahoituksessa, valikoimanhallinnassa tai viestinnässä edellyttävät korkeakoulututkintoa.

Ala sopii tuloshakuiselle tiimityöskentelijälle. Työssä painottuvat asiakaslähtöisyys, myynti- ja vuorovaikutustaidot sekä järjestelmä- ja logistiikkaosaaminen. Brändin kehittämisosaamista, tuotesuunnittelu- ja kuluttajaosaamista sekä data-analytiikan taitamista tarvitaan yhä enemmän.

Keskipalkkoja

Lisää palkkatietoja Palkkavertailusta

  • 2413 € / kk Kaupan myyjä
  • 2600 € / kk Kaupan esimies
  • 4821 € / kk Kauppias
  • 5717 € / kk Vähittäis- ja tukkukaupan johtaja