Työuran alussa

16 ammattia, joita et osannut kuvitellakaan

Bakteereista tulee maalareiden parhaita kavereita. Uudet kivijalkakaupat haastavat massatuotannon ja ilmalaivat tekevät paluun. Taloussanomat selvitti asiantuntijoilta, mitä uusia ammatteja teknologian muutos tuo tullessaan. Ehkä jokin näistä ammateista voisi olla tulevaisuudessa sinun?

Keksinnöillä on valta muuttaa työelämää merkittävästi. Internet kiertyy kaikkialle ympärillemme ja uudet materiaalit kaatavat biologian ja mekaniikan raja-aidat. Silkka opittavien asioiden tulva luo töitä tukihenkilöille ja konsulteille.

Taloussanomat selvitti asiantuntijoilta, millaisia ammatteja uusi teknologia saattaa synnyttää. Muutamat ovat vielä kaukaista tulevaisuutta, mutta osan töitä tehdään jo nyt.

Kodin järjestelmäsuunnittelija

Esineiden internet kytkee kodinkoneet, auton, sähkö- ja lämmitysjärjestelmät ja jopa vaatteet ja seinät verkkoon. Se luo mahdollisuuden valtavalle määrälle uusia sovelluksia ja palveluita. Niin valtavalle, että koko palvelukirjo alkaa tuntua silkalta kaaokselta.

– Jopa nuorille kokonaisuuden hallinta muuttuu vaikeammaksi, tieto- ja tieteiskirjailija Risto Isomäki sanoo.

Järjestystä kaaokseen tuo kodin järjestelmäsuunnittelija. Hän valitsee sinulle sopivat sovellukset jääkaappiin ja yhdistää lenkkikengät puhelimen juoksuohjelmaan. Hän myös kertoo, mikä on turhaa eli karsii älykodista tyhmät rönsyt pois.

Digitaalinen ympäristövalvoja

Jos seinät ja sähkö- ja lämmitysjärjestelmä on kytketty nettiin, niiden käytöstä voidaan kerätä tietoa. Samaan aikaan ympäristömääräykset kiristyvät eivätkä uudelta valvonnalta välty taloyhtiöt tai edes kesämökkiläiset.

Tulevaisuudessa ympäristömääräysten valvontaa tehdäänkin kenties reaaliaikaisesti joka kodissa – etänä. Tietosuojakysymysten vuoksi digitaalinen ympäristövalvoja lienee virkamiesammatti.

Personal brand trainer

– Brändiä rakennettiin aiemmin massaviestimiä halliten, mutta nyt brändinhallinnan työkalut ovat pirstoutuneet. Alalle voi tulla uusia toimijoita, jotka voivat tarjota pieniä palveluita pienelläkin hinnalla, Demos Helsingin ennakoinnista vastaava Aleksi Neuvonen sanoo.

Ihmisistä tulee myös entistä bränditietoisempia. Kun vielä yhteisöpalveluiden merkitys työnhaussa kasvaa, niin mikäpä olisi parempi paikka oman brändin rakentamiseen kuin Facebook tai Twitter?

Oma kustannustoimittaja

Tulevaisuudessa kustannustoimittajille voi olla vähemmän töitä kustantamoissa, mutta enemmän tavallisten ihmisten parissa. Ilmiön taustalla ovat katkonaiset työurat, joiden takia ihmisille jää joko pakosta tai vapaaehtoisesti aikaa muulle kuin työlle.

Työterveyslaitoksen tutkija Antti Kasvio uskoo, että tulevaisuudessa ihmiset ovat tottuneempia kysymään apua esimerkiksi yhteisöpalveluissa. Omille projekteille etsitään "personal traineria", ja Kasvion mukaan juuri kirjan kirjoittaminen voisi olla yksi esimerkki tällaisesta.

Ilmalaivainsinööri

Kaikki tulevaisuuden työ ei muutu palvelu- ja it-työksi. Risto Isomäki uskoo, että uuden materiaalitekniikan ansiosta esimerkiksi ilmalaivat tekevät paluun.

– Ilmalaivat pystytään rakentamaan niin, että ne voivat kuljettaa hyvin suuria määriä rahtia (jopa tuhat tonnia) huomattavasti nopeammin kuin laiva, mutta hitaammin kuin lentokone.

Nopeus voisi Isomäen mukaan olla esimerkiksi 150–200 kilometriä tunnissa tai enemmänkin, jos ilmalaivat hyödyntäisivät 5–10 kilometrin korkeudessa olevia suihkuvirtauksia. Polttoainetta uus-zeppeliinit kuluttaisivat vain murto-osan lentokoneista.

Avaruushissipoika

Materiaalitekniikan hurjempi visio on superkestävistä hiilinanoputkista koottu avaruushissi. Se nousisi pohjoisnavalta ylös aina 35 786 kilometrin korkeuteen avaruuteen.

Avaruustutkimusta edistävä järjestö IAA julkaisi tänä keväänä 350-sivuisen raportin hissistä, joka voisi olla todellisuutta vuonna 2035. Myös Googlen salaperäinen kehityslaboratorio Google X on myöntänyt tutkineensa avaruushissin rakentamista.

