(Poistunut julkaisusta)

Devaaja pioneeriautomatisoinnin pariin
Elisa Oyj

Alkuperäinen julkaisupäivä 16.10.2018

Tervetuloa tiimiimme automatisoimaan verkkoa. Olemme Elisan EDN-tiimi ja meitä on täällä devaajia, verkkopuolen osaajia, verkon ja techin arkkitehtejä, Agile coach ja Product owner. Tehtävänä meillä on kehittää verkon prosessien automatisointia ja optimointia. Tätä tekemistä ei voi tehdä jonkin muun mallin mukaan, sillä Elisa on runkoverkon automatisointiratkaisuissa maailman kärkeä. Tiimimme omistaa tuotteen kokonaisvaltaisesti – voimme tehdä ratkaisuja sekä lyhyen että pitkän aikavälin edun mukaisesti. Tällöin esim. refaktorointi toteutetaan aina ajoittain, sillä tiimi oppii tehdessään ja osa aiemmasta koodista on jälkikäteen arvioituna kuraa.

Millä teknologioilla teemme töitä – erityisesti Kotlinilla ja Pythonilla. Arkkitehtuurimme on tapahtumapohjainen (Event-driven architecture), viestit välittää Apache Kafka ja taustalla vielä graafitietokanta. Toki containerit käytössä ja deployaamiset hajautettuina mikropalveluina ovat sitä juttua itsessään. Emmekä siis väännä koodia legacy-stackillä, jos asialla on itsellesi merkitystä. Verkkopuolen osaajat vastaavat runkoverkosta, joten devaajilla pitää olla erityisesti mielenkiintoa, yllätys yllätys, koodata.

Tällä hetkellä haemmekin juuri Sinua kokenutta koodaajaa devaajapioneeriksi vahvistamaan juurikin meidän yllämainittua koodauskykyä! Sinun ei tarvitse välttämättä olla vielä valmis Kotlin&Python osaaja, vaan lähtökohtaisesti jos olet vahva koodausosaaja ja uusien kielien nopea omaksuminen ei tuota tuskaa, niin tämä sopii sinullekin.

Miten kehitämme tekemistämme? Yksi esimerkki pienestä kehittämisrastista, ja samalla tiimin jakamasta huumorista, on ajastustoiminteen perumisen vieminen tuotantoon. Kyseistä juttua ei viime vuoden alussa vielä ollut siis käytössä. Käytännössä cancelloimiseksi piti pistää koodi katki, mikä oli sangen hankalaa. Uusi funktio oli jo plänäyksessä, kun työhyvinvointiriennon jälkimainingeissa eräs tiimimme ansioitunut jäsen koodasi pelin demonstroimaan, mistä pitää päästä eroon: Retroäänin varustetussa ”catch the software upgrade”-pelissä verkkoguruamme Rekoa hieman muistuttava pikselimössö hakee pois kaikki cancellointia vaativat uudet jännittävät softatoiminteet. Esiteltyämme tätä hienoa visuaalista representaatiota kehittämiskohdasta toisillemme, saimme inspiraation toteuttaa itse toiminnallisuuskin.

Toinen viime vuoden jännittävistä hetkistä tiimissämme oli Lapissa firman asiakkaita kouluttavan arkkitehdin suureksi iloksi tapahtunut tuotannon ja dev-ympäristöjen väliaikainen lahoaminen. Tällöin oli tiedossa, että kyseinen uusi tuotos oli hieman fragiili, mutta koska kehitysaskeleista oli syytä jotain näyttää, edettiin sillä. Tuon jälkeen hetki pähkittiin yhdessä, että mistäs nyt onkaan kyse. Ikimuistoista? Aika näyttää. Realisteina uskomme, että upouusien ratkaisujen äärellä touhutessa uudet tarinat jättävät tämän pienen episodin pian taakse.

Näillä pienillä tarinoilla haluamme kertoa Sinulle, arvon tuleva kollega, että porukka viihtyy, saa aikaan, eivät ole täydellisiä vaan oppivat jatkuvasti - yhdessä ja toisilta.

Tiimi koottiin kokoon reilu vuosi sitten ja aloitimme Scrum-otteella mistä olemme siirtyneet toimimaan Kanban-otteella. Agile coachimme haastaa meitä miettimään itse eikä esimerkiksi turhaan ala lusikoimaan soppaa ennen kuin soppa mahdollisesti hieman kiehahtaa yli, sillä tätä seuraavien havaintojen kautta näkökulmat, ja samalla homma, menee isosti eteenpäin. Tiimissämme on, vaikkei tarinoiden perusteella ehkä uskoisi, omien kovien osaajien ohessa Suomen parhaista konsulttisoftataloista vahvistukset.

Tekeminen kasvaa, kun tulosta tulee ja kysyntää on entistä enemmän. Tavoitteemme lopulta on automatisoida kaikki (ei guidi vaan suoraan). Kunhan ensin saadaan automatisoitua 5G-verkon rakenne.

Täten näiden pienien haasteiden ollessa tiedossamme haluamme kutsua Sinut jutustelemaan ainakin ryhmämme dirikan Antin ja tech-arkkitehdin Teemun kanssa taidoistasi ja motivaatioistasi. Emme kikkaile turhia prosessissa. Siispä kun jätät hakemuksen, olemme hyvin nopeasti yhteydessä, keskustellaan ja peilataan yhdessä sitä mitä tiimi tarvitsee ja mitä itse etsit tekemiseltä, tiimiltä ja firmalta. Edut ja tilat ovat oikein asialliset ja alkuvaiheen oppien jälkeen paikasta riippumaton työskentely on jonkin verran mahdollista. Keskustellessa jos löydämme puolin ja toisin hyvän mätsin, meillä ei ole esteitä edetä reippain askelein. Kuullaan!