Energia-arkkitehti

Suomessa tehdään jo nyt talojen energiasuunnittelua, mutta tulevaisuudessa siitä tulee vielä entistäkin tärkeämpää. Isomäki uskoo, että energiansäästöön ja -hallintaan tulee oma ammattikuntansa.

Otec-insinööri

Otec tulee englannin sanoista ocean energy thermal conversion. Jo 1800-luvun lopulla ajateltiin, että merten pinta- ja syvien vesien lämpötilaeroja voisi hyödyntää energiantuotantoon.

Isomäki on ehdottanut, että suuremmat lämpötilaerot saataisiin, jos voimalat rakennettaisiin merenalaisten kuumien lähteiden tai tulivuorten ylle. Suuremmat lämpötilaerot tekisivät laitoksista tehokkaampia.

Kädentekijä

Kantasolututkijat ovat jo onnistuneet kasvattamaan hiirille takaisin kynnen ja varpaankärjen. Tulevaisuudessa saattaisi olla mahdollista kasvattaa esimerkiksi elimiä kantasoluista, eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan viime vuotisessa raportissa "Suomen sata uutta mahdollisuutta: Radikaalit teknologiset ratkaisut" visioidaan.

Mikrobimaalari

Tulevaisuudessa maalarilta voidaan vaatia ainakin mikrobiologian perusteiden tuntemusta. Saattaa nimittäin olla, että maalipintoja korjataan suihkuttamalla niihin bakteereja, jotka korjaavat pinnan entistä ehommaksi, kertoo tulevaisuuden- ja innovaatiotutkimuksen dosentti Osmo Kuusi Aalto-yliopistosta.

Muunneltujen mikrobien käytön tiellä on ennen kaikkea pelko niiden leviämisestä.

Palvelurobottiohjaaja

Varsinkin rutiiniluontoiset myyntitehtävät saattavat siirtyä roboteille. Ne tuskin kuitenkaan toimivat täysin itsenäisesti. Tulevaisuuden palveluammatti on luultavasti yhä useammin joko valvomista näyttöpäätteen takana tai palvelua virtuaaliliikkeessä.

Etuna on, että työtä voi tehdä monista paikoista. Hyvällä onnella robotilla on myös oma ohjelmansa hankalille asiakkaille.

3D-räätäli

Kotona omasta vartalosta tehdään laserskannerilla malli, jonka ylle voi verkkokaupassa sovittaa vaatteita. Kenties käytössä on virtuaaliympäristö, jossa palveleva räätäli vastaa kysymyksiin. Ennen ostopäätöstä kotiin saa halutessaan näytteen kuosista, joka on tehty 3D-tulostuksella. Sillä syntyy lopulta koko vaate.

Palvelevalta 3D-räätäliltä vaaditaan verkkokauppa-, ohjelmisto- ja teknistä osaamista, sekä tietenkin perinteisiä asiakaspalvelutaitoja. Työtä voi tehdä missä hyvänsä.

Varaosavalmistaja

3D-tulostus ja -skannaus haastaa massavalmistajat, koska kuka tahansa voi valmistaa esimerkiksi pyörän varaosia tai keittiötarpeita ilman valtavaa määrää erilaisia työkaluja tai edes kummoisia varastoja. Tämä avaa kivijalkakauppaille uusia mahdollisuuksia.

Lisäksi lähellä tehtyyn suhtaudutaan usein suopeammin kuin kasvottomiin suuryrityksiin.

– Voi syntyä lähipalveluita, joissa muodon vuoksi voi liikkua jokin tavara, mutta aidosti tärkeä asia on se fiilis, Demos Helsingin Neuvonen sanoo.

Nanohyönteisten hoitaja

Erilaisia erittäin pieniä nano- ja mikrokokoisia robotteja voidaan pian käyttää lääkintään ja leikkauksiin sairaaloissa, eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan raportti kertoo.

Samoilla laitteilla on myös synkempiä sovelluksia. Esimerkiksi mikrokokoiset hyönteisiä matkivat robotit ovat oivia teollisuusvakoiluun, Aalto-yliopiston Kuusi sanoo.

Jokamieslobbari

Voisiko joukkorahoitus saada uusia muotoja politiikassa tai yritysten painostamisessa? Mitä jos maksaisit lobbarille asioidesi ajamisesta? Tämä voi tulevaisuudessa olla vaihtoehto perinteiseen politiikkaan pettyneille, varakkaille tai yhden asian kannattajaryhmille.

Kenties maksu menisi sulkutilille, josta lobbari saisi sen vasta, jos hän onnistuu asiassaan. Näin tuloksellisuus olisi vahvasti mukana osallistumisessa. Ongelmana olisi, että tavan yleistyessä se söisi painoa perinteiseltä politiikalta, johon voi osallistua myös ilman rahaa.

Vertikaaliviljelijä

Kasveja voidaan jatkossa kasvattaa yhä helpommin myös pystysuunnassa, mikä avaa mahdollisuuksia esimerkiksi kaupunkiviljelylle, Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen kehitysjohtaja Olli Hietanen arvioi.

Kaikki eivät kuitenkaan halua ryhtyä itse viherpeukaloiksi. Siksi vertikaaliviljelijälle maksetaan oman kattopuutarhan ylläpidosta.

Hietasen mukaan myös lähiruokatrendi tukee paikallista ruuantuotantoa.

Lähde: Taloussanomat